Dania główne Przepisy Przystawki
Prosty przepis na ryż z jabłkami
Przepis na ryż z jabłkami jak w przedszkolu. Danie, które prawie każdemu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Przesiąknięte aromatem cynamonu. Proste i pyszne danie na śniadanie, do pudełka do pracy, na deser.
W moim przepisie na ryż z jabłkami jest dużo jabłek, bo lubię gdy smak jabłek dominuje w tej potrawie.
Rodzaj ryżu jaki użyjesz jest dowolny: może to być zwykły biały, brązowy, mieszany – na przykład z dzikim ryżem. Ważne, żeby ugotować ryż do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
Jabłka ścieram razem ze skórką, ale jeśli nie lubisz skórki, możesz jabłka obrać.
Przepis na ryż z jabłkami
Składniki na ryż zapiekany z jabłkami
- 1,5 szklanki ryżu lub 2 saszetki ryżu w torebce
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta ziarenek z laski wanilii (niekoniecznie)
- 2 – 4 łyżki cukru: trzcinowego, brzozowego lub zwykłego
- 1,5 kg jabłek
- spora łyżka masła
- łyżeczka cynamonu do posypania
- śmietana lub jogurt – opcjonalnie
- kilka malin – opcjonalnie
Jak zrobić ryż z z jabłkami?
- Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, dodając do do wody wanilię lub cukier waniliowy.
- Jabłka zetrzeć na grubej tarce.
- Do jabłek dodać cynamon, cukier. Wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem
- Połowę ryżu nałożyć na dno naczynia.
- Na ryż położyć jabłka. Lekko ubić i wyrównać łyżką.
- Na wierzch położyć drugą część ryżu. Na górę położyć kilka plastrów masła i posypać cynamonem.
- Przykryć naczynie (przykrywką lub folią aluminiową) i włożyć do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
- Piec 40 – 50 minut (czas pieczenia zależny jest od twardości jabłek) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po 40 minutach sprawdzić czy jabłka są upieczone. Jeśli nie, dopiec jeszcze kilka minut.
Inną nieco wersją, szybszą do przyrządzenia, jest ryż z jabłkiem gotowanym.
Aby przyrządzić ryż z jabłkiem prażonym, w tym czasie gdy ryż będzie się gotował, na patelni podsmażamy na maśle starte jabłka (około 10 minut, odparowując nieco sok z jabłek), posypujemy cynamonem i dalej postępujemy jak w przepisie na ryż z jabłkami.
W taki sposób przyrządzony ryż z jabłkami wystarczy zapiekać około 25 do 30 minut również w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ryż z jabłkami można podawać z kapką gęstej śmietany, naturalnego jogurtu, przyozdobić go malinami. Można także polać go sosem zrobionym ze śmietany z niewielką ilością cukru i i naturalnego aromatu waniliowego.
Jak zrobić ryż z jabłkiem bez zapiekania?
Jeszcze inna metodą przyrządzenia ryżu z jabłkami w ekspresowy sposób jest ugotowanie ryżu, uprażenie jabłek i połączenie wszystkich składników na patelni.
Lubisz jabłka?
Przygotuj zatem pyszną szarlotkę z jabłkami a obierki zużyj do przyrządzenia octu jabłkowego. A znasz smak racuchów z jabłkami? I zupełnie z „innej beczki” bo śledziowej – zrób śledzie z jabłkami.
A jakie są Twoje ulubione potrawy z jabłkami? Napisz w komentarzu pod artykułem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Fajne, osobiście bardziej preferuję formę bez pieczenia. Względnie tak jak powyżej, lecz ryż najpierw ugotować a potem zagotować z mlekiem by je wsiąknął. Jabłka uprażyć i połączyć z ryżem. Mniam. Pozdrawiam 😉
Witam, tak to tez dobry pomysł na ryż z jabłkami. pozdrawiam