
Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów
Przepis na żurek wegetariański z ziemniakami i pieczarkami przygotowany na prawdziwym zakwasie. Jest doskonałą alternatywą dla żuru – zalewajki z mięsnym dodatkiem.
Przepisy wegetariańskie, które lądują na mojej stronie, często zawierają szczyptę wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej), która dodaje złudzenia wędzonki – a to dla tych, którym będzie (na początku przygody z potrawami wegetariańskimi) ciężko zjeść żurek na zakwasie…ale bez wędzonki.
Żurek wegetariański z ziemniakami i grzybami: przepis
Składniki: Żurek wegetariański
- 2 litry wody
- porcja włoszczyzny z niewielką ilością marchewki lub łyżka koncentratu warzywnego
- 2 cebule
- 3 łyżki tłuszczu: masła klarowanego, smalcu gęsiego lub delikatnego oleju
- 2 szklanki zakwasu na żur – zobacz przepis na domowy zakwas na żur
- kilka pieczarek
- 3 duże ziemniaki
- kilka suszonych grzybów – opcjonalnie
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- listek laurowy
- kilka sztuk ziela angielskiego
- lubczyk suszony lub mrożony – daje dobry smak
- szczypta całego kminku
- sól, pieprz czarny
- dodatki: jajka ugotowane na twardo
- śmietana 18 % – opcjonalnie
- szczypta wędzonej papryki – jeśli chcesz poczuć aromat wędzonki
Wegetariański żurek – przygotowanie krok po kroku:
- Suszone grzyby opłukać i namoczyć szklance letniej wody – zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu pokroić w drobne paseczki.
- Włoszczyznę umyć, zalać dwoma litrami wody, zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, lubczyk, kminek i gotować około 40 minut. Lub – używając koncentratu warzywnego, ugotować wywar z przyprawami.
- Po ugotowaniu wywar warzywny przecedzić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Pieczarki obrać, pokroić w paski.
- Do wywaru dodać ugotowane suszone grzyby – wraz z wodą w której się gotowały – ziemniaki, pieczarki i ugotować do miękkości ziemniaków.
- Dodać zakwas w ilości „do smaku” – zwykle na taką ilość wywaru wystarczą 1,5 do 2 szklanki zakwasu, ale to zależy od tego, jak mocno kwaśny jest zakwas i jak mocny smak lubimy. Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz – wrzucić cebulę i podsmażyć, aż do lekkiego zbrązowienia.
- Podsmażoną cebulę wrzucić do zupy.
- Czosnek rozetrzeć z solą – lub zmiażdżyć – dodać do zupy. Dodać także majeranek, popieprzyć i posolić do smaku. Zagotować.
- Do miseczki wlać żurek, dodać przekrojone na pół lub pokrojone na ćwiartki jajko.
- Dodać łyżkę śmietany – opcjonalnie.
Wskazówki:
- Jeśli zapomnimy namoczyć grzyby, to można je – bez płukania – bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego.
- Można także pieczarki przesmażyć z cebulką i dodać do zupy.
- Domowy żurek na własnym zakwasie najlepiej smakuje z pajdą domowego chleba. Tu znajdziesz przepis na chleb pieczony w domu – sprawdź koniecznie!
Sprawdź inne przepisy na żurek
Szukasz ciekawych, innych inspiracji i przepisów na żurek? Koniecznie sprawdź te propozycje:
- Żurek wielkanocny wegetariański – przepis na lekki, pyszny żurek, który doskonale komponuje się ze świątecznymi, wielkanocnymi potrawami. Idealny do popijania, na poprawę trawienia i uzupełnienie pozostałych potraw.
- Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym – propozycja żuru wielkanocnego z porcją białej kiełbasy i tartym chrzanem, idealna jako jedno z głównych dań na Wielkanoc.
- Żurek zalewajka – rewelacyjna, bardzo sycąca zupa, wywodząca się z kuchni chłopskiej. Taką pamiętam z mojego dzieciństwa, którą robiła moja babcia, a potem mama. Nie bez kozery na Śląsku się mówi „z żuru chłop jak z muru”.
- Zakwas na żurek – jeżeli nie chcesz kupować zakwasu w sklepie, ale chcesz go sama przygotować w domu – tutaj pokażę Ci krok po kroku jak to zrobić
- Zakwas na żurek wielkanocny – tutaj znajdziesz przepis, który pomoże Ci przygotować własny zakwas na żurek wielkanocny. Rodzina będzie zachwycona!
Tutaj znajdziesz wszystkie moje przepisy na zupy:
Zupa z pokrzywy – samo zdrowie
Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych
Przygotowałaś zupę według przepisu na wegetariański żurek? Podziel się opinia w komentarzu!
Często wasze komentarze są dla mnie inspiracją do nowych przepisów. Dlatego jeżeli masz jakieś pytanie do przepisu pisz śmiało. Bardzo chętnie pomogę 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!