sernik

Desery Przepisy

Sernik panny Anny

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 18 kwietnia 2019

Sernik przygotowany z gotowego, mielonego sera. Łatwy sposób na swój „osobiście” upieczony sernik. 

A skąd nazwa? Klika razy Ania częstowała nas swoim wypiekiem, aż w końcu poprosiłam ją o przepis.

Pod takim „tytułem” mi go przesłała. I oto on. Tym razem ode mnie dla Was. Podobnie jak inne wypieki na mojej stronie – łatwy do przygotowania.

Przepis na : Sernik panny Anny

Składniki na: Sernik panny Anny

  •  1 kg sera z wiaderka
  •  500 ml śmietany 30%
  •  3 budynie waniliowe po 40 gram –  bez cukru
  •  5 jajek
  •  1,5 szklanki cukru
  •  szczypta soli
  •  masło do posmarowania formy
  •  bułka tarta

Przygotowanie : Sernik panny Anny

  1. Formę do pieczenia nacieramy masłem i oprószamy bułką tartą.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Żółtka oddzielamy od białek.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy stopniowo ser, potem budynie w proszku.
  5.  Śmietanę ubijamy i ostrożnie dodajemy do masy serowej. Tutaj najlepiej już użyć łyżki zamiast miksera.
  6. Białka ze szczyptą soli ubijamy aż powstanie piana, którą również stopniowo dodajemy do masy serowej. Masę serową delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do formy.
  7. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. W razie potrzeby można przytrzymać nieco dłużej – sprawdzić metodą „patyczka”.
  8. Ciasto należy pozostawić w piekarniku aż do wystudzenia.
Wskazówka
  • W prosty sposób możemy sprawdzić czy ciasto, które pieczemy w piekarniku, jest już gotowe. Potrzebujemy tylko drewnianego patyczka do szaszłyków, wykałaczki lub długiej zapałki. Wbijamy drewniany „przedmiot” do  najwyższej część ciasta i zaraz wyciągamy. Jeśli po wyjęciu nasz przedmiot do testowania jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Obklejony ciastem patyczek  świadczy, że ciasto musi się jeszcze nieco dopiec.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments