
Według Chińczyków – twórców gotowania według Pięciu Przemian – nasze pożywienie musi być zgodne z naturą żywiołów – Ogień, Ziemia, Metal, Woda i Drzewo – rządzących światem.
Żywiołom natomiast są przyporządkowane smaki – gorzki, słodki, ostry, słony i kwaśny – które użyte w odpowiedniej kolejności zapewniają prawidłową przemianę materii i generalnie są błogosławieństwem dla organizmu.
- Ogień – gorzki (np. wrzątek)
- Ziemia – słodki (np. ziemniak)
- Metal – ostry (np. pieprz)
- Woda – słony (np. sól)
- Drzewo – kwaśny (np. zielona pietruszka)
Z gotowaniem według pięciu przemian zetknęłam się dzięki lekarce, do której kiedyś jeździłam na akupunkturę. Jest ona prawdziwą entuzjastką tej kuchni i poleciła mi książkę pani Anny Ciesielskiej „Filozofia Zdrowia”. Generalnie gotowanie według tej metody nie jest trudne, należy tylko przestrzegać kolejności dodawania składników.
Uwielbiamy rosół gotowany według tych reguł. A jeżeli w mojej rodzinie pojawia się przeziębienie, wtedy przed wizytą w aptece biegnę do mojego ulubionego sklepu mięsnego, po dobry kawałek wołowego mięsa. I gotuję rosół wg 5 przemian! Bo taki rosół bardzo rozgrzewa i wzmacnia organizm.
Przepis na rosół wołowy według pięciu przemian warto zapamiętać i stosować szczególnie w okresie kiedy przeziębienie i osłabienia nas atakuje.
Przepis: Rosół pięciu przemian
Składniki: Rosół pięciu przemian
- 80 dag – 1 kg kg wołowiny /cielęciny
- 4 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 duże cebule lub 1 cebula i kawałek pora
- kawałek selera
- kilka ząbków czosnku
- zioła zielone: bazylia/zielona pietruszka/magi/koper/seler – wszystkiego po gałązce lub alternatywnie kilka z nich
- przyprawy: kminek, tymianek, kurkuma, sól, cayenne, korzeń imbiru.
Kupuję kilka rodzajów mięsa: na przykład pręga i antrykot, a gicz cielęca jest wręcz doskonała na ten rosół.
Rosół pięciu przemian – przygotowanie:
Przygotować duży gar, do którego wlać 4 litry wody i postępować wg poniższego schematu:
- 4 litry wrzącej wody – gorzki
- 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy – gorzki
- 1/3 łyżeczki kminku – słodki
- Mięso: wołowinę lub cielęcinę z kością (np. gicz) – słodki – gotować 1,5 godziny – można dłużej- a potem dodać:
- Przekrojone wzdłuż marchewki – słodki
- przekrojoną wzdłuż pietruszkę – słodki
- Dwie cebule (całe) lub 1 cebula i kawałek pora oraz kawałek selera – ostry
- Pokrojone ząbki czosnku – ostry
- Plaster imbiru – ostry
- Pieprz cayenne na czubku noża – ostry
- Sól do smaku – słony
- Listki bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek – kwaśny
- Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu – można dłużej
- Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (gorzki), dodać szczyptę majeranku (gorzki), szczyptę kminku (słodki), dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym (ostry), ewentualnie dosolić (słony) .
Poszczególne czasy gotowania można wydłużyć. Przed dodaniem kolejnego smaku do pogotować rosół pięciu przemian przynajmniej przez minutę.
Wskazówki
- Według Pięciu Przemian można przygotować prawie każdą potrawę, przestrzegając zasady: zaczynamy od dowolnego smaku i dowolnym smaku należy zakończyć. Trzeba jedynie przestrzegać kolejności: gorzki, słodki, ostry, słony, kwaśny. Oczywiście, można zatoczyć kilka kółek – nie wolno jednak pominąć żadnego smaku. Jeżeli musimy/chcemy doprawić potrawę musimy iść do przodu, aż dojdziemy do żądanego smaku.
Na przykładzie powyższego rosołu: okazuje się, że w rosole wygotowała się woda, a zakończyliśmy na dosoleniu. Teraz trzeba dodać odrobinę smaku kwaśnego – na przykład gałązkę zielonej pietruszki – i dopiero wlać wodę. Oczywiście gorącą i przegotowaną – jak do „normalnego” rosołu.
- Do potrawy możemy dodać kilka produktów w tym samym smaku.
Słodki – ostry – słony – kwaśny – gorzki – słodki – ostry – słony itd.– tego kółeczka tego przestrzegaj, a będziesz gotować według Pięciu Przemian.
- Kilka przykładów poszczególnych smaków
gorzki: wrząca woda, orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, suszony tymianek, kurkuma
słodki: kminek,korzeń pietruszki, marchew, groch, ziemniaki, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja, słodka sproszkowana papryka
ostry: imbir, chilli proszek, ryż, cebula, czosnek, kalafior, seler, por
słony: sól, wieprzowina, ryby morskie, sól, zimna woda
kwaśny: zielone zioła (pietruszka, bazylia, koperek), kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino
W skład każdego dania muszą wchodzić produkty ze wszystkich grup smakowych. Jedynie smak słodki może występować samodzielnie.
Mój artykuł to tylko zarys gotowania „Według pięciu przemian” (przy okazji rosołu wołowego), ale dla zainteresowanych polecam książkę pani Anny Ciesielskiej „Filozofia Zdrowia”
Przygotowałaś zupę według przepisu? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!
Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak dobre odżywianie wpływa na nasze zdrowie to jeszcze raz polecam lekturę „Filozofia zdrowia”.
źródło:wg przepisu Anny Ciesielskiej „Filozofia Zdrowia”
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!