Podrzucam Ci osiem przepisów na tradycyjne, wielkanocne potrawy
Wielkanoc od zawsze kojarzy nam się z wiosną, rozkwitającą przyrodą i śniadaniem wielkanocnym.
Różniącym się w zależności od regionu, ale połączonym paroma wspólnymi produktami, jak – oczywiście – jajka, chrzan podany w różnej postaci, żurek.
Przed napisaniem tego artykułu skontaktowałam się z koleżankami „rozsianymi” po całej Polsce i zrobiłam mały wywiad na temat ich tradycji i potraw wielkanocnych. Byłam ciekawa, jakie są ich wielkanocne zwyczaje. Okazało się, że prawie wszystkie przygotowują takie same potrawy.
Jednak zanim przejdę do potraw, chciałabym wspomnieć o nowej tradycji, które pojawiła się w ostatnich latach.
Stroiki, wieńce, drzewka z zawieszonymi jajami będące do niedawna synonimem Świąt Bożego Narodzenia, przeniknęły do wiosennej, świątecznej stylizacji. Zapewne są zwolennicy i przeciwnicy takiego „przemieszania tradycji”, ale każdy przyzna, że bożonarodzeniowe trendy znakomicie odnajdują się w nowej, wiosennej odsłonie.
Tak więc wielkanocne potrawy tradycyjne dobrze prezentują się w otoczeniu nie tylko wiosennych kwiatów ( żonkili, narcyzów, bazi), zajączków i jajek, ale także świec znanych z zimowych aranżacji oraz wieńców przybranych wiosennych atrybutami.
Wracając do wielkanocnego jedzenia. Chciałabym zainspirować Was kilkoma przepisami. Zapewne większość z tych potraw przygotowujecie, ale być może w nieco inny sposób. Wiadomo – „co kraj to obyczaj”.
Moje propozycje zaczynają się od absolutnej podstawy – zrobienia zakwasu na żurek wielkanocny, a kończąc na ciastach.
Zapraszam do czytania i inspiracji. Do Smacznego!
1. Zakwas na żurek wielkanocny
Smak świątecznego żurku w największej części jest uzależniony od dobrego zakwasu. I tutaj mamy dwa, a właściwie trzy możliwości.
- Najprostszy i niekłopotliwy: kupić zakwas w tzw. sprawdzonym miejscu.
- Zrobić zakwas od podstaw.
- Zrobić zakwas na pozostawionym zaczynie lub użyć odrobiny zakupionego w sklepie do wyprodukowania swojego zakwasu.
Zdecydowanie zachęcam do drugiej lub trzeciej wersji. Nie wymaga zbyt dużo pracy i czasu, a odwdzięczy nam się w Święta niezapomnianym smakiem.
Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny przekonasz się, gdy klikniesz Zakwas na żurek.
2. Żurek Wielkanocny
W mojej propozycji są dwa rodzaje. Pierwszy jest wielkanocną potrawą bez mięsa na bardzo delikatnym wywarze warzywnym – delikatnym, bo używam dosłownie symbolicznej ilości warzyw, zaś drugi wzbogacony mięsnym wywarem.
Obydwa wzbogacone dodatkami: drobno pokrojoną szynką ( dla preferujących jednak mięsne wkładki), jajkiem, koperkiem i – przede wszystkim – świeżo startym chrzanem.
Niezależnie w jaki sposób przygotowujecie żurek wielkanocny, polecam wrzucić do niego nieco świeżo startego chrzanu. Ta wyjątkowa zupa wielkanocna zyska zupełnie inny, nowy i głęboki aromat.
Żurek na wywarze mięsnym lub wędzonce
Żurek wielkanocny wegetariański ze świeżo tartym chrzanem
3. Chrzan świeżo starty
Zdecydowanie najlepszy chrzan jest utarty ze świeżego korzenia. Nie zastąpi go – nawet najbardziej polecany – sprzedawany w słoiku. Polecam kilka trików, jak złagodzić nieco skutki uboczne – w postaci potoku łez – tarcia chrzanu. Pomocne info znajdziesz w poniższym przepisie:
4. Wielkanocny chrzan z jajkiem
Nieodzowny dodatek do jaj, szynek i mięs.
Jak w kilka minut zrobić pyszny sos znajdziesz, gdy klikniesz Chrzanem z jajkiem.
5. Chrzan z buraczkami – ćwikła
Nadal chrzan w roli głównej, ale zdecydowanie złagodzony poprzez dodatki: buraczki i jabłka. Dawniej zawsze dodawało się tę potrawę wielkanocną do koszyka.
Gdy klikniesz chrzan z burakami dowiesz się jak go przygotować.
6. Surówka wiosenna wielkanocna
Przepis, który dostałam od mojej koleżanki. Wypróbowałam – surówka znakomita! Co prawda do zrobienia w ciągu całego roku, ale dzięki dodaniu – znowu chrzan w dominującej roli – świetnie wkomponowująca się w świąteczne menu, jako potrawa wielkanocna lekkostrawna.
Cudownie zielona, wiosenna surówka czeka tutaj Zdrowa wielkanocna potrawa – surówka
7. Sos tatarski
Powiedziałbym, że wręcz nieodzowny dodatek do wielkanocnych potraw z jaj.
W wersji, którą podałam sos przygotowany jest z ogórków w occie, ale dla zwolenników bardzie naturalnej i łagodniejszej postaci polecam zastąpić je ogórkami kiszonymi.
8. Baby dwie – ciasta wielkanocne
Pora na słodkości. Dwie babki, jak wszystkie propozycje deserów na moim blogu, są łatwe do wykonania i opisane bardzo szczegółowo, bowiem – jak już nieraz wspominałam – pieczenie nie jest moją domeną. Zatem – najprościej i najpyszniej:).
Do przepisów na pyszne mazurki i inne równie wysublimowane ciasta zapraszam na blogi typowo kulinarne.
Pierwsza propozycja to babka drożdżowa z bakaliami. Na słodko zatem, chociaż pamiętam, że moja babcia piekła babę drożdżową bardziej wytrawną, którą serwowała do pieczonej szynki.
Znakomita, puszysta baba wielkanocna
Druga babka – to najbardziej popularna, piaskowa. Z dzieciństwa pamiętam, że mówiło się na nią: „babka z dziadkiem”
A także…
Pasztety różnego rodzaju, biała kiełbasa pieczona lub gotowana, mięsiwa na ciepło i zimno… dobra wszelakie.
Nie same potrawy wielkanocne tworzą święta. Dołączają do nich tradycje i zwyczaje, spotkania rodzinne i wspólnie spędzony czas.
Moje propozycje dań niech staną się uzupełnieniem powyższych. Smacznego :).
A jakie potrawy pojawiają się na Twoim stole? Podziel się wielkanocnymi przepisami w komentarzu pod artykułem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!