kapusta kiszona z grochem

Przepisy Surówki i sałatki

Kapusta kiszona z grochem i grzybami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 11 grudnia 2019

Kapusta z grochem na wigilię to nieodzowny dodatek do smażonych lub pieczonych ryb.

Groch z kapustą i suszonymi grzybami przygotowany na maśle gości w wielu domach jako tradycyjne, wigilijne danie.

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Składniki dania: Kapusta z grochem i grzybami

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 całego grochu
  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Kapusta z grochem i grzybami

  1. Grzyby opłukać, zalać wodą – niewielka ilość, ale grzyby muszą być przykryte – i zostawić do namoczenia przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Groch opłukać i namoczyć na kilka godzin – najlepiej 10 do 12. Do moczenia dodać szczyptę sody oczyszczonej.
  3. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyły i drobno pokroić je Groch opłukać, zalać świeżą wodą, ugotować. Koniecznie bez soli, dzięki czemu łuski nie będą twarde.
  4. Kapustę kiszoną pokroić i – jeśli jest bardzo kwaśna – odcisnąć.
  5. Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.
  6. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę.
  7. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić ją nieco mieszając co chwilę.
  8. Połączyć wszystkie składniki potrawy, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
Wskazówki:
  1. Groch solimy po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolony w czasie gotowania –  będzie gotował się dłużej i będzie bardziej twardy.
  2. Dodatek soli oczyszczonej do moczenia powoduje, że groch jest lepiej trawiony i nie powoduje wzdęć.

Już nie musisz szukać gdzie indziej i tracić czas, bo przygotowałam dla Ciebie tradycyjne potrawy wigilijne w postaci osobnego artykułu. Kliknij na Dania wigilijne, a otrzymasz ponad trzydzieści tradycyjnych przepisów wigilijnych.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tomasz
Tomasz
5 miesięcy temu

Cześć, jesteś z naszego kraju? Rozpoznałem po pisowni i stylistyce, że może nie. Jeżeli nie, to miło, że ktoś nie z naszego kraju tak pięknie prezentuje naszą potrawę. Wykonam ją według Twojego przepisu. Nie znalazłem w moich sklepach soli oczyszczonej. Ale! Co tam, sól z natury jest czysta. Ten groch, to moczyć przez noc, wcześniej wypłukując z niego mętności? Chyba tak. To znakomity przepis. Mam do niego przekonanie. Dziękuję. Soda, to też brak zgagi. Zapraszasz na potrawy wigilijne, a ja robię tylko głowy z karpii w galarecie i smarzone. Resztę z nich wyrzucam, bo to jest do niczego. Tak, większość… Czytaj więcej »