Szparagi kiszone

0
66415
szparagi
Szparagi

Szparagi kiszone to absolutna nowość w mojej kuchni. Sama byłam ciekawa, czy będą dobre. Okazały się znakomite!

Smak jednak jest wyborny dopiero w momencie, gdy szparagi dobrze się ukiszą. Próbowałam ich w wersji małosolnej jak ogórki kiszone – niejadalne. Dopiero gdy mocno się ukiszą, nabierają znakomitego smaku i aromatu. 

Kisiłam je przez sześć dni, z tym że dodałam nieco wody z kiszonych ogórków z ubiegłego roku. Kiszenie bez zakwaszającego startera, może zabrać kilka dni więcej.

Tak przygotowane szparagi są znakomitym dodatkiem do śniadania, sałatek i surówek, tym bardziej, że wczesną wiosną cierpimy na niedobór warzyw.

Przepis na: Kiszone szparagi

Składniki na : Kiszone szparagi

  • białe szparagi
  • sól kamienna
  • chrzan
  • czosnek
  • koper – najlepiej z baldachimami*

Przygotowanie : Kiszone szparagi

  1. Szparagi umyć i obrać ze skórki – skórkę ściągamy od góry szparaga, pomijając główkę. Odłamać zdrewniałą końcówkę.
  2. Czosnek obrać z łusek.
  3. Korzeń chrzanu obrać i pokroić  na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
  4. Słoik umyć.
  5. Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3 dkg soli. Mieszać, aż się rozpuści.
  6. Gotuję wodę, albo używam mineralnej – generalnie najlepsza jest woda bez chloru.
  7. Szparagi włożyć do słoja pionowo, główkami do góry, ciasno jeden przy drugim.
  8. Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości) i po jednej do dwóch lasek chrzanu.
  9. Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldachim, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru ⇒ patrz „wskazówki” na dole przepisu.
  10. Szparagi zalać wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie szparagi w słoiku. Zakręcić słoik.
  11. Zostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia.
Wskazówka
  • Jeśli chcemy, aby szparagi szybciej ukisiły się, można dodać nieco wody z kiszonych jesienią ogórków lub ewentualni pół łyżki zakwasu na żur. 
  • Jesienią suszę lub zamrażam laski chrzanu i suszę nieco kopru – dlatego wczesną wiosną mam wysuszony koper z baldachami. Ale nie posiadając takowego, można po prostu dodać zielonego koperku.
Szparagi kiszone
Szparagi kiszone

Inne przepisy ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:

Zupa – krem ze szparagów

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów i karczochów

Zupa szparagowa z winem

Sos biały do szparagów i kalafiora

Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSzparagi z szynką parmeńską na trzy sposoby przygotowane
Następny artykułSzparagi zapiekane z serem w piekarniku

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.