Sos majonezowy curry – dodatek do mięs i warzyw

0
369
Majonezowy sos curry podany na talerzu wraz z warzywami do maczania w sosie.
Najprostszy przepis na sos curry o nowym smaku.

Sos curry z majonezem świetnie komponuje się zarówno z warzywami, kanapkami jak i delikatnym mięsem – z ryby, kurczaka lub indyka.

Przygotowanie sosu majonezowego curry jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie chwilkę.

Sos majonezowy z curry: przepis

Sos curry z majonezem: składniki

  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 3 pełne łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka curry – ewentualnie dołożyć

Jak zrobić sos curry z majonezem: przygotowanie krok po kroku

  1. Czosnek obrać, usunąć środkowy „korzeń” odpowiadający za brzydki oddech i zmiażdżyć w wyciskarce do czosnku.
  2. Do miseczki dać majonez, ketchup, dodać czosnek i łyżeczkę curry.
  3. Porządnie wymieszać, aż do połączenia się składników.
  4. Spróbować – jeśli chcemy mieć bardziej zdecydowany smak, dodać jeszcze nieco curry.

Poznaj pozostałe przepisy na domowe sosy, pasty, kiszonki oraz prawdziwy domowy ocet:

Sos biały – holenderski do szparagów i kalafiora

Kiszonki

Sos winegret – dwa proste przepisy na rewelacyjny sos

Sos jogurtowy

Domowy ocet

Przygotowanie sosu Curry zajmuje tylko chwilę wiec nie zapomnij zostawić sowiej opinii

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz swój komentarz z opinią. Jest to dla mnie ogromna motywacja do tworzenia kolejnych przepisów.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!