Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów

0
0
Wegetariański żurek z ziemnikami i pieczarkami. Żurek podany z dużymi kawałkami pieczarek.
Jedyny i niepowtarzalny żurek wege.

Przepis na żurek wegetariański z ziemniakami i pieczarkami przygotowany na prawdziwym zakwasie. Jest doskonałą alternatywą dla żuru – zalewajki z mięsnym dodatkiem.

Przepisy wegetariańskie, które lądują na mojej stronie, często zawierają szczyptę wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej), która dodaje złudzenia wędzonki – a to dla tych, którym będzie (na początku przygody z potrawami wegetariańskimi) ciężko zjeść żurek na zakwasie…ale bez wędzonki.

Żurek wegetariański z ziemniakami i grzybami: przepis 

Składniki: Żurek wegetariański

  • 2 litry wody
  • porcja włoszczyzny z niewielką ilością marchewki lub łyżka koncentratu warzywnego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki tłuszczu: masła klarowanego, smalcu gęsiego lub delikatnego oleju
  • 2 szklanki zakwasu na żur – zobacz przepis na domowy zakwas na żur 
  • kilka pieczarek
  • 3 duże ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów – opcjonalnie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • lubczyk suszony lub mrożony – daje dobry smak
  • szczypta całego kminku
  • sól, pieprz czarny
  • dodatki: jajka ugotowane na twardo
  • śmietana 18 % – opcjonalnie
  • szczypta wędzonej papryki – jeśli chcesz poczuć aromat wędzonki

Wegetariański żurek – przygotowanie krok po kroku:

  1. Suszone grzyby opłukać i namoczyć szklance letniej wody – zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu pokroić w drobne paseczki.
  2. Włoszczyznę umyć, zalać dwoma litrami wody, zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, lubczyk, kminek i gotować około 40 minut. Lub – używając koncentratu warzywnego, ugotować wywar z przyprawami.
  3. Po ugotowaniu wywar warzywny przecedzić.
  4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  5. Pieczarki obrać, pokroić w paski.
  6. Do wywaru dodać ugotowane suszone grzyby – wraz z wodą w której się gotowały – ziemniaki, pieczarki i ugotować do miękkości ziemniaków.
  7. Dodać zakwas w ilości „do smaku” – zwykle na taką ilość wywaru wystarczą 1,5 do 2 szklanki zakwasu, ale to zależy od tego, jak mocno kwaśny jest zakwas i jak mocny smak lubimy. Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
  8. Cebulę obrać i posiekać.
  9. Na patelni rozgrzać tłuszcz – wrzucić cebulę i podsmażyć, aż do lekkiego zbrązowienia.
  10. Podsmażoną cebulę wrzucić do zupy.
  11. Czosnek rozetrzeć z solą – lub zmiażdżyć – dodać do zupy. Dodać także majeranek, popieprzyć i posolić do smaku. Zagotować.
  12. Do miseczki wlać żurek, dodać przekrojone na pół lub pokrojone na ćwiartki jajko.
  13. Dodać łyżkę śmietany – opcjonalnie.
Wskazówki:
  • Jeśli zapomnimy namoczyć grzyby, to można je – bez płukania – bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego.
  • Można także pieczarki przesmażyć z cebulką i dodać do zupy.
  • Domowy żurek na własnym zakwasie najlepiej smakuje z pajdą domowego chleba. Tu znajdziesz przepis na chleb pieczony w domu – sprawdź koniecznie!

Sprawdź inne przepisy na żurek

Szukasz ciekawych, innych inspiracji i przepisów na żurek? Koniecznie sprawdź te propozycje:

  • Żurek wielkanocny wegetariański – przepis na lekki, pyszny żurek, który doskonale komponuje się ze świątecznymi, wielkanocnymi potrawami. Idealny do popijania, na poprawę trawienia i uzupełnienie pozostałych potraw.
  • Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym – propozycja żuru wielkanocnego z porcją białej kiełbasy i tartym chrzanem, idealna jako jedno z głównych dań na Wielkanoc.
  • Żurek zalewajka – rewelacyjna, bardzo sycąca zupa, wywodząca się z kuchni chłopskiej.  Taką pamiętam z mojego dzieciństwa, którą robiła moja babcia, a potem mama. Nie bez kozery na Śląsku się mówi „z żuru chłop jak z muru”.
  • Zakwas na żurek – jeżeli nie chcesz kupować zakwasu w sklepie, ale chcesz go sama przygotować w domu – tutaj pokażę Ci krok po kroku jak to zrobić
  • Zakwas na żurek wielkanocny – tutaj znajdziesz przepis, który pomoże Ci przygotować własny zakwas na żurek wielkanocny. Rodzina będzie zachwycona!

Tutaj znajdziesz wszystkie moje przepisy na zupy:

Zupa z pokrzywy – samo zdrowie  

Zupa grochowa wegetariańska 

Zupa krem z dyni i marchewki 

Zupa marchewkowa z mango 

Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych 

Przepisy na zupy

Przygotowałaś zupę według przepisu na wegetariański żurek? Podziel się opinia w komentarzu!

Często wasze komentarze są dla mnie inspiracją do nowych przepisów. Dlatego jeżeli masz jakieś pytanie do przepisu pisz śmiało. Bardzo chętnie pomogę 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!