Białe szparagi kiszone to idealny przepis na zimowy dodatek do potraw. Szparagi poukładane jeden na drugim.

Przepisy Przetwory

Kiszone szparagi – kiszonka z białych szparagów

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 25 marca 2020

Kiszone szparagi białe to absolutna nowość w mojej kuchni. Sama byłam ciekawa, czy będą dobre. Okazały się znakomite!

Smak jednak jest wyborny dopiero w momencie, gdy szparagi dobrze się ukiszą. Próbowałam ich w wersji małosolnej jak ogórki kiszone – niejadalne. Dopiero gdy mocno się ukiszą, nabierają znakomitego smaku i aromatu. Sprawdź przepis na ogórki kiszone małosolne.

Kisiłam je przez sześć dni, z tym że dodałam nieco wody z kiszonych ogórków z ubiegłego roku. Kiszenie bez zakwaszającego startera, może zabrać kilka dni więcej.

Tak przygotowane szparagi są znakomitym dodatkiem do śniadania, sałatek i surówek, tym bardziej, że wczesną wiosną cierpimy na niedobór warzyw.

Szparagi białe kiszone: przepis

Szparagi białe kiszone: składniki

  • białe szparagi
  • sól kamienna
  • chrzan
  • czosnek
  • koper – najlepiej z baldachimami*

Jak ukisić szparagi białe: instrukcja kiszenia

  1. Szparagi umyć i obrać ze skórki – skórkę ściągamy od góry szparaga, pomijając główkę. Odłamać zdrewniałą końcówkę.
  2. Czosnek obrać z łusek.
  3. Korzeń chrzanu obrać i pokroić  na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
  4. Słoik umyć.
  5. Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3 dkg soli. Mieszać, aż się rozpuści.
  6. Gotuję wodę, albo używam mineralnej – generalnie najlepsza jest woda bez chloru.
  7. Szparagi włożyć do słoja pionowo, główkami do góry, ciasno jeden przy drugim.
  8. Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości) i po jednej do dwóch lasek chrzanu.
  9. Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldachim, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru ⇒ patrz „wskazówki” na dole przepisu.
  10. Szparagi zalać wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie szparagi w słoiku. Zakręcić słoik.
  11. Zostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia.
Wskazówka
  • Jeśli chcemy, aby szparagi szybciej ukisiły się, można dodać nieco wody z kiszonych jesienią ogórków lub ewentualni pół łyżki zakwasu na żur. Sprawdź przepis na żur.
  • Jesienią suszę lub zamrażam laski chrzanu i suszę nieco kopru – dlatego wczesną wiosną mam wysuszony koper z baldachami. Ale nie posiadając takowego, można po prostu dodać zielonego koperku.
Szparagi kiszone

Szparagi kiszone

Czy szparagi są dobre? Przekonasz się, gdy wypróbujesz poniższe przepisy: 

Zupa – krem ze szparagów

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów i karczochów

Zupa szparagowa z winem

Sos biały do szparagów i kalafiora

Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

Skoro już wiesz jak ukisić szparagi na zimę to sprawdź również moje pozostałe przepisy na kiszonki.

Kiszona kapusta

Kiszona papryka

Arbuz kiszony 

Rzodkiewki kiszone

Kiszone cytryny 

Kiszone warzywa

Kiszone ogórki małosolne 

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Masz pytania odnośnie przygotowywania kiszonek na zimę? Zostaw pytanie w komentarzy!

Uwielbiam przygotowywać kiszonki na czas kiedy zimą niektóre warzywa są niedostępne. Jeżeli masz pytania odnośnie którejś konkretnej kiszonki – napisz a ja chętnie pomogę 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments