Prosty przepis na ryż z jabłkami

0
0
ryż zapiekany w naczyniu posypany cynamonem
Jak zrobić ryż z jabłkami?

Przepis na ryż z jabłkami jak w przedszkolu. Danie, które prawie każdemu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Przesiąknięte aromatem cynamonu. Proste i pyszne danie na śniadanie, do pudełka do pracy, na deser.

W moim przepisie na ryż z jabłkami jest dużo jabłek, bo lubię gdy smak jabłek dominuje w tej potrawie.

Rodzaj ryżu jaki użyjesz jest dowolny: może to być zwykły biały, brązowy, mieszany – na przykład z dzikim ryżem. Ważne, żeby ugotować ryż do miękkości według instrukcji na opakowaniu.

Jabłka ścieram razem ze skórką, ale jeśli nie lubisz skórki, możesz jabłka obrać.

Przepis na ryż z jabłkami

Składniki na ryż zapiekany z jabłkami

  • 1,5 szklanki ryżu lub 2 saszetki ryżu w torebce
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta ziarenek z laski wanilii (niekoniecznie)
  • 2 – 4 łyżki cukru: trzcinowego, brzozowego lub zwykłego
  • 1,5 kg jabłek
  • spora łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu do posypania
  • śmietana lub jogurt – opcjonalnie
  • kilka malin – opcjonalnie

Jak zrobić ryż z z jabłkami? 

  1. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, dodając do do wody wanilię lub cukier waniliowy.
  2. Jabłka zetrzeć na grubej tarce.
  3. Do jabłek dodać cynamon, cukier. Wymieszać.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem
  5. Połowę ryżu nałożyć na dno naczynia.
  6. Na ryż położyć jabłka. Lekko ubić i wyrównać łyżką.
  7. Na wierzch położyć drugą część ryżu. Na górę położyć kilka plastrów masła i posypać cynamonem.
  8. Przykryć naczynie (przykrywką lub folią aluminiową) i włożyć do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  9. Piec 40 – 50 minut (czas pieczenia zależny jest od twardości jabłek) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Po 40 minutach sprawdzić czy jabłka są upieczone. Jeśli nie, dopiec jeszcze kilka minut.

Inną nieco wersją, szybszą do przyrządzenia, jest ryż z jabłkiem gotowanym.

Aby przyrządzić ryż z jabłkiem prażonym, w tym czasie gdy ryż będzie się gotował, na patelni podsmażamy na maśle starte jabłka (około 10 minut, odparowując nieco sok z jabłek), posypujemy cynamonem i dalej postępujemy jak w przepisie na ryż z jabłkami.

W taki sposób przyrządzony ryż z jabłkami wystarczy zapiekać około 25 do 30 minut również w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ryż z jabłkami można podawać z kapką gęstej śmietany, naturalnego jogurtu, przyozdobić go malinami. Można także polać go sosem zrobionym ze śmietany z niewielką ilością cukru i i naturalnego aromatu waniliowego.

Jak zrobić ryż z jabłkiem bez zapiekania?

Jeszcze inna metodą przyrządzenia ryżu z jabłkami w ekspresowy sposób jest ugotowanie ryżu, uprażenie jabłek i połączenie wszystkich składników na patelni.

Lubisz jabłka?

Przygotuj zatem pyszną szarlotkę z jabłkami a obierki zużyj do przyrządzenia octu jabłkowego. A znasz smak racuchów z jabłkami? I zupełnie z „innej beczki” bo śledziowej – zrób śledzie z jabłkami.

A jakie są Twoje ulubione potrawy z jabłkami? Napisz w komentarzu pod artykułem.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!