Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)
Przepis na ucieraną konfiturę z płatków róży na zimno, której nie trzeba gotować.
Zapach konfitury z róży potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jeśli nawet nie pieczemy pączków, to dodanie łyżeczki czerwonego „witaminowego przecieru” do herbatki zimową porą, będzie pysznym wspomnieniem lata.
Tak więc przecierana konfitura z róży to dla mnie też podróż, chociaż nieco inna – bo do wspomnień o babci, ciepłych wieczorów przy piecu opalanym węglem w oczekiwaniu na partię pyszności. Niestety, pączków nie potrafię piec, przepis na „babciną” konfiturę też się gdzieś zapodział.
Jaki gatunek róży jest jadalny i nadaje się do przygotowania konfitury?
Okazało się jednak, że moja sąsiadka i koleżanka – Basia – nie tylko robi taką konfiturę ( według przepisu swojej babci), ale i posiada krzak z odpowiednim gatunkiem jadalnej róży: Róża pomarszczona (Rosa rugosa), z charakterystycznymi różowo – czerwonawymi kwiatami.
I tak zaczęłam produkcję – niewielką, bo tylko kilka słoików – różanej pyszności bogatej w witaminę C.
Przepis na: Konfitura z płatków róży
Składniki: Konfitura z płatków róży – ucierana
- 200 gram płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa)
- 250 gram cukru *
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie: Konfitura z płatków róży – ucierana
- Zebrać płatki róży – muszą być suche, najlepiej zrobić to rankiem, w słoneczny dzień, po wyschnięciu rosy.
- Zrywać same płatki róży – bez białych środków.
- Płatki rozłożyć na płaskim naczyniu na jakiś czas, żeby robaczki, które mogą znajdować się w płatkach, wyszły.
- Płatki wsypać do makutry i zasypać cukrem.
- Utrzeć płatki.
- Można to zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza wersja „babcina” – ucierać drewnianą kulą, aż płatki puszczą sok. Później dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego i jeszcze chwilkę ucierać.
- Lub płatki wrzucić do malaksera lub pojemnika, dodać cukier i blendując utrzeć – to wersja druga, kobiety współczesnej. Dalej postępować jak w punkcie 4.
- Słoki wyparzyć i osuszyć, zakrętki najlepiej jeśli będą nowe – także wyparzone. Zobacz jak wyparzyć słoiki i przygotować je do przechowywania domowych konfitur.
- Konfiturę włożyć do słoików, zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu (może być w lodówce, jeśli mamy miejsce).
- Po jakimś czasie nasza konfitura z płatków róży zmieni nieco kolor i konsystencję – zrobi się lekko twardawa. Nie przejmuj się tym! Nie zmieni to jej smaku.
Porady
- Można użyć także cukru brzozowego – Ksylitolu – ale da on nieco inny smak (konfitura wtedy będzie zawierała mniej kalorii).
- Zasada w proporcjach owoców do cukru musi być następująca: cukru nieco więcej niż waga kwiatów. W zasadzie prawidłowa jest proporcja 1:1, ale ja zachowuję margines bezpieczeństwa ( na przykład na większą wilgotność kwiatów) i dodaję więcej cukru.
Zobacz inne przepisy na konfitury i dżemy
Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na konfitury i dżemy na moim blogu:
Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca
Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
Dżem z dyni i moreli bez cukru
Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.
Przygotowałaś swoją konfiturę z róży? Napisz komentarz!
I jak Ci się podobał przepis? Spróbowałaś zrobić swoją konfiturę? Jak wyszła? Pisz w komentarzu!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!