Konfitura z płatków dzikiej róży, na stole, w towarzystwie pięknie podanej zastawy i słoika z konfiturą.

Dodatki Przepisy

Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 20 czerwca 2017

Przepis na ucieraną konfiturę z płatków róży na zimno, której nie trzeba gotować.

Zapach konfitury z róży potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jeśli nawet nie pieczemy pączków, to dodanie łyżeczki czerwonego „witaminowego przecieru” do herbatki zimową porą, będzie pysznym wspomnieniem lata.

Sypiące się do miski płatki dzikiej róży, z których zostanie przetarta i przygotowana konfitura (w sposób przecierany).

Najlepiej zebrać płatki na konfiturę z miejsc, które są oddalone od dróg i zanieczyszczeń.

Tak więc przecierana konfitura z róży to dla mnie też podróż, chociaż nieco inna – bo do wspomnień o babci, ciepłych wieczorów przy piecu opalanym węglem w oczekiwaniu na partię pyszności. Niestety, pączków nie potrafię piec, przepis na „babciną” konfiturę też się gdzieś zapodział.

Jaki gatunek róży jest jadalny i nadaje się do przygotowania konfitury?

Okazało się jednak, że moja sąsiadka i koleżanka – Basia – nie tylko robi taką konfiturę ( według przepisu swojej babci), ale i posiada krzak z odpowiednim gatunkiem jadalnej róży: Róża pomarszczona (Rosa rugosa), z charakterystycznymi różowo – czerwonawymi kwiatami.

I tak zaczęłam produkcję – niewielką, bo tylko kilka słoików – różanej pyszności bogatej w witaminę C.

Przepis na: Konfitura z płatków róży

Składniki: Konfitura z płatków róży – ucierana

  • 200 gram płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa)
  • 250 gram cukru  *
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie: Konfitura z płatków róży – ucierana

  1. Zebrać płatki róży – muszą być suche, najlepiej zrobić to rankiem, w słoneczny dzień, po wyschnięciu rosy.
  2. Zrywać same płatki róży – bez białych środków.
  3. Płatki rozłożyć na płaskim naczyniu na jakiś czas, żeby robaczki, które mogą znajdować się w płatkach, wyszły.
  4. Płatki wsypać do makutry i zasypać cukrem.
  5. Utrzeć płatki.
  6. Można to zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza wersja „babcina” – ucierać drewnianą kulą, aż płatki puszczą sok. Później dodać łyżeczkę kwasku  cytrynowego i jeszcze chwilkę ucierać.
  7. Lub płatki wrzucić do malaksera lub pojemnika, dodać cukier i blendując utrzeć – to wersja druga, kobiety współczesnej. Dalej postępować jak w punkcie 4.
  8. Słoki wyparzyć i osuszyć, zakrętki najlepiej jeśli będą nowe – także wyparzone. Zobacz jak wyparzyć słoiki i przygotować je do przechowywania domowych konfitur.
  9. Konfiturę włożyć do słoików, zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu (może być w lodówce, jeśli mamy miejsce).
  10. Po jakimś czasie nasza konfitura z płatków róży zmieni nieco kolor i konsystencję – zrobi się lekko twardawa. Nie przejmuj się tym! Nie zmieni to jej smaku.
Porady
  • Można użyć także cukru brzozowego – Ksylitolu – ale da on nieco inny smak (konfitura wtedy będzie zawierała mniej kalorii).
  • Zasada w proporcjach owoców do cukru musi być następująca: cukru nieco więcej niż waga kwiatów. W zasadzie prawidłowa jest proporcja 1:1, ale ja zachowuję margines bezpieczeństwa ( na przykład na większą wilgotność kwiatów) i dodaję więcej cukru.

Zobacz inne przepisy na konfitury i dżemy

Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na konfitury i dżemy na moim blogu:

Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca

Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru 

Dżem z dyni i moreli bez cukru

Konfitura z czerwonej cebuli 

Nutella ze śliwek i czekolady

Powidła śliwkowe

Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.

Przygotowałaś swoją konfiturę z róży? Napisz komentarz!

I jak Ci się podobał przepis? Spróbowałaś zrobić swoją konfiturę? Jak wyszła? Pisz w komentarzu!

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments