Jak ugotować i przyrządzić szparagi – sześć prostych przepisów

0
1153
szparagi zielone
szparagi

Przyrządzenie szparagów jest naprawdę proste. Wystarczy tylko odpowiednio je obrać, wzbogacić nieco smak prostymi lub bardziej wyszukanymi dodatkami i w ciągu dosłownie kilku minut otrzymamy znakomite danie.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Szparagi w wodzie ugotowane

Najprostszą i zarazem najlepszą metodą  – moją ulubioną – jest doprawienie ugotowanych szparagów oliwą wymieszaną z octem winnym lub cytryną, czyli z sosem winegret. I gotowe! Można dodatkowo posypać delikatnymi, świeżymi, drobno posiekanymi ziołami.

Niektórzy polewają ugotowane szparagi masełkiem wymieszanym z bułką tartą – tak jak polewa się często fasolkę szparagową. Nie jest to mój ulubiony sposób serwowania szparagów – nie lubię bułki tartej z masłem.

Czasem smaruję szparagi rozpuszczonym masłem klarowanym, wykorzystując w tym celu pędzel silikonowy, dzięki czemu szparagi są dokładnie pokryte masełkiem – i w takiej wersji są również pyszne!

Ja właśnie w taki, najbardziej prosty sposób, przygotowuję szparagi, bo oliwa lub masło znakomicie podkręcają ich smak.

Jednak mam kilka innych, sprawdzonych, bardzo prostych przepisów, którymi chciałabym się z wami podzielić.

Zielone szparagi smażone na patelni

  • Zielone szparagi umyć i odłamać końcówki – może je wykorzystać do zupy.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić na nie szparagi.
  • Piec około 8 – 10 minut ( muszą stać się lekko miękkie).
  • Podawać gorące, skropione cytryną, posypane grubo zmielonym pieprzem i odrobiną soli i niewielką ilością parmezanu.

Szparagi smażone na patelni z suszonymi pomidorami

  • Zielone szparagi umyć i odłamać końcówki – może je wykorzystać do zupy.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane ( może być pół na pół z dobrą oliwą).
  • Na rozgrzane masło wrzucić pokrojony czosnek i chwilkę podsmażyć.
  • Wrzucić szparagi –  piec około 8 – 10 minut, aż staną się „al dente”.
  • Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojone suszone pomidory w oliwie.
  • Podawać gorące, można je posypać drobno posiekanymi ziołami.

Szparagi zapiekane w piekarniku

  • Zielone szparagi umyć i odłamać końcówki – może je wykorzystać  do zupy.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą lub blachę wyłożyć folią aluminiową posmarowaną olejem.
  • Na wysmarowane naczynie/blachę wyłożyć szparagi.
  • Piec około 10 minut w temperaturze 180 °C przewracając po kilku minutach, tak aby upiekły się równomiernie. Może być włączona funkcja grilla lub termoobiegu – wtedy upieką się nieco szybciej.
  • Podawać gorące, zaraz po upieczeniu, posypawszy je świeżo zmielonym białym lub czarnym pieprzem, odrobiną soli. Dodatkowo można kapnąć nieco cytryny, posypać odrobiną białego sezamu (najlepiej przesmażonego chwilkę na suchej patelni), drobno posiekanych ziół lub suszonych pomidorów z zalewy olejowej.

Szparagi w omlecie

  • Ugotuj szparagi – jak to zrobić znajdziesz  Tutaj.
  • Przygotuj omlet – jeśli lubisz, może to być omlet z szynką.
  • Ugotowane szparagi zawiń w omlet, polej sosem holenderskim – białym, posypane siekanymi ziołami.
  • Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Szparagi polane białym sosem

  • Szparagi obrać i ugotować – jak to zrobić znajdziesz Jak ugotować szparagi.
  • Do ugotowanych szparagów podać w osobnym naczyniu przyrządzony sos.

Sos do szparagów – przepis

  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka octu owocowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 surowe żółtko
  • sól i pieprz – najlepiej biały
  • woda lub delikatny rosół
  1. Do małego rondla dać połowę masła z mąką i postawić na piecu.
  2. Gdy nabierze lekko brązowego koloru, wlewać powoli rosół lub wodę, cały czas energicznie mieszając – na przykład drewnianą trzepaczką –  aż powstanie gładki sos – nie dopuścić do powstania grudek.
  3. Nie gotować zbyt długo, dodać resztę masła i ocet i przyprawy.
  4. Zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem i podawać.

Szparagi przygotowane w najprostszy sposób smakują doskonale. A dodane do sałatki, stworzą świetne danie na drugie śniadanie lub kolację.

Zupa – krem ze szparagów, czy nieco bardziej urozmaicona zupa szparagowa z dodatkiem chrzanu, to z kolei dobra propozycja na szparagi do obiadu.

Proponuję  Ci także zakisić szparagi. To dopiero pyszny smak, który sama ni tak dawno odkryłam.

 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!