Arbuzowa lemoniada z miodem lub cukrem – słodki przepis

0
467
Słodka lemoniada z arbuza podana w wysokich szklankach z palemkami.
Prawdziwy hit! Jeżeli uwielbiasz arbuzy to ta lemoniada jest właśnie dla Ciebie.

Arbuzowa lemoniada z miodem i nie tylko to prawdziwy hit wśród letnich napojów. Arbuz w swoim składzie zawiera ponad dziewięćdziesiąt procent wody, więc sam w sobie znakomicie gasi pragnienie.

Najczęściej przygotowuję lemoniadę arbuzową bez cukru – nie lubię słodkich napojów, a arbuz ma w sobie sporo naturalnej słodyczy. Jednak można dosłodzić lemoniadę arbuzową cukrem lub miodem. Sprawdź przepis na lemoniadę arbuzową bez cukru.

Proponuję przygotować na początek lemoniadę w pierwszej wersji – bez cukru i z niewielką ilością soku z cytryny. Jeśli okaże się, że nie jest zbyt kwaśna – zwiększyć ilość cytryny.

Dobrze jest  zwrócić uwagę przy robieniu lemoniady żeby do miksowania nie dostały się pestki – ani z arbuza, ani z cytryny, mogą bowiem nadać lemoniadzie goryczki.

Lubię podawać lemoniadę arbuzową w szklaneczkach przyozdobionych owocami. Owoce  nie tylko podnoszą walory estetyczne napoju, ale i są pyszną przekąską.

Poniższy przepis podaję na mniej więcej dwie szklanki arbuza – ale najlepiej przygotować wielokrotność tej ilości – lemoniada arbuzowa zawsze cieszy się popularnością.

Lemoniada arbuzowa znakomicie smakuje także z limonkami, podanymi zamiast cytryn.

Lemoniada arbuzowa z miodem lub cukrem: przepis 

Lemoniada arbuzowa z cukrem lub miodem: składniki

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę, obranego z pestek arbuza
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody – zwykłej mineralnej, przegotowanej schłodzonej lub gazowanej – do wyboru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, brzozowego lub miodu
  • kilka kostek lodu
  • plasterki cytryny i listki mięty lub melisy – opcjonalnie
  • owoce do dekoracji – opcjonalnie

Jak zrobić lemoniadę arbuzową z miodem: przepis i przygotowanie krok po kroku

  1. Wycisnąć sok z cytryny.
  2. Arbuza zblendować na gładką masą.
  3. Cytrynę lub miód rozpuścić w wodzie.
  4. Połączyć wodę z masą arbuzową i cytryną. Dokładnie wymieszać.
  5. Dodać obrane plasterki cytryny, miętę lub melisę.
  6. Dorzucić kostki lodu i podawać.
Wskazówka
  • Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny, należy ją przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią,
    aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki.
  • Znakomicie sprawdza się w tym przepisie arbuz bez pestek – sporo pracy odpada:).

Przepis na lemoniadę arbuzową to tylko jeden z orzeźwiających przepisów. Poznaj pozostałe:

 Lemoniada cytrynowo – miętowa

 Lemoniada domowa

⇒ Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa

⇒ Lemoniada imbirowa

⇒ Lodowe kostki miętowe lub owocowe

Lemoniada z arbuza bez cukru

Lemoniady – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Przygotowałaś lemoniadę z arbuza? Koniecznie pochwal się w komentarzu.

Wybrałaś wariant bez cukru czy skosiłaś się lemoniadę z miodem? Jestem ciekawa która Ci bardziej smakowała.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!