
Szarlotka z aromatycznych jabłek to jeden z najlepszych deserów. Dodatek cynamonu do jabłek powoduje, że szarlotka nie tylko zachwyca smakiem, ale i zapachem.
Przygotowanie szarlotki według tego przepisu spowoduje, że już nigdy nie zadasz sobie pytania „Dlaczego szarlotka nie wyrasta?” Po po pierwsze nieco urośnie, a po drugie … taka jej uroda, że bez wielkiego wyrastania jest przepyszna.
Przepis na tę szarlotkę dostałam od Marii, z którą truchtałam latem roku pandemicznego 2020 roku podczas wakacji spędzanych na Pogórzu Kaczawskim. Poznałyśmy się na ognisku w Chacie Morgana, a potem już poranki spędzałyśmy na wspólnym Slow Joggingu.
Przy porannej kawie Maria poczęstowała mnie przywiezioną z domu szarlotką. Nazywała ją „szarlotką przesypywaną” lub „szarlotką sypaną”. Fakt, sypiesz składniki i szarlotka gotowa! Genialnie prosta do upieczenia szarlotka bez jajek, która zawsze się udaje i smakuje znakomicie.
Możesz podać tak upieczony jabłecznik z dodatkiem gałki lodów waniliowych i/lub bitej śmietany.
W oryginalnym przepisie na taką szarlotkę dla leniwych, który otrzymałam od Marii, jest 1 szklanka cukru. Dla mnie jednak ciasto było zbyt słodkie, więc dałam 3/4 szklanki cukru. A można dać jeszcze mniej (lub więcej oczywiście). Ilość cukru dodanego do szarlotki zależy nie tylko od tego jak mocno słodkie wypieki lubisz, ale i jak słodkie są jabłka.
Taką łatwą szarlotkę piekę z dodatkiem cukru trzcinowego lub brzozowego (ksylitolu).
Podana ilość składników wystarcza do upieczenia ciasta w okrągłej formie o średnicy 30 cm (tak jak na zdjęciu). Piekę jabłecznik w takiej właśnie formie i w niej podaję na stół. Każdy bierze taki kawałek, na jaki ma ochotę. Czasem piekę także taką szarlotkę w kokilkach.
Prosty przepis na szarlotkę
Składniki do zrobienia prostej, sypanej szarlotki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki
- 1,5 kg nieobranych jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 gram masła z lodówki
- bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy do pieczenia
- masło do smarowania formy
Przygotowanie prostej, sypanej szarlotki
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Wymieszaj razem mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia.
- Jabłka – ja nie obieram ze skórki, tylko dokładnie myję – zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładanie wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia: posmaruj spód formy i brzegi masłem i posyp bułką tartą lub kaszą manną.
- Starte jabłka podziel na mniej więcej dwie części.
- Na dno formy wsyp jedną szklankę suchej mieszanki, na niej ułóż warstwę jabłek.
- Przysyp kolejną warstwą mieszanki, a na połóż drugą część jabłek.
- Posyp pozostałą częścią suchej mieszanki.
- Na górę poukładaj kawałki posiekanego masła.
- Włóż do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Lubisz proste desery?
Uwielbiam gotować, jednak pieczenie nie jest moją domeną. Dlatego też desery, które zdarza mi się przygotowywać są proste i łatwe do zrobienia. No, może za wyjątkiem makowca. Ale nauczyłam się go piec dawno temu i zawsze mi się udaje. A z innych moich ulubionych ciast mogę Ci polecić łatwe ciasto z owocami, rogaliki drożdżowe babka piaskowa z kakao, bezglutenowe ciasto marchewkowe czy też deser chia i musem owocowym.
A Ty masz jakieś sprawdzone, łatwe do przygotowania desery lub ciasta? Podziel się przepisem w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!