Zupa krem z pieczarek 

0
0
zupa krem z pieczarek w miseczce
Zupa z pieczarek podana w miseczce.

Zupa krem z pieczarek nie przypomina smaku zupy z grzybów leśnych, ale ma swój urok.

Delikatny smak, ładny kolor i szybkość przyrządzenia plasuje ją w czołówce zup przyrządzanych gdy nie mamy zbyt dużo czasu.

Krem z pieczarek znakomicie komponuje się z zieloną pietruszką. Dodaję ją nie tylko do zupy, ale i posypuję gotową już zupę posiekaną natką.

Wzmocnieniem smaku i niezwykłości tak w sumie prostej zupy, będzie posypanie jej groszkiem ptysiowym.

Proponuję podać do zupy pieczarkowej groszek ptysiowy w osobnej miseczce, aby można dobierać po kilka sztuk i dorzucać do zupy. Wtedy groszek będzie i pyszny i chrupiący. Jeśli posypiemy zupę od razu groszkiem, to raczej zrobi się z niego taka niezbyt fajna papka.

Przepis na danie : Zupa krem z pieczarek

Składniki dania: Zupa krem z pieczarek

  • 500 gram pieczarek
  • 1,5 litra wody
  • marchewka, pietruszka i kawałek selera na wywar warzywny lub kopiasta łyżka koncentratu warzywnego
  • 2 cebule lub 1 cebula i kawałek białej części pora
  • natka pietruszki – tylko liście
  • 2 łyżki oleju o delikatnym smaku lub masła klarowanego
  • 2 ziemniaki
  • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 20 gram serka kremowego typu Tylżycki – opcjonalnie*
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Zupa krem z pieczarek

  1. Pieczarki umyć. 2 – 3 sztuki zostawić do usmażenia, pozostałe lekko rozdrobnić.
  2. Pozostawione w całości pieczarki pokroić w plastry.
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć plastry pieczarek. Odłożyć na bok.
  4. Cebulę pokroić w kostkę.
  5. Na patelnię wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
  6. Ugotować wywar z warzyw lub dodać do wrzącej wody koncentrat warzywny.
  7. Do wywaru wrzucić pieczarki i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. Gotować 30 minut. Pod koniec gotowania dodać część pietruszki i serek. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Zmiksować.
  10. Dodać śmietanę lub jogurt.
  11. Śmietanę należy wlać dać do małego naczynia i dolać kilka łyżek gorącej zupy (aby śmietanę zahartować), wymieszać i wlać do garnka z zupą.
  12. Pozostałą część pietruszki posiekać.
  13. Do każdego talerza dodać po kilka plastrów usmażonych pieczarek.
  14. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.
  15. Podać w miseczce obok groszek ptysiowy – opcjonalnie.
Wskazówka
  • Serek do smarowania można dodać opcjonalnie. Jeśli nie dajemy serka, można – według uznania – dać nieco więcej śmietany lub jogurtu.

Zupy to moja specjalność i niemal uzależnienie. Towarzyszą mi codziennie, zarówno lekkie wegetariańskie jak i mięsne. Więcej moich zup znajdziesz, gdy klikniesz w   pyszne zupy.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!