wielkanoc

Lifestyle Przepisy

Podrzucam Ci osiem przepisów na tradycyjne, wielkanocne potrawy

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 8 kwietnia 2021

Wielkanoc od zawsze kojarzy nam się z wiosną, rozkwitającą przyrodą i śniadaniem wielkanocnym.

Różniącym się w zależności od regionu, ale połączonym paroma wspólnymi produktami, jak – oczywiście – jajka, chrzan podany w różnej postaci, żurek.

Przed napisaniem tego artykułu skontaktowałam się z koleżankami „rozsianymi” po całej Polsce i zrobiłam mały wywiad na temat ich tradycji i potraw wielkanocnych. Byłam ciekawa, jakie są ich wielkanocne zwyczaje. Okazało się, że prawie wszystkie przygotowują takie same potrawy.

Jednak zanim przejdę do potraw, chciałabym wspomnieć o nowej tradycji, które pojawiła się w ostatnich latach.

wystrój święta wielkanocne

Kolorowe jaja – obowiązkowe

Stroiki, wieńce, drzewka z zawieszonymi jajami będące do niedawna synonimem Świąt Bożego Narodzenia, przeniknęły do wiosennej, świątecznej stylizacji. Zapewne są zwolennicy i przeciwnicy takiego „przemieszania tradycji”, ale każdy przyzna, że bożonarodzeniowe trendy znakomicie odnajdują się w nowej, wiosennej odsłonie.

Tak więc  wielkanocne potrawy tradycyjne dobrze prezentują się w otoczeniu nie tylko wiosennych kwiatów ( żonkili, narcyzów, bazi), zajączków i jajek, ale także świec znanych z zimowych aranżacji oraz wieńców przybranych wiosennych atrybutami.

Wracając do wielkanocnego jedzenia. Chciałabym zainspirować Was kilkoma przepisami. Zapewne większość z tych potraw przygotowujecie, ale być może w nieco inny sposób. Wiadomo – „co kraj to obyczaj”. 

Moje propozycje zaczynają się od absolutnej podstawy – zrobienia zakwasu na żurek wielkanocny, a kończąc na ciastach.

Zapraszam do czytania i inspiracji. Do Smacznego!

1. Zakwas na żurek wielkanocny

Smak świątecznego żurku w największej części jest uzależniony od dobrego zakwasu. I tutaj mamy dwa, a właściwie trzy możliwości.

  1. Najprostszy i niekłopotliwy: kupić zakwas w tzw. sprawdzonym miejscu.
  2. Zrobić zakwas od podstaw.
  3. Zrobić zakwas na pozostawionym zaczynie lub użyć odrobiny zakupionego w sklepie do wyprodukowania swojego zakwasu.

Zdecydowanie zachęcam do drugiej lub trzeciej wersji. Nie wymaga zbyt dużo pracy i czasu, a odwdzięczy nam się w Święta niezapomnianym smakiem.

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny przekonasz się, gdy klikniesz  Zakwas na żurek.

Zakwas na żurek w słoiku

Zakwas na żurek

2. Żurek Wielkanocny 

W mojej propozycji są dwa rodzaje. Pierwszy jest wielkanocną potrawą bez mięsa na bardzo delikatnym wywarze warzywnym – delikatnym, bo używam dosłownie symbolicznej ilości warzyw, zaś drugi wzbogacony mięsnym wywarem.

Obydwa wzbogacone dodatkami: drobno pokrojoną szynką ( dla preferujących jednak mięsne wkładki), jajkiem, koperkiem i – przede wszystkim – świeżo startym chrzanem.

Niezależnie w jaki sposób przygotowujecie żurek wielkanocny, polecam wrzucić do niego nieco świeżo startego chrzanu. Ta wyjątkowa zupa wielkanocna zyska zupełnie inny, nowy i głęboki aromat.

Żurek na wywarze mięsnym lub wędzonce

 Żurek wielkanocny wegetariański ze świeżo tartym chrzanem

żurek wielkanocny z dodatkami

Żurek wielkanocny

3. Chrzan świeżo starty

Zdecydowanie najlepszy chrzan jest utarty ze świeżego korzenia. Nie zastąpi go  – nawet najbardziej polecany – sprzedawany w słoiku. Polecam kilka trików, jak złagodzić nieco skutki uboczne – w postaci potoku łez – tarcia chrzanu. Pomocne info znajdziesz w poniższym przepisie:

Chrzan domowy świeży

start chrzan na łyżeczce

Chrzan domowy

4. Wielkanocny chrzan z jajkiem

Nieodzowny dodatek do jaj, szynek i mięs.

Jak w kilka minut zrobić pyszny sos znajdziesz, gdy klikniesz Chrzanem z jajkiem.

chrzan z jajkiem wielkanocny

chrzan z jajkiem

5. Chrzan z buraczkami – ćwikła

Nadal chrzan w roli głównej, ale zdecydowanie złagodzony poprzez dodatki: buraczki i jabłka. Dawniej zawsze dodawało się tę potrawę wielkanocną do koszyka.

Gdy klikniesz  chrzan z burakami dowiesz się jak go przygotować.

ćwikła Wielkanocna

ćwikła Wielkanocna

6. Surówka wiosenna wielkanocna

Przepis, który dostałam od mojej koleżanki. Wypróbowałam – surówka znakomita! Co prawda do zrobienia w ciągu całego roku, ale dzięki dodaniu – znowu chrzan w dominującej roli – świetnie wkomponowująca się w świąteczne menu, jako potrawa wielkanocna lekkostrawna.

Cudownie zielona, wiosenna surówka czeka tutaj Zdrowa wielkanocna potrawa – surówka

surówka wielkanocna

surówka wielkanocna

7. Sos tatarski

Powiedziałbym, że wręcz nieodzowny dodatek do wielkanocnych potraw z jaj.

W wersji, którą podałam sos przygotowany jest z ogórków w occie, ale dla zwolenników bardzie naturalnej i łagodniejszej postaci polecam zastąpić je ogórkami kiszonymi.

Przepis na sos tatarski

sos tatarski

Sos tatarski

8. Baby dwie – ciasta wielkanocne

Pora na słodkości. Dwie babki, jak wszystkie propozycje deserów na moim blogu, są łatwe do wykonania i opisane bardzo szczegółowo, bowiem – jak już nieraz wspominałam – pieczenie nie jest moją domeną. Zatem – najprościej i najpyszniej:).
Do przepisów na pyszne mazurki i inne równie wysublimowane ciasta zapraszam na blogi typowo kulinarne.
Pierwsza propozycja to babka drożdżowa z bakaliami. Na słodko zatem, chociaż pamiętam, że moja babcia piekła babę drożdżową bardziej wytrawną, którą serwowała do pieczonej szynki.
Znakomita, puszysta baba wielkanocna

ciasto drożdzowe

Babka drożdżowa

Druga babka – to najbardziej popularna, piaskowa. Z dzieciństwa pamiętam, że mówiło się na nią: „babka z dziadkiem”

Babka piaskowa

babka biało - czarna

babka biało – czarna

A także…

Pasztety różnego rodzaju, biała kiełbasa pieczona lub gotowana, mięsiwa na ciepło i zimno… dobra wszelakie.

Nie same potrawy wielkanocne tworzą święta. Dołączają do nich tradycje i zwyczaje, spotkania rodzinne i wspólnie spędzony czas.

Moje propozycje dań niech staną się uzupełnieniem powyższych. Smacznego :).

A jakie potrawy pojawiają się na Twoim stole? Podziel się wielkanocnymi przepisami w komentarzu pod artykułem.

Wielkanoc

Wielkanoc

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments