Zupa z pokrzywy – samo zdrowie

0
178
dwie miseczki z zupą z pokrzywy

Zupa z pokrzywy kiedyś kojarzyła mi się z jakimś dziwactwem. Odkąd jednak zaczęłam bardziej interesować się tym, co zdrowe, również i ją zaprosiłam do swojej kuchni.

Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia zawsze zbierała świeże pokrzywy dla gęsi. Mówiła, że nie ma dla nich lepszego i zdrowszego jedzenia.

Jaka siłą drzemie w jej parzących liściach przekonasz się gdy sama zaczniesz stosować ją w kuchni – pijąc jako herbatę, dodając do surówek ( w tym przypadku po uprzednim sparzeniu) czy wreszcie gotując z niej zupę. Szczegóły o dobroczynnym wpływie pokrzywy znajdziesz w moim artykule ⇒ Cała prawda o pokrzywie.

Do mojej zupy dodaję ziemniaki, ale możną ją ugotować bez żadnych dodatków, albo urozmaicić dodatkowo marchewką, selerem lub pietruszką. Kombinacji może być naprawdę wiele – niech ten przepis będzie bazą wyjściową, a Ty znajdź swój ulubiony smak zupy pokrzywowej.

I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga, Miejsce, z którego zbierasz pokrzywę. Najlepiej gdy będą to jakieś zarośla lub tzw. “chaszcze”, gdzie pokrzywa rośnie naturalnie i nie jest niczym nawożona. Wybierając się na zbiór pokrzyw, koniecznie załóż gumowe rękawice. No, chyba, że chcesz aby “dla zdrowotności” poparzyła Cię nieco:).

Przepis na danie: Zupa z pokrzywy

Składniki dania: Zupa z pokrzywy

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łyżka masła klarowanego
  • 2 litry wody
  • płaska łyżka koncentratu warzywnego – opcjonalnie
  • 2 – 3 garście świeżej pokrzywy, jeśli ma niezdrewniałe łodygi, to również dodajemy je do zupy
  • 3 ziemniaki
  • 2 sztuki listka laurowego
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • mała kwaśna śmietana i świeże żółtko – opcjonalnie
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Zupa z pokrzywy

  1. Cebule posiekać.
  2. Masło roztopić i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pokrzywę opłukać i drobno posiekać – najlepiej w rękawicach.
  5. Do wrzącej wody wrzucić przyprawy: listek i ziele angielskie, dodać ziemniaki i – jeśli masz koncentrat warzywny – dodaj go także nieco:).
  6. Po około 10 minutach ( gdy ziemniaki będą prawie gotowe) dodać pokrzywę – gotować około 5 minut.
  7. Na koniec – już po ugotowaniu – można dodać małą kwaśną śmietanę z rozbełtanym żółtkiem.
  8. Doprawić solą i pieprzem – najlepiej świeżo zmielonym -do smaku.
  9. Dobrze smakuje, jeśli posypie się ją czymś zielonym: lubczykiem, pietruszką, koperkiem.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!