Jak zrobić pyszny rosół wegetariański?

0
0
warzywa w garnku zalane wodą
Jak zrobić pyszny rosół wegetariański?

Rosół wegetariański możesz ugotować na kilka dni, dlatego podaję liczbę składników na większą porcję rosołu wege.

Warzywa użyte do tego rosołu nie są pieczone w piekarniku, tylko od razu wrzucasz je do wody. Ale co – bardzo ważne – zawsze do zimnej, aby podczas zagotowywania się oddawały wszystkie smaku do wegetariańskiego wywaru.

A z czym jeść rosół wegetariański? Ja najbardziej lubię z ugotowaną fasolą Jaś lub jakąkolwiek inną fasolą lub z pokrojonymi w cienkie słupki warzywami (cukinia, papryka, rzodkiewka, seler naciowy, marchew).

Rosół z warzyw dobrze smakuje podany z makaronem, ugotowanym na sypko ryżem lub warzywami  z rosołu -szczególnie z pieczarkami. Możesz go także pić solo jako bulion. Lub wykorzystać jako bazę do zup wegetariańskich.

Co do rosołu warzywnego potrzeba?

  • 1 duży seler – 400 gram
  • 3 sztuki korzenia pietruszki  – 250 gram
  • 4 marchewki – 350 gram
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • por – 200 gram
  • ciemne pieczarki – 300 gram
  • kawałek białej kapusty – 200 gram
  • 2 liście z kapusty włoskiej – niekoniecznie, ale wskazane
  • kilka suszonych grzybów
  • cztery ząbki czosnku
  • zielona pietruszka, liście selera i lubczyku po kilka gałązek – mogą być suszone, wtedy kopiasta łyżka suszonych
  • przyprawy: 4 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta chilli, kawałek (około 2 cm) imbiru – niekoniecznie, ale jak bardzo lubię dodać do wywaru tę uodparniającą mieszankę
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub innego, dobrego oleju np. rzepakowego
  • sos sojowy 6 łyżek
  • pieprz i sól do smaku
  • 5 litrów wody

Rosół wegetariański przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Warzywa obrać ze skórki lub -lepiej- porządnie oczyścić.
  3. Do garnka nalać zimnej wody, dodać namoczone grzyby z wodą, w której się moczyły, olej, przyprawy i  warzywa – oprócz cebuli.
  4. Zagotować, zmniejszyć moc grzania i gotować na małym ogniu przynajmniej dwie godziny.
  5. Cebulę pokroić na plastry i przypiec (aż do zbrązowienia) na beztłuszczowej patelni. Można dodać cebulę świeżą do rosołu wegetariańskiego, ale przypieczona nada rosołowi ciekawy aromat.
  6. Po koniec gotowania dodać zielone lub suszone zioła, sos sojowy i jeszcze pogotować kilkanaście minut.
  7. Spróbować i – jeśli potrzeba – doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.
  8. Przecedzić. Można rozlać do słoików i zamrozić.

Lubisz wegetariańskie potrawy?

Zerknij do mojego przepisu na genialną szarlotkę z ziemniaków z kapustą, którą świetnie komponuje się z surówką z własnoręcznie zakiszonej kapusty i plackami z soczewicy.

A jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej esencjonalny rosół wegetariański, to przygotuj go z warzyw, które najpierw upieczesz w piekarniku.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!