Kluski śląskie

0
591
kluski śląskie

Kluski śląskie nieodmiennie kojarzą mi się z niedzielnym obiadem. Do tego rolady i modro kapusta! Obowiązkowy zestaw – jak to w typowej, śląskiej rodzinie.

Do dzisiaj uważam, że nie ma lepszego niedzielnego obiadu niż taki zestaw właśnie. Zapewne wielu z was zgodzi się ze mną, nieprawdaż? Mimo, a może właśnie dlatego, że przepis „wyssałam z mlekiem matki”, ciężko było mi go napisać. Bo ja po prostu gotuję ziemniaki, dorzucam „na oko” mąkę ziemniaczaną, wbijam jajo, zarabiam … i gotowe. Ale dzisiaj dokładnie odważałam proporcje, których używam i oto on – oryginalny przepis na kluski śląskie.

Ale to jeszcze nie wszystko – bo nawet zrobione według jednakowego przepisu, mogą występować w różnej formie: bardzo malutkie i okrągłe – na jeden kęs, nieco większe bez dziurki, nieco większe z dziurką lub dość spore z dziurką lub bez.

A dziurka ma niezwykle ważne znaczenie: zatrzymuje w sobie pyszny sos!

Ja robię dwa rodzaje śląskich klusek : albo te maleńkie (mamusia robi je na bardziej uroczyste obiady) albo  średniej wielkości – i wtedy koniecznie z  dziurką.

Cudownie komponują się nie tylko z roladami, ale i z pieczoną kaczką czy gęsią. 

               Przepis na danie: KLUSKI ŚLĄSKIE

Składniki dania: Kluski śląskie

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana około 250 gram
  • 1 jajko *
  • sól – do posolenia wody

Przygotowanie dania: Kluski śląskie

NAJPROŚCIEJ JAK MOŻNA!

  1. Ziemniaki obrać.
  2. Wodę zagotować – nie solić!. Do wrzącej wody wrzucić ziemniaki i ugotować do miękkości.
  3. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków – na gładką masę, bez grudek.
  4. Zostawić do ostygnięcia.
  5. Masę ziemniaczaną  podzielić na 4 równe części. Jedną ćwiartkę wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą ćwiartkę, wbić jajo. Wyrobić ciasto. Ciasto musi elastyczne i jednolite.**
  6. Z ciasta lepimy kluski o wybranym kształcie. I tutaj są dwie metody.

Pierwsza: robimy taki jakby rulon, kroimy nożem na małe kawałki, z których  kleimy kluski.

Druga: Bierzemy małe kawałki ciasta i kleimy kluski.

  1. Zagotować wodę w dużym garnku. Dobrze posolić.
  2. Kluski wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości – po wypłynięciu około minuty. Spróbować jedną, czy już jest dobra.***
  3. Wyłowić łyżkę cedzakową – jeśli są z dziurką, „przewrócić „na drugą stronę, żeby woda wypłynęła.
Wskazówki:
  • *u mnie dodaje się jajo, ale są też zwolennicy bez jaja – wtedy kluski są mniej gumowate.
  • ** Ilość dodanej mąki ziemniaczanej zależy także od rodzajów ziemniaków i  od ulubionej konsystencji klusek. Z podanego przepisu wychodzą takie lekko kleiste kluski. Ja – podobnie jak mój brat –  uwielbiam mocno kleiste „gumiklyjzy”, więc dodaję więcej mąki. Robić i próbować – jedyne wyjście.
  • ***aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę”przycisnąć” do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska ( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są ugotowane.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułBuraczki na ostro
Następny artykułChrzan! Jak zrobić domowy chrzan
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.