Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca – trzy przepisy

0
529
dżem, syrop z pigwy i pigwa
Przetwory z pigwy

Syropy z pigwy lub pigwowca smakują znakomicie jako dodatek do herbaty. Także łycha syropu dodana do letniej wody plus plaster cytryny stworzą przepyszny, profilaktycznie działający napój.

Pigwa i pigwowiec, a konkretniej mówiąc ich owoce, są naturalnym,  środkiem, który sprawdza się jako antydotum na przeziębienie.

Więcej o pigwie i pigwowcu dowiesz się, gdy zajrzysz do tego artykułu.

Przepis na: Syrop z pigwy lub pigwowca

Składniki : Syrop z pigwy lub pigwowca

  • 1 kg owoców pigwy  – waga po obraniu
  • 1,10 kg cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego plus nieco cukru na górę słoika

Przygotowanie: Syrop z pigwy lub pigwowca

  1. Owoce starannie umyć.
  2. Usunąć gniazda nasienne.
  3. Owoce zetrzeć na tarce lub drobno pokroić – można także rozdrobnić blenderem lub malakserem.
  4. Małe słoje i nakrętki wyparzyć wrzątkiem.
  5. Wymieszać dokładnie starte owoce pigwy lub pigwowca z cukrem i zostawić na kilka dni, mieszając od czasu do czasu.
  6. Owoce wraz z sokiem, który się wytworzył, wkładać do słoików mocno ubijając.
  7. Na górę wsypać dodatkowo nieco cukru.Zakręcić.
  8. Trzymać – najlepiej w chłodnym miejscu – nawet przez kilka miesięcy.
Wskazówka:
  • Bardzo istotna jest ilość cukru dodana do owoców. Nie może być w mniejszej proporcji niż 1:1, w przeciwnym razie owoce sfermentują. Na wszelki wypadek dodaję zawsze nieco więcej cukru.
  • Można również wykorzystać sam sok, który wytworzył się przez te kilka dni. Wtedy jednak należy bardzo dokładnie odcisnąć owoce ( przez gazę, a najlepiej przecisnąć przez wyciskarkę do soku). Pigwa i pigwowiec nie są zbyt soczyste, więc każdy uzyskany „łyk soku” jest bezcenny.
  • Jeśli obawiamy się – lub nie mamy chłodnego miejsca do przechowania – czy tak przygotowany syrop nie zepsuje się, możemy zamrozić go w małych pojemniczkach.
  • Sfermentowany syrop z pigwy – gdyby jakimś sposobem tak się stało – niech będzie bazą do stworzenia octu z pigwy.

Przepis na: Syrop z pigwy lub pigwowca pasteryzowany

Składniki : Syrop z pigwy lub pigwowca pasteryzowany

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca – waga po obraniu
  • 1 kg cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego

Przygotowanie : Syrop z pigwy lub pigwowca pasteryzowany

  1. Owoce umyć,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić blenderem lub malakserem. Zasypać cukrem i odstawić na kilkanaście godzin, aż pigwa puści sok.
  2. Słoje wyparzyć.
  3. Owoce wymieszać i wraz z sokiem, który się wytworzył układać w słoikach.
  4. Pasteryzować przez 15 minut.
Wskazówka:
  • W ten sposób przygotowany syrop z pigwy lub pigwowca również jest znakomity, lecz musimy sobie zdać sprawę, że tracimy witaminę C.

Przepis na: Dżem z pigwy lub pigwowca

Składniki na : Dżem z pigwy lub pigwowca

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub pigwowca
  • 0,5 kg cukru lub nieco więcej – w zależności jak słodkie produkty lubimy
  • kilka goździków, nieco soku z cytryny – opcjonalnie

Przygotowanie : Dżem z pigwy lub pigwowca

  1. Owoce umyć i usunąć gniazda pestkowe.
  2. Owoce pokroić lub rozdrobnić.
  3. Rozgrzać dużą patelnię.
  4. Na patelnię wyłożyć pigwę i zasypać cukrem.
  5. Dodać goździki i sok z cytryny – opcjonalnie.
  6. Gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  7. Ugotowany dżem zmiksować i wkładać gorący do wyparzonych słoików.
  8. Zapasteryzować przez 10 minut.
Wskazówka:
  • Zamiast cukru lub części cukru można dodać jabłka lub sok jabłkowy świeżo wyciskany. Pigwa w połączeniu z jabłkami lub pomarańczami także jest smaczna.
  • Alternatywą dodatkowej pasteryzacji jest włożenie gorącego dżemu do gorących słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. po ostygnięciu sprawdzić, czy słoik dobrze trzyma.
  • Dodatkiem do dżemu z pigwy może być także kardamon lub imbir. Ja jednak nie lubię zabijać naturalnego aromatu pigwy, więc jedynie czasem dodaję dwa, trzy goździki.

Jeśli jesteś dorosły i masz ochotę dzięki naturalnym produktom stawić czoło przeziębieniom, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z pigwy lub pigwowca.

dwie pigwy
Po lewej pigwa oczyszczona, po prawej z woskowym nalotem
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułJeep safari w tureckich górach
Następny artykułNalewki z pigwy – dwa przepisy dla zdrowia

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.