Jak sememu uwarzyć pyszne piwo?

Napoje

Jak samemu nawarzyć sobie piwa? Sprzęty niezbędne do domowej produkcji piwa

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 7 czerwca 2018

Obecnie piwo przeżywa swój renesans. Niegdyś zepchnięte na margines trunku spożywanego przez panów niejasnej reputacji pod przysłowiową budką z piwem, dziś stało się wręcz synonimem rzemieślniczego kunsztu. Browary rzemieślnicze przeżywają rozkwit. Coraz więcej osób warzy też piwo w domu. Żeby zacząć produkcję trzeba jednak wyposażyć się w niezbędne sprzęty: fermentory, pokrywki, kraniki, pojemniki i kosze… Jak je wybrać? Zapraszam do artykułu.

Z czego warzy się piwo?

Jak zrobić piwo w domu? To coraz częściej wpisywane w wyszukiwarkę hasło. Choć to nie temat tego wpisu, to warto chociaż krótko zaznaczyć, z czego robimy piwo. Po pierwsze, i bardzo ważne dla wielu osób, piwo produkowane w domu to produkt całkowicie naturalny. Surowce do piwa to: słód, chmiel drożdże piwowarskie oraz ekstrakt słodowy lub glukoza. I jeszcze jeden, bardzo ważny składnik: czas.

Możliwe jest też warzenie piwa z półproduktów (brew-kit), ale ten sposób nie daje takiej satysfakcji, jak tradycyjne warzenie.

Cała procedura produkcji piwa domowym sposobem jest bardzo klarownie wyjaśniona i opisana krok po kroku na wielu bloga piwowarskich, które wraz z modą na warzenie piwa, licznie pojawiły się w Internecie.

Rodzaje uwarzonych piw

Jaki sprzęt będzie Ci potrzebny?

Narzędzia do warzenia piwa można kupić pojedynczo lub w zestawach. Oto lista sprzętów, które będą Ci potrzebne do domowej produkcji piwa:

  • bb Fermentory. Wyróżniamy dwa ich rodzaje: te z kranikiem (w zestawie wężyk, uszczelka oraz kranik) oraz fermentory bez kranika, do cichej fermentacji. Warto kupić od razu fermentory z pokrywkami. Fermentor jest to pojemnik, który w domowych warunkach służy za kadź filtracyjną. Do zestawu często dokładana jest także łyżka piwowarska, którą wymieszamy zacier. Na początek wypróbuj pojemniki fermentacyjne z plastiku, a jeśli naprawdę mocno spodoba Ci się domowa produkcja piwa, możesz pokusić się o zakup fermentora ze stali nierdzewnej. Wszystkie wyżej wymienione sprzęty znajdą zastosowanie nie tylko do warzenia piwa. Jeśli przyjdzie Ci ochota na produkcję domowego wina będą jak znalazł. Pojemniki i kosze do domowej produkcji trunków to zdecydowanie podstawowe wyposażenie w warsztacie piwowara lub winiarza.
  • Termometr – przyda się na kilku etapach produkcji: podczas zacierania (musi się ono odbyć w odpowiedniej temperaturze) oraz podczas chłodzenia (by dodać drożdże w odpowiednich warunkach temperaturowych).
  • Balingometr – specjalne narzędzie pozwalające obliczyć ilość cukru w roztworze (przyda się przy warzeniu piwa, ale też wina czy podczas robienia soków).
  • Butelki, kapsle i kapslownica – zanim przelejesz do nich piwo, butelki muszą być odpowiednio zdezynfekowane. Posłuży do tego specjalny roztwór pirosiarczynu sodu lub inny środek do tego przeznaczony. Kapsle też powinny być sterylne: możemy w tym celu wygotować je w garnku z wrzącą wodą. Kapslownica pomoże zacisnąć szczelnie kapsle na butelkach.
  • Jodowy wskaźnik skrobi – użyjemy go podczas zacierania, kiedy chcemy sprawdzić, czy cała skrobia zamieniła się już w cukier.
  • Garnki – i to duże, najlepiej nierdzewne, potrzebne będą dwa: jeden większy do zacierania i warzenia, a drugi mniejszy do wysładzania piwa (do przegotowania w nim potrzebnej ilości wody). Jeśli planujesz warzyć np. 10 litrów piwa na raz, do warzenia potrzebny Ci będzie się garnek 20 litrowy.
  • Rurka fermentacyjna – to ta powyginana rurka, którą montuje się na szczycie fermentora. Trzeba pamiętać, by koniecznie napełnić ją wodą.
  • Chłodnica zanurzeniowa – jeśli nie masz czasu by czekać, aż gorąca brzeczka przestygnie, proces chłodzenia możesz przyspieszyć używając chłodnicy. Przyda się ona szczególnie latem. Zimą możesz bowiem skorzystać z panującego za oknem chłodu i tak przestudzić drogocenny płyn.

    Co się przyda przy ważeniu piwa?

     

Najważniejsze zasady, których trzeba przestrzegać

Trzeba pamiętać, że fermentacja powinna przebiegać w odpowiednich warunkach temperaturowych, ok 20 stopni.

Jeśli nie masz na tyle chłodnego miejsca, np. chłodnej piwnicy, może się okazać, że konieczne będzie zbudowanie komory fermentacyjnej choćby ze styropianu, który doskonale izoluje. Do takiej komory wkładamy zamrożone butelki z wodą oraz fermentującą brzeczkę, co jakiś czas sprawdzając temperaturę w komorze.

I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa – higiena. Na każdym etapie warzenia piwa dbaj o to by wszystkie używane przy ważeniu piwa garnki, rurki, pojemniki i kosze były wyparzone i zdezynfekowane. W przeciwnym razie cała Twoja praca może pójść na marne, bo piwo zostanie zakażone i nie będzie zdatne do picia.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
SunTrack
SunTrack
2 lat temu

puszczam dalej! Świetny wpis