
Kapusta kiszona z grochem i grzybami
Kapusta z grochem na wigilię to nieodzowny dodatek do smażonych lub pieczonych ryb.
Groch z kapustą i suszonymi grzybami przygotowany na maśle gości w wielu domach jako tradycyjne, wigilijne danie.
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
Składniki dania: Kapusta z grochem i grzybami
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 całego grochu
- garść suszonych grzybów
- 1/2 kostki masła
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
Przygotowanie dania: Kapusta z grochem i grzybami
- Grzyby opłukać, zalać wodą – niewielka ilość, ale grzyby muszą być przykryte – i zostawić do namoczenia przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Groch opłukać i namoczyć na kilka godzin – najlepiej 10 do 12. Do moczenia dodać szczyptę sody oczyszczonej.
- Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyły i drobno pokroić je Groch opłukać, zalać świeżą wodą, ugotować. Koniecznie bez soli, dzięki czemu łuski nie będą twarde.
- Kapustę kiszoną pokroić i – jeśli jest bardzo kwaśna – odcisnąć.
- Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.
- Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić ją nieco mieszając co chwilę.
- Połączyć wszystkie składniki potrawy, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
Wskazówki:
- Groch solimy po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolony w czasie gotowania – będzie gotował się dłużej i będzie bardziej twardy.
- Dodatek soli oczyszczonej do moczenia powoduje, że groch jest lepiej trawiony i nie powoduje wzdęć.
Już nie musisz szukać gdzie indziej i tracić czas, bo przygotowałam dla Ciebie tradycyjne potrawy wigilijne w postaci osobnego artykułu. Kliknij na Dania wigilijne, a otrzymasz ponad trzydzieści tradycyjnych przepisów wigilijnych.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Cześć, jesteś z naszego kraju? Rozpoznałem po pisowni i stylistyce, że może nie. Jeżeli nie, to miło, że ktoś nie z naszego kraju tak pięknie prezentuje naszą potrawę. Wykonam ją według Twojego przepisu. Nie znalazłem w moich sklepach soli oczyszczonej. Ale! Co tam, sól z natury jest czysta. Ten groch, to moczyć przez noc, wcześniej wypłukując z niego mętności? Chyba tak. To znakomity przepis. Mam do niego przekonanie. Dziękuję. Soda, to też brak zgagi. Zapraszasz na potrawy wigilijne, a ja robię tylko głowy z karpii w galarecie i smarzone. Resztę z nich wyrzucam, bo to jest do niczego. Tak, większość… Czytaj więcej »
Witaj, hmmm ciekawy jest Twój komentarz – uśmiechałam się, gdy go czytałam. Sporo w nim prawdy.
A z grochem tak, należy wylać wodę z moczenia (wtedy nie powoduje wzdęć). W przepisie : „Groch opłukać, zalać świeżą wodą, ugotować. Koniecznie bez soli, dzięki czemu łuski nie będą twarde.” I napisałam o sodzie oczyszczonej :), sól jaką lubisz najbardziej. Pozdrawiam serdecznie dana