
Przepis na polędwiczki wieprzowe doprawione aromatem czerwonej cebuli i przypraw.
To chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotowanie pieczonych polędwiczek wieprzowych.
Często pada pytanie, dlaczego polędwiczki są twarde? Najczęściej jest to spowodowane zbyt długim pieczeniem mięsa. Polędwiczki należy wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i krótko piec.
Polędwiczki wieprzowe jak zrobić?
Polędwiczki wieprzowe pieczone. Składniki
- polędwiczka wieprzowa około 0,5 kg
- 2 duże cebule, koniecznie czerwone
- 3 ząbki czosnku
- odrobina czerwonej papryki słodkiej i ostrej lub szczypta ziołowego pieprzu
- sól
- pieprz czarny
- odrobina mąki pszennej
- olej do smażenia i masło klarowane
- gotowy sos pieczeniowy – alternatywnie
Polędwiczki jak przyrządzić?
- Cebulę obierz i pokrój w talarki.
- Czosnek drobno poszatkuj.
- Na patelni rozgrzej olej z masłem, wrzuć cebulę, chwilę podsmaż, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Odstaw patelnię na bok lub przełóż przesmażone warzywa do innego pojemnika.
- Polędwiczkę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Pokrój polędwiczkę na plastry około 1 cm grubości, posól, popieprz, obsyp przyprawami i delikatnie oprósz mąką.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim polędwiczki – po 2 minuty z każdej strony.
- Dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem, chwilę razem podduś podlewając gorącą wodą. Dopraw solą, pieprzem, papryką do smaku.
- Jeśli zdecydowałeś się dodać sos pieczeniowy, dodaj go teraz aby zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie.
- Sos przygotuj według opisu na opakowaniu i dosłownie chwilkę pogotuj z upieczonymi polędwiczkami.
Z czym podawać polędwiczki smażone?
W zasadzie do tak upieczonych polędwiczek pasuje mnóstwo dodatków. Świetnie będą smakowały zarówno z kaszą gryczaną ugotowana na sypko (moją ulubioną), jak i kluskami śląskimi czy potłuczonymi ziemniakami. Tę ostatnią wersję szczególnie lubią dzieci.
Do tego surówka najzdrowsza z wszystkich czyli surówka z kiszonej kapusty lub buraczki kiszone. I obiad gotowy.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!