Kiszone szparagi – kiszonka z białych szparagów
Kiszone szparagi białe to absolutna nowość w mojej kuchni. Sama byłam ciekawa, czy będą dobre. Okazały się znakomite!
Smak jednak jest wyborny dopiero w momencie, gdy szparagi dobrze się ukiszą. Próbowałam ich w wersji małosolnej jak ogórki kiszone – niejadalne. Dopiero gdy mocno się ukiszą, nabierają znakomitego smaku i aromatu. Sprawdź przepis na ogórki kiszone małosolne.
Kisiłam je przez sześć dni, z tym że dodałam nieco wody z kiszonych ogórków z ubiegłego roku. Kiszenie bez zakwaszającego startera, może zabrać kilka dni więcej.
Tak przygotowane szparagi są znakomitym dodatkiem do śniadania, sałatek i surówek, tym bardziej, że wczesną wiosną cierpimy na niedobór warzyw.
Szparagi białe kiszone: przepis
Szparagi białe kiszone: składniki
- białe szparagi
- sól kamienna
- chrzan
- czosnek
- koper – najlepiej z baldachimami*
Jak ukisić szparagi białe: instrukcja kiszenia
- Szparagi umyć i obrać ze skórki – skórkę ściągamy od góry szparaga, pomijając główkę. Odłamać zdrewniałą końcówkę.
- Czosnek obrać z łusek.
- Korzeń chrzanu obrać i pokroić na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
- Słoik umyć.
- Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3 dkg soli. Mieszać, aż się rozpuści.
- Gotuję wodę, albo używam mineralnej – generalnie najlepsza jest woda bez chloru.
- Szparagi włożyć do słoja pionowo, główkami do góry, ciasno jeden przy drugim.
- Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości) i po jednej do dwóch lasek chrzanu.
- Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldachim, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru ⇒ patrz „wskazówki” na dole przepisu.
- Szparagi zalać wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie szparagi w słoiku. Zakręcić słoik.
- Zostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia.
Wskazówka
- Jeśli chcemy, aby szparagi szybciej ukisiły się, można dodać nieco wody z kiszonych jesienią ogórków lub ewentualni pół łyżki zakwasu na żur. Sprawdź przepis na żur.
- Jesienią suszę lub zamrażam laski chrzanu i suszę nieco kopru – dlatego wczesną wiosną mam wysuszony koper z baldachami. Ale nie posiadając takowego, można po prostu dodać zielonego koperku.
Czy szparagi są dobre? Przekonasz się, gdy wypróbujesz poniższe przepisy:
Sałatka ze szparagów i karczochów
Sos biały do szparagów i kalafiora
Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku
Skoro już wiesz jak ukisić szparagi na zimę to sprawdź również moje pozostałe przepisy na kiszonki.
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Masz pytania odnośnie przygotowywania kiszonek na zimę? Zostaw pytanie w komentarzy!
Uwielbiam przygotowywać kiszonki na czas kiedy zimą niektóre warzywa są niedostępne. Jeżeli masz pytania odnośnie którejś konkretnej kiszonki – napisz a ja chętnie pomogę 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!