Peperonata z papryki i cebuli

0
277
peperonata z papryk i cebuli

Peperonata z papryki i cebuli jest doskonałym połączeniem dwóch smaków: papryki i cebuli. Przygotowana z papryk podpieczonych wcześniej w piekarniku, zyskuje lekko “wędzony” aromat. 

Dodatkowo dodaję jeszcze szczyptę mielonej, wędzonej papryki – co znacznie podnosi aromat potrawy. Żadnych pomidorów – bo wtedy powstanie leczo. Pyszne i aromatyczne, ale już zupełnie inne danie. Przepis na peperonatę z papryki i cebuli “idzie” ze mną przez prawie całe dorosłe życie.

Koleżanka z grupy na studiach miała kuzyna, który urodził się i mieszkał na Węgrzech. Studiował na Uniwersytecie Śląskim na naszym wydziale, na geologii. I gotował w akademikowej kuchni COŚ TAK PYSZNEGO! Na patelni! Całe piętro pachniało, uczyło się i gotowało!

Po latach zmodyfikowałam przepis, przystosowując go do piekarnika. Peperonata jest jeszcze lepsza.

Smakuje znakomicie jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych kasz – podawanych na gorąco.

Ale jakże znakomicie współgra z kromeczką podpieczonego chleba! Poczęstujesz znajomych i wpadną w zachwyt! Taka bruschetta w innym wydaniu.

Przepis na danie: Peperonata z papryki i cebuli

Składniki danie : Peperonata z papryki i cebuli

  • 6 sztuk dojrzałej papryki czerwonej, lub mieszanej z żółtą
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duża cebula zwykła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub z octu winnego
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • szczypta mielonej papryki słodkiej wędzonej – wskazana
  • szczypta mielonej papryki ostrej lub papryczka chili – jeśli lubimy ostrzejsze dania
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania : Peperonata z papryki i cebuli

  1. Paprykę umyć, osuszyć.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
  3. Paprykę ( w całości) umyć i osuszyć.
  4. Paprykę umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Spód blachy dobrze jest zabezpieczyć papierem do pieczenia/folią aluminiową, bo z pieczonej papryki zawsze wycieka trochę soku. Lub włożyć paprykę do żaroodpornego naczynia.
  5. Piec około pół godziny w temperaturze 200°C z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu – jeśli takowy posiadamy – (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości), mniej więcej w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
  6. Warzywo jest gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.
  7. Upieczoną paprykę szczelnie otulić folią lub przykryć naczyniem ( na przykład szklaną misą) i zostawić na kilka minut.
  8. Z wystudzonej papryki bez problemu ściągniemy cieniutką skórkę, podważając jej brzegi czubkiem noża – można ją zdjąć nawet palcami.
  9. Paprykę pokroić w paski, usunąć nasiona. Krojąc paprykę trzeba uważać, bo w środku na pewno będzie gorący płyn.
  10. Gorący płyn z papryki wykorzystujemy, wlewając go do peperonaty.
  11. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  12. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i lekko podsmażyć na nim cebulę.
  13. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku.
  14. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C.
  15. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
  16. Podsmażoną cebulę wymieszać z pokrojoną w paski paprykę, dodać czosnek, suszone papryki, ocet balsamiczny. Posolić do smaku.
  17. Zapiekać w piekarniku przez 35 – 40 minut w temperaturze  200°C.
  18. Podawać na ciepło lub na zimno – obydwie wersje są  znakomite!

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!