Biały sos na szybko – sos holenderski do kalafiora i szparagów

0
528
Sos biały holenderski do przygotowania na szybko w domu. Najlepszy sos do szparagów i kalafiora.
Biały sos podgrzewamy w garnku. Sos o białym kolorze i kremowej konsystencji.

Przepis na sos biały holenderski do szparagów. Zrobiony na bazie masła z jajkiem i odrobiną mąki podaje się z gotowanymi szparagami, kalafiorem lub karczochami.

Delikatniejszy niż sos holenderski – nie jest aż tak tłusty, a równie dobry. Podawać na stół w osobnej sosjerce – każdy biesiadnik „kapnie” sobie na talerz według potrzeby.

Sos biały – holenderski do szparagów i kalafiora: przepis

Sos biały – holenderski do szparagów i kalafiora: składniki

  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka octu owocowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 surowe żółtko
  • sól i pieprz – najlepiej biały
  • woda lub delikatny rosół

Jak zrobić sos biały holenderski: przygotowanie krok po kroku

  1. Do małego rondla dać połowę masła z mąką i postawić na piecu.
  2. Gdy nabierze lekko brązowego koloru, wlewać powoli rosół lub wodę, cały czas energicznie mieszając – na przykład drewnianą trzepaczką –  aż powstanie gładki sos  – nie dopuścić do powstania grudek.
  3. Nie gotować zbyt długo, dodać resztę masła i ocet i przyprawy.
  4. Zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem i podawać.

Koniecznie poznaj też pozostałe przepisy na domowe sosy:

Sos kaparowy z majonezem

Sos curry z majonezem

Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis

Sos winegret – dwa proste przepisy na rewelacyjny sos

Domowy ocet

Prawda że sos holenderski można szybko przygotować?

Jeżeli zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem to już powinnaś się cieszyć przepysznym smakiem. Pozostało tylko przygotować szparagi iii….. Zostawić komentarz ze swoja opinią 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!