Przepis na polędwiczki wieprzowe

0
0
polędwiczki wieprzowe z sosem
Polędwiczki wieprzowe w sosie

Przepis na polędwiczki wieprzowe doprawione aromatem czerwonej cebuli i przypraw.

To chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotowanie pieczonych polędwiczek wieprzowych.

Często pada pytanie, dlaczego polędwiczki są twarde? Najczęściej jest to spowodowane zbyt długim pieczeniem mięsa. Polędwiczki należy wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i krótko piec.

Polędwiczki wieprzowe jak zrobić?

Polędwiczki wieprzowe pieczone. Składniki

  • polędwiczka wieprzowa około 0,5 kg
  • 2 duże cebule, koniecznie czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina czerwonej papryki słodkiej i ostrej lub szczypta ziołowego pieprzu
  • sól
  • pieprz czarny
  • odrobina mąki pszennej
  • olej do smażenia i masło klarowane
  • gotowy sos pieczeniowy – alternatywnie

Polędwiczki jak przyrządzić?

  1. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
  2. Czosnek drobno poszatkuj.
  3. Na patelni rozgrzej olej z masłem, wrzuć cebulę, chwilę podsmaż, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Odstaw patelnię na bok lub przełóż przesmażone warzywa do innego pojemnika.
  4. Polędwiczkę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Pokrój polędwiczkę na plastry około 1 cm grubości, posól, popieprz, obsyp przyprawami i delikatnie oprósz mąką.
  6. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim polędwiczki – po 2 minuty z każdej strony.
  7. Dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem, chwilę razem podduś podlewając gorącą wodą. Dopraw solą, pieprzem, papryką do smaku.
  8. Jeśli zdecydowałeś się dodać sos pieczeniowy, dodaj go teraz aby zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie.
  9. Sos przygotuj według opisu na opakowaniu i dosłownie chwilkę pogotuj z upieczonymi polędwiczkami.

Z czym podawać polędwiczki smażone?

W zasadzie do tak upieczonych polędwiczek pasuje mnóstwo dodatków. Świetnie będą smakowały zarówno z kaszą gryczaną ugotowana na sypko (moją ulubioną), jak i kluskami śląskimi czy potłuczonymi ziemniakami. Tę ostatnią wersję szczególnie lubią dzieci.

Do tego surówka najzdrowsza z wszystkich czyli surówka z kiszonej kapusty lub buraczki kiszone. I obiad gotowy.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSpływ rzeką Piaśnicą wprost do morskich fal Bałtyku
Następny artykułPikantne kotleciki z kurczaka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.