Sos winegret

0
438
sos z oliwy w przeźroczystym pojemniku wokół rozsypana sól i przekrojona cytryna

Sos winegret (vinaigrette) to chyba najbardziej znany na świecie sos do sałaty.Występuje w niezliczonych kombinacjach, ale zawsze jego bazą są oliwa, ocet (cytryna), sól i pieprz.

Jego nazwa pochodzi od od francuskiego słowa vinaigre, które oznacza ocet.

I nic w tym dziwnego, bo przecież ulubionym dodatkiem (a czasem wręcz koniecznym ) do obiadu czy lunchu francuskiej kuchni jest “salade avec vinaigrette” (sałata z winegretem). Poniższe przepisy to bazy sosu, na podstawie którego możemy przygotować różne wariacje.

Propozycje wzbogacenia smaku sosu:

  • musztarda – sos będzie bardziej wytrawny, ostrzejszy. Idealny do sałaty podanej do mięsa.
  • miód – nada delikatnego, lekko słodkiego smaku. I świetnie będzie pasował do sałaty podanej do białych mięs i ryb.
  • zioła suszone –  na przykład gotowa mieszanka ziół prowansalskich, ulubionej kompozycji, albo pojedynczych gatunków ziół
  • suszony albo świeży czosnek – doda ostrości i aromatu
  • bardzo drobno poszatkowana cebula (najlepiej dymka)

I jeszcze ważne pytanie:  “Ile dodać składników dodatkowych?”  Najlepiej zacząć od małej łyżeczki ( w przypadku czosnku od 1/4 łyżeczki suszonego lub 1 mały ząbek rozgniecionego), wymieszać i spróbować. Jeśli będzie za mało wyrazisty – dołożyć.

Ważne, aby nie dodawać wszystkiego, co nam przyjdzie do głowy. Jeden dodatkowy składnik pozwoli stworzyć cudny, aromatyczny sos.

Do przygotowania sosów do sałaty i warzyw zawsze używam oliwy z oliwek extra vergin – najczęściej przywożę zapas na cały rok z wakacji – z reguły z małych, rodzinnych olejarni z Chorwacji.

Jeżeli natomiast sałata jest z owocami lub ma być delikatniejsza, wtedy używam innego rodzaju oleju. Zawsze w przepisach zaznaczam, jakiego oleju proponuję użyć.

Parę słów o soli. W tym sosie nawet rodzaj soli ma znaczenie. Kiedyś używałam soli morskiej. Polecaną jako najlepszą, najzdrowsza, bogatą w mikroelementy. Podróżując, niejednokrotnie widziałam odsalarnie. I przestałam  używać soli morskiej w swojej kuchni. Nie wierzę, że nie ma w sobie tych wszystkich zanieczyszczeń, którymi wypełnione są płycizny odsalarni i generalnie morza.

Wróciłam do rodzimej soli – używam soli kamiennej z Kłodawy (nie jest do niej dodawany jodek potasu, powodujący gorzki smak).

Drugim rodzajem, który na stałe zagościł u mnie jest wydobywana z głębokości około 500 metrów u podnóża pasma górskiego Karakorum w Pakistanie SÓL HIMALAJSKA. 

Najczystsza i najzdrowsza sól istniejąca na Ziemi. Nierafinowana i nie wzbogacana chemicznie.  Jej złoża powstały ery temu, gdy na Ziemi nie było zanieczyszczeń. Zawiera ponad 80 minerałów (m.in. magnez, krzem, fluor, sód, wapno, chrom, mangan, żelazo) i w dodatku jest świetnie przyswajalna przez organizm ludzki. Nie jest tania, ale przecież nie i tak wszyscy używamy zbyt dużo soli. Więc mniej, ale lepszej.

Wracając do głównego tematu – sosu – z podanej ilości składników wychodzi porcja na sałatę dla 2 osób. Chcąc uzyskać większą ilość odpowiednio zwiększamy ilości.

Przepis na danie: Sos winegret

Składniki dania: Sos vinegret  – opcja z sokiem z cytryny

  • 3 porcje oliwy (3 łyżki oliwy)
  • 1 porcja soku z cytryny (3 łyżki soku z cytryny)
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu*

Przygotowanie dania: Sos vinegret – opcja z sokiem z cytryny 

  1. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać.
  2. Dodać oliwę – zakręcić pokrywkę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.

Składniki dania: Sos vinegret  – opcja z octem winnym (jabłkowym)

  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka białego octu ( lub więcej – w zależności, “od mocy” octu – trzeba próbować)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu*

Przygotowanie dania: Sos vinegret – opcja z octem winnym (jabłkowym)

  1. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać ocet winny, sól i cukier. Wymieszać.
  2. Dodać oliwę – zakręcić pokrywkę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
Wskazówki
  • * zbyt duża ilość pieprzu wzmocni kwaśność sosu

 

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!