Gnojówka z pokrzywy – naturalny nawóz i środek przeciw mszycom

0
306
roślina pokrzywa
Pokrzywa

Pokrzywa. Zróbmy z niej doskonały, naturalny nawóz. Pokrzywa kojarzy się jednoznacznie – z chwastem, zarastającym ogród i parzącą rośliną, gdy natkniemy się na nią gdzieś w zaroślach.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Zaprzyjaźnij się z pokrzywą

Warto się z nią jednak zaprzyjaźnić. Nie tylko zaprosić do kuchni – tutaj polecam moją ulubioną, wiosenną zupę ( bowiem najlepiej smakuje przygotowana z młodej pokrzywy ) Zupa pokrzywowa, ale i do ogrodu.

Pokrzywa w towarzystwie

Naturalny nawóz

Do ogrodu w wersji nieco przerobionej, bo przefermentowanej. Uzyskamy znakomity, naturalny nawóz do podlewania pomidorów, ziół i warzyw. A jeśli nieco zostanie – nawieziemy nim i trawnik i zasilimy kwiaty w ogrodzie.

Nie proponują podlewać kwiatów doniczkowych w domu, bo – chociaż działa świetnie – to zapach jednak pozostaje w domu. A nie jest przyjemny. Jak t gnojówka.

Gnojowica z pokrzywy – jak zrobić

Wykorzystujemy pokrzywę przed kwitnieniem. Pociętą pokrzywę należy umieścić w wiaderku, mniej więcej w proporcji: 1 kg pokrzywy do 10 litrów wody.

Jeśli wpadną nam – przypadkiem lub celowo inne zioła – jak na przykład  wrotycz, szałwia czy mięta zostawmy je. Niech sobie razem fermentują.

Pozostawiamy do sfermentowania na okres od 1 do 2 tygodni. Dobrze jest raz dziennie przemieszać mieszankę – szybciej sfermentuje. Można przykryć – nieprzyjemny zapach nieco się złagodzi.

Minusem tego „preparatu” jest zapach – ostry i bardzo nieprzyjemny. Do gnojówki można dodać mączkę skalną, która złagodzi nieco silną woń płynu, wzbogacając go dodatkowo w potas lub kwitnące rośliny kozłka lekarskiego (posiane w „donicy ziołowej”).

Gnojówka jest gotowa, kiedy przestanie się pienić. Tak przygotowany nawóz z pokrzyw do pomidorów należy stosować dopiero po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:10.

Po rozcieńczeniu, rośliny podlewamy takim nawozem co dwa tygodnie.

Naturalny oprysk na mszyce

Mszyce, które atakują nasze rośliny, nie lubią gnojówki z pokrzywy, która jest naturalnym insektycydem. Opryski z pokrzywy najlepiej powtarzać co tydzień.

Przygotowując roztwór do oprysku, koniecznie należy go rozcieńczyć. W  proporcji – około – 1 do 20, a jeśli gnojówka długo stoi, to nawet 1 do 30 lub 40.

Gnojówkę przecedzić, wlać do spryskiwacza, dolać odpowiednią ilość wody i spryskiwać. Polecam dodać nieco – wystarczy płaska łyżeczka – mydła potasowego, dzięki któremu gnojówka nie będzie spływała z rośliny.

Gnojówka śmmierdzi – szanujmy sąsiadów

Gnojówka naprawdę !! śmierdzi. Jeśli mamy małą działkę, a wokół sąsiadów, to nie zasmradzajmy im życia. Odór jest naprawdę okropny.

Nie mogę nie wykorzystać okazji, żeby nie zachęcić Was jeszcze bardziej do zaprzyjaźnienia się z pokrzywą. W sensie bardziej ogólnym – do jedzenie i picia.

W artykule Pokrzywa – dobro z natury znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań związanych z pokrzywą. Jej właściwościami i przeciwwskazaniami.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!