Zielona sałata z wątróbkami drobiowymi i grejpfrutem

0
385
zielona sałata
Zielona sałata

Gdy kiedyś spróbowałam tego dania u mojej koleżanki Wandzi, wiedziałam, że zagości ono także u mnie. Debiut nie był zbyt obiecujący, bo upiekłam wątróbki, a nie miałam jeszcze zrobionego sosu.

Teraz robię już we właściwej kolejności i sałatka „wychodzi” pyszna.

A  kolejność musi być następująca:

  1. Zrobienie sosu.
  2. Przygotowanie sałaty i warzyw.
  3. Smażenie wątróbki.

Do zielonej sałaty z wątróbkami drobiowymi i grejpfrutem zawsze podaję pieczywo – smakuje wybornie maczane w sosie. Przygotowuję ją na obiad lub kolację jako danie główne, ale czasem także jako przekąskę dla gości.

Przepis na danie: Zielona sałata z wątróbkami drobiowymi i grejpfrutem

Składniki dania: Zielona sałata z wątróbkami drobiowymi i grejpfrutem

  • 4 garście liści mieszanej sałaty *
  • 1 avocado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 różowe grejpfruty
  • 40 dkg wątróbek z drobiu
  • 2 łyżki oliwy
  •  1 ząbek czosnku zgnieciony
  • sól i pieprz
  • kilka listków cienkiego szczypiorku do dekoracji

Składniki na sos

  • 2 łyżki z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki pełnoziarnistej musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 pełna łyżka posiekanego zielonego szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie sosu

  1. Do naczynia lub zakręcanego słoika wlać sok z cytryny, dodać oliwę musztardę, miód, sól. Mieszać kilka minut do połączenia się składników i zgęstnienia sosu. Dodać szczypior i jeszcze chwilę wymieszać.Odstawić.

Przygotowanie dania: Zielona sałata z wątróbkami drobiowymi i grejpfrutem

  1. Liście sałaty umyć, ułożyć na dużym talerzu.
  2. Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę – skropić sokiem  z cytryny, żeby nie ściemniało.
  3. Ułożyć na sałacie.
  4. Grejpfruta obrać ze skóry i z białych błonek. Usunąć pestki.
  5. Rozłożyć  na sałacie obok avocado.
  6. Wątróbki umyć, osuszyć. Duże pokroić na połówki lub ćwiartki.
  7. Nie solić!  Można popieprzyć i posypać mąką – ja nie sypię.
  8. Na dużej patelni rozgrzać olej.
  9. Włożyć wątróbki i czosnek. Smażyć na dość dużym ogniu, często przewracając.
  10. Usmażone posolić i przełożyć na kuchenny papier, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
  11. Jeszcze ciepłe ułożyć na sałacie i wszystko polać sosem.
  12. Udekorować gałązkami szczypiorku – położyć wzdłuż na potrawie.
Wskazówki:
  • Ładnie prezentuje się na talerzu i smakuje dobrze mix sałat, ale można użyć jednego rodzaju

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSos z gęstego jogurtu i ogórków
Następny artykułSałatka makaronowa z piersią z kaczki
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.