Placuszki z cukinii pieczone w piekarniku w wersji fit lub z serem – dwa przepisy

16
0
Delikatnie przyrumienione placki z cukinii pieczone w piekarniku.
Wersja fit lub mniej fit - ważne ,że obydwie równie smaczne.

Placuszki z cukinii pieczone bez tłuszczu w piekarniku. Dwie odmiany wegetariańskich kotletów w cukinii: dietetyczna i serowa.

Placki z cukinii upieczone w piekarniku są chrupiąca, kolejną odmianę są placki z cukinii pieczonych na oleju, na patelni.

Placki są kolejnym moim ulubionym daniem produktów  cukinii. Warzywa, które nadal w naszej kuchni nie jest zbyt doceniane. Pora to zmienić!

Placku z cukinii podaję także gościom – są zaskoczeni, gdy dowiadują się, że ta pychota, to najzwyklejsza cukinia.

Co zrobić żeby placki z cukinii się nie rozpadały? Pomaga dodatek jajka i dodatek mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta – nieco bardziej gęsta, niż na naleśniki.

Któregoś dnia dodałam zamiast mąki płatki owsiane. I teraz już tylko w ten sposób przyrządzam ciasto z placków z cukinii – bardziej mi smakuje.

Co do placków z cukinii? Zielona sałata z sosem vinegret lub z jogurtem/ śmietaną lub jakakolwiek inna sałatka lub surówka. Placki z cukinii świetnie komponują się z tzatzikami  lub sosem z kaparami. Sprawdź przepis na tzatziki.

Przyprawy do placków z cukinii można modyfikować według upodobań.

Przepis: Placki z cukinii pieczone w piekarniku – 2 wersje

Placki z cukinii fit – pierwsza wersja: składniki

  • cukinia około 800 gram
  • 1 duża cebula
  • 8  płaskich łyżek mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej lub z ciecierzycy czyli około 80 gram
  • lub 3 kopiaste łyżki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • garść posiekanego zielonego koperku
  • sól, pieprz

Placki z cukinii z serem – druga wersja: składniki

  • cukinia około 600 gram
  • 150 g żółtego, ostrego sera
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku – opcjonalnie
  • 6 łyżek kaszy manny
  • zioła – koniecznie jakiś ostry smak:ostra papryka, chilli plus łyżeczka ziół prowansalskich.
  • sól i pieprz do smaku

Placki z cukinii pieczone w piekarniku: przygotowanie krok po kroku

  1. Cukinię dokładnie umyć i obciąć końcówki. Jeśli cukinia ma miękki miąższ i dużo ziaren usunąć go. Cukinii nie obierać.
  2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć blendera, tylko należy uważać, żeby za bardzo nie rozdrobnić cukinii.
  3. Startą cukinię posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, żeby puściła sok.
  4. Bardzo mocno odcisnąć sok z cukinii.Odciśnięty sok można dodać do zupy z cukinii lub minestrone. Sprawdź przepis na zupę minestrone.

Wersja pierwsza:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  3. Zielony koperek opłukać, osuszyć i poszatkować.
  4. Do startej i odciśniętej z soku cukinii dodać czosnek, cebulę, jajko, mąkę lub płatki, koperek, doprawić. Porządnie wymieszać.
  5. Placki z cukinii z mąką można piec od razu, placki z cukinii z płatkami owsianymi zostawić na 15 minut, żeby płatki lekko nasiąkły.

Wersja druga:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Do odciśniętej cukinii dodać ser, kaszę manną, czosnek, przeprawy, jajo, dokładnie wymieszać.

Jak upiec placki z cukinii w piekarniku:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Układać małe placki na papierze. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200 ℃ – jeśli mamy, to z włączonym termoobiegiem. Po około 10 – 15 minutach przewracamy placki na drugą stronę. Placki z cukinii pieczemy aż do lekkiego zrumienienia się placków.
  4. Placki z papieru lekko podważamy nożem – łatwiej je się zdejmuje.
  5. Placki z cukinii po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut i dopiero wtedy podajemy.
Placki z cukinii pieczone w piekarniku według przepisu.
Placki przed pieczeniem w piekarniku.

Placki to proste i smaczne potrawy. Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne placuszki:

Placki z cukinii

Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala

Domowe konfitury

Zupa krem z cukinii z dodatkami – wegetariańska

Leczo z cukinią wegetariańskie

A Ty którą wersję placków z cukinii wybrałaś?

Jeżeli przygotowałaś placki zgodnie z przepisem i Ci smakowały – podziel się opinią w komentarzu. Rewelacyjnie będzie poznać Twoje zdanie!

Oceń artykuł
[Głosów: 86 Średnia: 3.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZupa krem z dyni i marchewki
Następny artykułPasztet warzywny z pieczonych buraków i fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Renata
Renata
1 rok temu

No i to jest super pomysł , dzisiaj zrobię sobie te placki ,ale że jestem cukrzykowa to popróbuję z inną mąką np kokosową . Pozdrawiam

Aga
Aga
11 miesięcy temu
Reply to  Renata

Mąka z ciecierzycy zaproponowana w przepisie powinna byc dla Pani okej:)

Natalia
Natalia
1 rok temu

Zdecydowanie za dużo mąki. Zrobiłam wg przepisu i placki nie mają smaku cukinii tylko sama mąka. Niestety wyrzuciłam 😔

Patryk
Patryk
5 miesięcy temu

Placki niestety nie wyszły… przyległy do papieru ;-(

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Zrobilam. Wyszly po prostu pyszne ! Dziekuej za super przepis . Nastepny bede robić z serem 😉

Emilia
Emilia
2 miesięcy temu

Bardzo dobre robilam te bez sera

Zofia
Zofia
2 miesięcy temu

Zrobilam z pietruszka i lubczykiem. Pyszne

Aga
Aga
1 miesiąc temu

Niestety, wszystko przykleiło się do papieru do pieczenia. Spróbowałam na gołej blaszce posmarowanej cieniutka warstwa oleju, ale również ta sama sytuacja.

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.