
Placuszki z cukinii pieczone bez tłuszczu w piekarniku. Dwie odmiany wegetariańskich kotletów w cukinii: dietetyczna i serowa.
Placki z cukinii upieczone w piekarniku są chrupiąca, kolejną odmianę są placki z cukinii pieczonych na oleju, na patelni.
Placki są kolejnym moim ulubionym daniem produktów cukinii. Warzywa, które nadal w naszej kuchni nie jest zbyt doceniane. Pora to zmienić!
Placku z cukinii podaję także gościom – są zaskoczeni, gdy dowiadują się, że ta pychota, to najzwyklejsza cukinia.
Co zrobić żeby placki z cukinii się nie rozpadały? Pomaga dodatek jajka i dodatek mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta – nieco bardziej gęsta, niż na naleśniki.
Któregoś dnia dodałam zamiast mąki płatki owsiane. I teraz już tylko w ten sposób przyrządzam ciasto z placków z cukinii – bardziej mi smakuje.
Co do placków z cukinii? Zielona sałata z sosem vinegret lub z jogurtem/ śmietaną lub jakakolwiek inna sałatka lub surówka. Placki z cukinii świetnie komponują się z tzatzikami lub sosem z kaparami. Sprawdź przepis na tzatziki.
Przyprawy do placków z cukinii można modyfikować według upodobań.
Przepis: Placki z cukinii pieczone w piekarniku – 2 wersje
Placki z cukinii fit – pierwsza wersja: składniki
- cukinia około 800 gram
- 1 duża cebula
- 8 płaskich łyżek mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej lub z ciecierzycy czyli około 80 gram
- lub 3 kopiaste łyżki płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- garść posiekanego zielonego koperku
- sól, pieprz
Placki z cukinii z serem – druga wersja: składniki
- cukinia około 600 gram
- 150 g żółtego, ostrego sera
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku – opcjonalnie
- 6 łyżek kaszy manny
- zioła – koniecznie jakiś ostry smak:ostra papryka, chilli plus łyżeczka ziół prowansalskich.
- sól i pieprz do smaku
Placki z cukinii pieczone w piekarniku: przygotowanie krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyć i obciąć końcówki. Jeśli cukinia ma miękki miąższ i dużo ziaren usunąć go. Cukinii nie obierać.
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć blendera, tylko należy uważać, żeby za bardzo nie rozdrobnić cukinii.
- Startą cukinię posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, żeby puściła sok.
- Bardzo mocno odcisnąć sok z cukinii.Odciśnięty sok można dodać do zupy z cukinii lub minestrone. Sprawdź przepis na zupę minestrone.
Wersja pierwsza:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Zielony koperek opłukać, osuszyć i poszatkować.
- Do startej i odciśniętej z soku cukinii dodać czosnek, cebulę, jajko, mąkę lub płatki, koperek, doprawić. Porządnie wymieszać.
- Placki z cukinii z mąką można piec od razu, placki z cukinii z płatkami owsianymi zostawić na 15 minut, żeby płatki lekko nasiąkły.
Wersja druga:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do odciśniętej cukinii dodać ser, kaszę manną, czosnek, przeprawy, jajo, dokładnie wymieszać.
Jak upiec placki z cukinii w piekarniku:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Układać małe placki na papierze. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200 ℃ – jeśli mamy, to z włączonym termoobiegiem. Po około 10 – 15 minutach przewracamy placki na drugą stronę. Placki z cukinii pieczemy aż do lekkiego zrumienienia się placków.
- Placki z papieru lekko podważamy nożem – łatwiej je się zdejmuje.
- Placki z cukinii po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut i dopiero wtedy podajemy.

Placki to proste i smaczne potrawy. Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne placuszki:
Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala
Zupa krem z cukinii z dodatkami – wegetariańska
Leczo z cukinią wegetariańskie
A Ty którą wersję placków z cukinii wybrałaś?
Jeżeli przygotowałaś placki zgodnie z przepisem i Ci smakowały – podziel się opinią w komentarzu. Rewelacyjnie będzie poznać Twoje zdanie!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!