Herbata imbirowa – rozgrzewająca i lecznicza

2
350
herbata imbirowa
Herbata imbirowa

Herbata z imbirem rozgrzewa i leczy. Przygotowana w  najprostszej wersji, w połączeniu z goździkami, cytrusami i miodem niech stanie się codziennym rytuałem. 

Imbir na przeziębienie. Herbata z imbirem, cudownie rozgrzewająca jest częstym, ba, powiedziałabym że codziennym gościem zimową porą w naszym domu. W różnych wersjach i odmianach.

Imbir, cynamon i goździki – to moja ulubiona kompozycja do zaparzenia herbaty imbirowej.

Uwielbiam do zaparzonego imbiru z przyprawami dorzucić bardzo drobno pokrojone jabłka, które oddają swój aromat napojowi, jednocześnie chłonąc korzenny aromat. I dlatego znakomicie smakują podjadane łyżeczką podczas picia herbaty.

Przepis na : Herbata z imbirem

Składniki : Herbata z imbirem

  • mały kawałek korzenia imbiru – około 3 – 5 cm
  • miód  – ewentualnie cukier
  • 1/2 cytryny
  • kilka plasterków cytryny i/lub pomarańczy – jeśli ekologiczne, to ze skórką
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu

Przygotowanie : Herbata z imbirem

  1. Imbir obrać i pokroić na kawałki.
  2. Imbir, goździki i cynamon zaparzyć niewielką ilością wody – wodę wlać do mniej więcej połowy wysokości kubka.
  3. Zaparzać kilka minut – najlepiej pod przykryciem.
  4. Z cytryny wycisnąć sok.
  5. Gdy herbatka imbirowa nieco przestudzi się, dodać wyciśniętą cytrynę, plasterki cytryny i pomarańczy, dosłodzić miodem – ewentualnie cukrem.
  6. Zamiast soku z cytryny można dodać sok – na przykład malinowy lub żurawinę. Szczególnie polecam żurawinę z cukrem, którą zawsze przygotowuję jesienią.
Wskazówki:
  • Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny, należy je przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią, aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki.
  • Dla ozdoby i dodatkowego smaczku można wrzucić kilka świeżych owoców – maliny, borówki amerykańskiej.
  • Warto przygotować  herbatę imbirową rozgrzewającą w nieco większym naczyniu typu duży kubek lub dzbanek.
  • Herbatkę imbirową rozgrzewającą można także przygotować w nieco innej wersji z dodatkiem czarnej herbaty. W takiej wersji do imbiru i przypraw dajemy saszetkę czarnej herbaty.
  • Niezależnie którą wersję herbaty imbirowej przygotujemy, pamiętajmy aby dosłodzić ją miodem i dodać cytrynę do przestudzonego napoju. Napój może – i powinien – być ciepły, ale nie gorący. W przeciwnym razie zniwelujemy dobroczynne działanie miodu i cytrusów.
  • Imbir można także przegotować – razem z goździkami i cynamonem – kilka minut i później przyprawić jak wyżej.

Zaprzyjaźnij się z imbirem.

A łatwiej będzie Ci to uczynić, gdy zaglądniesz do moich artykułów, w których imbir odkrywa się w całej okazałości.

Włąściwości imbiru – jak go jeść

12 przepisów z wykorzystaniem imbiru

Nalewka z imibru

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4.3]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSoczewica rodzaje i gotowanie
Następny artykułKotlety mielone z kaparami – połączenie tradycji ze szczyptą nowości
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 lat temu

Popijam wodę z imbirem od polowe stycznia. Noszę w termosiku ze sobą (pracuję w różnych miejscach) i co? Dopadła mnie grypa stulecia!

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.