Szarlotka najlepsza na świecie. Bardzo prosty przepis

0
0
szarlotka sypana w ceramicznym naczyniu
Przepis na prostą szarlotkę w kokilkach lub w formie ceramicznej. Szarlotka bez jajek, za to z chrupiącą kruszonką.

Szarlotka z aromatycznych jabłek to jeden z najlepszych deserów. Dodatek cynamonu do jabłek powoduje, że szarlotka nie tylko zachwyca smakiem, ale i zapachem.

Przygotowanie szarlotki według tego przepisu spowoduje, że już nigdy nie zadasz sobie pytania „Dlaczego szarlotka nie wyrasta?” Po po pierwsze nieco urośnie, a po drugie … taka jej uroda, że bez wielkiego wyrastania jest przepyszna.

Przepis na tę szarlotkę dostałam od Marii, z którą truchtałam latem roku pandemicznego 2020 roku podczas wakacji spędzanych na Pogórzu Kaczawskim. Poznałyśmy się na ognisku w Chacie Morgana, a potem już poranki spędzałyśmy na wspólnym Slow Joggingu.

Przy porannej kawie Maria poczęstowała mnie przywiezioną z domu szarlotką. Nazywała ją „szarlotką przesypywaną” lub „szarlotką sypaną”. Fakt, sypiesz składniki i szarlotka gotowa! Genialnie prosta do upieczenia szarlotka bez jajek, która zawsze się udaje i smakuje znakomicie.

Możesz podać tak upieczony jabłecznik z dodatkiem gałki lodów waniliowych i/lub bitej śmietany.

W oryginalnym przepisie na taką szarlotkę dla leniwych, który otrzymałam od Marii, jest 1 szklanka cukru. Dla mnie jednak ciasto było zbyt słodkie, więc dałam 3/4 szklanki cukru. A można dać jeszcze mniej (lub więcej oczywiście). Ilość cukru dodanego do szarlotki zależy nie tylko od tego jak mocno słodkie wypieki lubisz, ale i jak słodkie są jabłka.

Taką łatwą szarlotkę piekę z dodatkiem cukru trzcinowego lub brzozowego (ksylitolu).

Podana ilość składników wystarcza do upieczenia ciasta w okrągłej formie o średnicy 30 cm (tak jak na zdjęciu). Piekę jabłecznik w takiej właśnie formie i w niej podaję na stół. Każdy bierze taki kawałek, na jaki ma ochotę. Czasem piekę także taką szarlotkę w kokilkach.

Prosty przepis na szarlotkę

Składniki do zrobienia prostej, sypanej szarlotki

  • 3/4  szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 kg nieobranych jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gram masła z lodówki
  • bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy do pieczenia
  • masło do smarowania formy

Przygotowanie prostej, sypanej szarlotki

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj razem mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia.
  3. Jabłka – ja nie obieram ze skórki, tylko dokładnie myję – zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładanie wymieszaj.
  5. Przygotuj formę do pieczenia: posmaruj spód formy i brzegi masłem i posyp bułką tartą lub kaszą manną.
  6. Starte jabłka podziel na mniej więcej dwie części.
  7. Na dno formy wsyp jedną szklankę suchej mieszanki, na niej ułóż warstwę jabłek.
  8. Przysyp kolejną warstwą mieszanki, a na połóż drugą część jabłek.
  9. Posyp pozostałą częścią suchej mieszanki.
  10. Na górę poukładaj kawałki posiekanego masła.
  11. Włóż do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
kawałki ciasta na szarlotce
Szarlotka tuż przed pieczeniem obłożona plastrami masła.

Lubisz proste desery?

Uwielbiam gotować, jednak pieczenie nie jest moją domeną. Dlatego też desery, które zdarza mi się przygotowywać są proste i łatwe do zrobienia. No, może za wyjątkiem makowca. Ale nauczyłam się go piec dawno temu i zawsze mi się udaje. A z innych moich ulubionych ciast mogę Ci polecić łatwe ciasto z owocami, rogaliki drożdżowe babka piaskowa z kakao, bezglutenowe ciasto marchewkowe czy też deser  chia i musem owocowym.

A Ty masz jakieś sprawdzone, łatwe do przygotowania desery lub ciasta? Podziel się przepisem w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!