Aloes – lecznicza roślina do domowej uprawy

0
0
aloes leczniczy
Właścowości aloesu leczniczego, które pomagają w leczeniu skóry i leczą choroby wewnętrzne.

Aloes.Lecznicze właściwości aloesu są powszechnie znane i coraz bardziej doceniane. Aloes uprawiamy w doniczce będzie nie tylko ozdobą parapetów, ale także źrodłem zdrowia.

Dodatek soku lub miąższu z aloesu do zwykłego kremu do rąk czynie prawdziwe cuda dla skóry.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Gatunki aloesu leczniczego

Rodzina aloesu liczy ponad 400 gatunków, jednak tylko kilkunastu z nich przypisuje się właściwości lecznicze.

Aloes jest sukulentem rosnącym w ciepłych krajach, jednak z powodzeniem może być uprawiany w Polsce w donicach. Latem dobrze będzie mu w ogrodzie, jednak zimę musi spędzić w domu. I bardzo ważne jest, aby aloes przenieść do ciepłego pomieszczenia przed pierwszymi przymrozkami, bowiem potrafią one skutecznie zniszczyć roślinę.

W kosmetyce, farmakologii i dermatologii zastosowanie znalazły dwa gatunki:Aloes drzewiasty (Aloe arborescens Mill.) i Aloes zwyczajny, zwany także jako aloes barbadoski, (Aloe vera).

Moim bohaterem artykułu będzie Aloes zwyczajny, bowiem taki od ponad 15 lat uprawiam w domu i posiadam wiedzę na jego temat. Aloe Vera  jest jednym z aloesów, które leczą.

Najbardziej ekologiczny aloes, jaki możemy mieć, to ten z własnej uprawy doniczkowej.

Aloes dla zdrowia. Właściwości aloesu

Gałązki aloesu składają się z cennego miąższu i to on właśnie ma właściwości lecznicze. Wodnisty miąższ o konsystencji galarety, który uzyskujemy po obraniu go z skóry, posiada:

  • sporo witaminy C i B oraz kwas foliowy
  • składniki mineralne (K, Mn, Mg, Fe, Ca)
  • sterole, kwas salicylowy, ligniny i inne kwasy organiczne i sole mineralne

Nie wymieniam nazw wszystkich składników, które aloes zawiera, bo i tak niewiele – większości z nas – one mówią. Ważniejsze jest działanie aloesu:

  • przeciwzapalne
  • bakteriobójcze i przeciwbólowe
  • przyśpieszające regenerację skóry i błon śluzowych (oparzenia, trądzik, łuszczyca)
  • pobudza odporność organizmu
  • sok z aloesu można pić w ramach diety oczyszczającej.
  • leczy choroby układu pokarmowego (wrzody trawienne i zespół nadwrażliwości jelita grubego)
  • zawiera sporo substancji odżywczych i jest źródłem łatwo przyswajalnych białek
  • do pielęgnacji włosów: pomaga pozbyć się łupieżu
  • w kosmetologii: do przeciwzmarszczkowej i nawilżającej pielęgnacji skóry

Jak wspomniałam wyżej aloes świetnie działa – osłonowo i przeciwzapalnie – na układ pokarmowy, jednak w dużych ilościach ma silne działanie przeczyszczające. O czym należy pamiętać stosując kurację aloesem.

Aloes jest często składnikiem past do zębów, mydeł, szamponów do włosów, żeli pod prysznic oraz płynów do mycia naczyń, a nawet środków do prania tkanin.

Aloes leczniczy jest jedną z roślin, który oczyszczają powietrze w domu, więc i dla tego powodu warto zaprosić go do domowej donicy. Aloes  wykorzystuję do robienia naturalnych kremów i toniku oraz – w przypadku oparzeń lub skaleczeń – do okładów. Działa rewelacyjnie, także w przypadku oparzeń słonecznych.

Przeciwskazania w stosowaniu aloesu

Niestety, nie wszyscy mogą skorzystać z dobrodziejstwa aloesu. Niektóre choroby, takie jak: choroby nerek, poważne choroby serca, problemy jelitowe (choroba Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, niedrożność jelit), cukrzyca wykluczają stosowanie preparatów z aloesu.

A zdarza się także, że wywołuje podrażnienia skóry i reakcje alergiczne. Aloes nie może być stosowany u dzieci i u kobiet w ciąży.

Przynajmniej dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem (także usunięciem zęba) powinno się zaprzestać stosowania aloesu.

Jak stosować aloes

Wiele osób z braku wiedzy niewłaściwie używa miąższu pozyskanego z aloesu. Pierwszą i najważniejszą sprawa jest używanie aloesu co najmniej 3 – letniego.

Druga ważna sprawa dotyczy sposobu użytkowania aloesu. Odciętą odnogę – lub jej część – należy włożyć do lodówki na conajmniej 24 godziny, aby pierwszy „sok” – żółtawa maź wypłynęła z rośliny.

Aloes można stosować bezpośrednio na uszkodzoną skórę, okładając ją pozyskanym miąższem lub przygotować z niego preparaty do picia lub do smarowania ciała.

Zarówno świeże plastry aloesu jak i zmiksowane z wodą toniki do ciała musisz przechowywać w lodówce – maksymalnie przez kilka dni. Na dłuższe zużycie warto włożyć aloes do zamrażarki.

Jak przygotować preparat z aloesu do picia? Najprościej –  zblendować miąższ z wodą. W przypadku picia aloesu, konieczne jest jego rozrzedzenie.

Aby zrobić preparat do picia z aloesu, należy dodać 2 łyżki żelu z aloesu do 1 szklanki płynu. Maksymalna ilość aloesu to 5 łyżek soku z aloesu 3 razy dziennie między posiłkami.

Dzięki dodaniu wody do miąższu aloes straci swoją śliską i ciągnącą się konsystencję (dla niektórych odrzucającą i powodującą odruch wymiotny) i będzie mógł być stosowany z przyjemnością.

Może nie do końca z przyjemnością, bowiem nawet po rozrzedzeniu wodą aloes jest gorzki. Ot, taka jego uroda.

A dla poprawienia urody, a konkretniej wyglądu skóry, można przygotować tonik do twarzy i wtedy zamiast zwykłej wody dodać wodę różaną do aloesu. I zmiksować.

Uprawa aloesu

  1. Aloes miejsce do uprawy.

Roślina wymaga dużej ilości światła, ale nie służy jej bezpośrednie nasłonecznienie. Chociaż w rodzimych warunkach rośnie w ostrym słońcu, to w domowych, po przeniesieniu z zimowania w domu na ostre słońce zostanie poparzona. Dlatego bezpieczniej jest zapewnić aloesowi jasne miejsca, ale nie na ostrym słońcu. Zimę musi przetrwać w ciepłym i jasnym pomieszczeniu (nie w piwnicy bez okien) w temperaturze około 12 – 15 stopni Celsjusza.

2. Jak uprawiać i pielęgnować aloes: wielkość donicy, ziemia, podlewanie.

Z racji płytkiego ukorzenienia aloes nie potrzebuje głębokiej donicy. Jednak donica powinna być ciężka i stabilna, bowiem starsze rośliny sporo ważą i mogą spowodować przewrócenie się donicy. Ziemia do uprawy aloesu powinna być bez dodatkowych nawozów, dobrze jest użyć ziemię do uprawy warzyw. Aloes należy przesadzić kiedy nie mieści się w donicy.

Podlewać rzadko, uważając, żeby aloesu nie przelać – lepiej zniesie kilkudniowe przesuszenie, niż przelanie. Do podlewania używać od czasu do czasu (raz na dwa tygodnie) naturalnego nawozu – na przykład biohumusu.

3. Jak rozmnażać i przesadzać aloes.

Aloes wypuszcza małe roślinki od korzenia. Wystarczy delikatnie usunąć taką sadzonkę i włożyć do małej donicy.

Problemy w uprawie aloesu

  1. Łodygi w głównej roślinie, a także młode aloesy wyrastające obok, są coraz mniejsze i bledsze.

Problemem może być zbyt mała donica i tym samym za mało minerałów. Roślinę należy przesadzić.

2. Schną końce dolnych łodyg.

To naturalne kolej rzeczy – po prostu usuwamy uschnięte liście.

3. Aloes przestaje rosnąć, liście żółkną i stają się coraz bardziej miękkie, a łodyga u nasady gnije.

Roślina przelana, już jej nie uratujemy.

4. Łodygi stają się coraz bardziej wiotkie i bledną.

Roślina jest z zbyt ciemnym pomieszczeniu, należy przenieść ją bliżej okna. Aloes lubi światło.

5. Końce łodyg gniją.

Powody mogą być dwa: albo zbyt wilgotne podłoże, albo za ciemno. Aloes można jeszcze odratować – przesadzamy roślinę do suchszego podłoża i przenosimy do jaśniejszego miejsca.

6. Pojawiający się drobny nalot – jakby kłęby waty – na łodygach to objaw wełnowca.

Aby uratować roślinę usuwamy szkodniki szmatką zmoczoną płynem do mycia naczyń lub watą nasączoną spirytusem i przemywamy liście wodą.

Ciekawostka

W niektórych kulturach matki karmiące smarują swoje sutki sokiem (lub pocierają je roztartym liściem) z aloesu podczas odstawiania dzieci od karmienia piersią, aby gorzki smak je zniechęcił.

Lubisz uprawiać rośliny w domu?

Wiesz które rośliny oczyszczają powietrze w Twoim domu? A z których możesz przyrządzić leczniczy syrop? A znasz znakomity smak zwykłej herbatki „wzmocnionej” listkiem anginki (geranium)?

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułBezalkoholowy drink z mango
Następny artykułSzarlotka najlepsza na świecie. Bardzo prosty przepis
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.