
Lemoniada z arbuza bez cukru to marzenie każdego, zmęczonego upałem człowieka. Lemoniada arbuzowa zachęca nie tylko smakiem, ale i kolorem. I doskonale orzeźwia.
Dobrze jest zwrócić uwagę przy robieniu lemoniady, żeby do miksowania nie dostały się pestki – ani z arbuza, ani z cytryny – mogą bowiem nadać lemoniadzie goryczki.
Lemoniada z arbuza bez cukru: przepis
Lemoniada z arbuza bez cukru: składniki
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę, obranego z pestek arbuza
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szklanki wody – zwykłej mineralnej, przegotowanej schłodzonej lub gazowanej – do wyboru
- kilka kostek lodu
- plasterki cytryny i listki mięty lub melisy – opcjonalnie
- owoce do dekoracji – opcjonalnie
Lemoniada z arbuza bez cukru: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Arbuza zblendować na gładką masą.
- Połączyć wodę z masą arbuzową i cytryną. Dokładnie wymieszać.
- Dodać obrane plasterki cytryny, miętę lub melisę.
- Dorzucić kostki lodu i podawać.
Wskazówka
- Jeśli lemoniada z arbuza bez cukru nie jest zbyt kwaśna, można zwiększyć ilość soku z cytryny.
- Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny, należy ją przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią,
aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki. - Znakomicie sprawdza się w tym przepisie arbuz bez pestek – sporo pracy odpada:).
Pomysły na inne lemoniady znajdziesz, gdy klikniesz:
⇒ Lemoniada cytrynowo – miętowa
⇒ Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa
⇒ Lodowe kostki miętowe lub owocowe
⇒ Lemoniada z arbuza z miodem lub cukrem
⇒ Lemoniady – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Lemoniada arbuzowa z cukrem czy bez? Którą wersję Ty wybrałaś?
Przygotowałaś lemoniadę według przepisu? Koniecznie daj znać w komentarzu jak Tobie smakowała!
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!