Lemoniada z arbuza bez cukru

0
625
Gęsta lemoniada z arbuza podana w szklankach z owocami. Lemoniada o różowym kolorze.
Coś dla tych którzy nie słodzą ale lubią słodkie!

Lemoniada z arbuza bez cukru to marzenie każdego, zmęczonego upałem człowieka. Lemoniada arbuzowa zachęca nie tylko smakiem, ale i kolorem. I doskonale orzeźwia.

Dobrze jest  zwrócić uwagę przy robieniu lemoniady, żeby do miksowania nie dostały się pestki – ani z arbuza, ani z cytryny – mogą bowiem nadać lemoniadzie goryczki.

Lemoniada z arbuza bez cukru: przepis 

Lemoniada z arbuza bez cukru: składniki

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę, obranego z pestek arbuza
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki wody – zwykłej mineralnej, przegotowanej schłodzonej lub gazowanej – do wyboru
  • kilka kostek lodu
  • plasterki cytryny i listki mięty lub melisy – opcjonalnie
  • owoce do dekoracji – opcjonalnie

Lemoniada z arbuza bez cukru: przepis i przygotowanie krok po kroku

  1. Wycisnąć sok z cytryny.
  2. Arbuza zblendować na gładką masą.
  3. Połączyć wodę z masą arbuzową i cytryną. Dokładnie wymieszać.
  4. Dodać obrane plasterki cytryny, miętę lub melisę.
  5. Dorzucić kostki lodu i podawać.
Wskazówka
  • Jeśli lemoniada z arbuza bez cukru nie jest zbyt kwaśna, można zwiększyć ilość soku z cytryny.
  • Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny, należy ją przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią,
    aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki.
  • Znakomicie sprawdza się w tym przepisie arbuz bez pestek – sporo pracy odpada:).

Pomysły na inne lemoniady znajdziesz, gdy klikniesz:

 Lemoniada cytrynowo – miętowa

 Lemoniada domowa

⇒ Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa

⇒ Lemoniada imbirowa

⇒ Lodowe kostki miętowe lub owocowe

Lemoniada z arbuza z miodem lub cukrem

Lemoniady – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Lemoniada arbuzowa z cukrem czy bez? Którą wersję Ty wybrałaś?

Przygotowałaś lemoniadę według przepisu? Koniecznie daj znać w komentarzu jak Tobie smakowała!

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!