Grzybowa – zupa ze świeżych grzybów leśnych z ziemniakami

0
0
Grzybowa podana w zamykanym słoiku. Świerze leśne grzyby leżą na stole.
Dzięki leśnym grzybom zupa jest niesamowicie aromatyczna.

Najlepsza zupa grzybowa! Jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych? Podpowiem Ci jak zupę grzybową ze świeżych grzybów gotują Słoweńcy.

W czasie tegorocznych wakacji pierwszy raz zwiedzałam Słowenię, którą do tej pory traktowałam jako kraj tranzytowy do Chorwacji.

I oprócz krajobrazów – o czym w części podróżniczej bloga – zachwyciłam się kuchnią. A dokładnie moje kubki smakowe. Oszalały na punkcie zupy grzybowej. Bo Słoweńcy zbierają grzyby i gotują znakomite zupy grzybowe. Prawdziwe leśne grzyby! Jeden z przepisów przywiozłam z wakacji.

Zrobiłam zupę grzybową według tego przepisu także z mrożonych grzybów – jest równie pyszna, dlatego w przepisie dodałam także tę wersję. Będzie dostępna przez cały rok!

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami

Składniki dania: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

  • 40 dkg świeżych, leśnych grzybów, najlepiej mieszanych – mogą być mrożone
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 – 4  suszone grzyby – opcjonalnie, ale świetnie aromatyzują zupę
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub 2 łyżki koncentratu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 18% lub 30%
  • przyprawy: szczypta całego kminku,3 sztuki ziela angielskiego, listek laurowy, mała łyżeczka majeranku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

  1. Ugotować wywar z włoszczyzny z listami laurowymi i zielem angielskim i ząbkiem czosnku i suszonych grzybów lub przygotować wywar z koncentratu warzywnego z zielem angielskim, kminkiem, liściem laurowymi, ząbkiem czosnku i suszonych grzybów. Przecedzić.
  2. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki.
  3. Cebulę obrać, posiekać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić aż do lekkiego zbrązowienia cebuli.
  5. Dodać grzyby, podsmażyć chwilę.
  6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  7. Do wrzącego wywaru warzywnego dodać ziemniaki, przesmażone grzyby, gotować do miękkości ziemniaków.
  8. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  9. Po ugotowaniu krótko zblendować. Tak, aby część grzybów i ziemniaków pozostała w całości.
  10. Zabielić zupę śmietaną.
  11. Posypać natką pietruszki.
Porada

Grzyby suszone dobrze jest wcześniej zamoczyć – najlepiej na klika godzin. Dzięki temu grzyby suszone oddają swój aromat wodzie.

Lubię także zupę grzybową z grzybów leśnych w nieco innym wydaniu – zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych. Sprawdź przepis na zupę grzybową krem.

Grzybowa zupa krem.
Odmiana zupy grzybowej w formie kremu.

Poznaj pozostałe przepisy na zupy:

Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej

Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami 

Zupa krem z cukinii wegetariańska

Zupa pomidorowa na rosole

Przepisy na zupy

Leśne grzyby to prawdziwy przysmak. Jestem ciekawa Twojej opinii!

Masz pytania do przepisu? Napisz w komentarzu jak mogę Ci pomóc!

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!