Grecki deser z jogurtu, miodu i orzechów

2
0
deser z jogurtu i miodu
Deser grecki z jogurtem, miodem i orzechami

Deser grecki z jogurtem i miodem. W wersji podstawowej składa się z gęstego jogurtu, orzechów włoskich i płynnego miodu.

Genialnie smakuje latem. I wtedy można go dodatkowo „przyozdobić” kilkoma świeżymi owocami: malinami, borówkami, morelami.

Zakochałam się w tym greckim deserze podczas wakacji na Krecie lata temu i od wtedy bardzo często przygotowuję go dla domowników i gości. Szczególnie smakuje nam latem – przenosimy się myślami i smakami do nagrzanej słońcem i pachnącej ziołami Grecji.

Zawsze z Grecji przywożę miód tymiankowy, który powala aromatem i zapachem, ale nasze miody są równie pyszne.

Jak zrobić grecki deser jogurtowy?

Do zrobienia jednego z najbardziej popularnych deserów greckich potrzebujesz:

  • gęsty jogurt
  • orzechy włoskie
  • płynny miód o delikatnym smaku

Wykonanie deseru  z jogurtem greckim i miodem jest bardzo proste:

  1. Do miski włóż kilka łyżek jogurtu.
  2. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  3. Polej miodem.
  4. Ewentualnie dodaj kilka owoców.

To przepis podstawowy. Możesz jednak zamiast orzechów włoskich dodać migdały, orzechy laskowe lub inne ulubione.

Z miodami także możesz eksperymentować, żeby znaleźć swój ulubiony smak.

Gotowe! I smaczne! I co bardzo ważne, ten lekki letni deser udaje się absolutnie każdemu.

Daj znać w komentarzu pod artykułem czy Ci smakuje taki deser. Polecam na lato także pyszne lemoniady oraz ciasto z owocami, które też nie wymagają ani specjalnych umiejętności, ani produktów.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!