Imbirowe zdrowie – dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

0
2973
Słoik z dżemem o nazwie imbirowe zdrowie

Poznaj odpowiedź na pytanie: Jaki jest najbardziej pyszny dżem na świecie? Oto on: dżem z dyni, pomarańczy i imbiru. Smaki, radosne kolory i aromaty jesieni zamknięte w jednym słoiku!

Dynia, pomarańcza i imbir – tylko trzy składniki, a jaka rewelacja wychodzi po połączeniu ich smaków.

Uwielbiam ponurą jesienną lub zimową porą rozkoszować się jego smaczkiem – może być dodatkiem do porannej owsianki, kromeczki chleba, czy po prosto solo.

Ja uwielbiam posmarować nim pieczywo ryżowe, zwane w moim domu „styropianem”.

Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak świeżości. Warunkiem jest gotowanie dżemu na bardzo małym ogniu – potrzeba czasu, aby słodycz „wydobyła” się  z owoców. Bardzo ważnym aspektem tego przepisu jest dodatek soli. SZCZYPTA! W zupełności wystarczy. W przeciwnym razie będziemy mieli słodko – słony owocowy twór.

Przepis na danie: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

Składniki dania: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

  • 700 gram dyni (bez miąższu i pestek)* – jeśli hokkaido, nie obieramy ze skóry
  • 4 pomarańcze
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypta soli
  • skórki pomarańczy*
  • cukier, miód – alternatywnie – zacząć od 100 gram, w miarę potrzeby można dodać więcej.
  • woda – jeśli jest taka potrzeba – ale tylko gorąca

Przygotowanie dania: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

  1. Dynię pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce. Można także zblendować na grubsze kawałki blenderem.
  2. Pomarańcze obrać ze skórki i białego miąższu – pokroić na małe kawałki.
  3. Jeśli mamy pomarańczę ekologiczną, przed obraniem zetrzeć skórkę.
  4. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  5. Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – grube dno, wtedy dżem nie przypali się.
  6. Włożyć dynię, pomarańcze i imbir do rozgrzanego naczynia i zmniejszyć piec do minimum. Ja w skali 10 stopniowej smażę na 3 -4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
  7. Potraktować bardzo delikatnie solą – dosłownie szczyptą soli.
  8. Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku dyni i pomarańczy.  Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny.
  9. I tutaj mamy dwie metody gotowania:  a) gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając i pilnujemy, żeby dżem nie przypalił się b) nie mieszamy w ogóle, tylko zerkamy od czasu do czasu jak postępuje smażenie.
  10. Zdarza się, że trzeba dolać wody, jeśli tak to tylko gorącą.
  11. Pod koniec smażenia dodać cukier, kiedy zostanie już wyciągnięta naturalna słodycz z dyni i pomarańczy.
  12. Można nieco zblendować, aby uzyskać bardziej płynny dżem, lub zostawić z kawałkami owoców – według upodobania. Ja częściowo blenduję.
  13. Przesmażyć jeszcze kilkanaście minut i wkładać do wypasteryzowanych słoików.
  14. Odwrócić do góry dnem.
  15. Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. Jak to zrobić przeczytasz Tutaj – w zupełności wystarczy 10 minut.
Wskazówki:
  • Najlepiej jest użyć dyni prowansalskiej lub hokkaido.
  • Skórką pomarańczy pozyskuję z …własnej uprawy. A że jest to możliwe, świadczy zdjęcie zamieszczone poniżej – w donicy drzewko pomarańczowe i cytrynowe mają się całkiem dobrze. I owocują dwa razy w roku. Nie są to jakieś olbrzymie zbiory, ale po kilka owoców udaje się zebrać!
  • Ale nie ma problemu z kupnem skórki – dobrze jest ją dodać, bo mocno aromatyzuje dżem. Ale bez niej dżemik i tak jest dobry.
cytryna dojrzewająca w donicy
Moje zbiory cytryn

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułJak pasteryzować przetwory
Następny artykułJak przygotować słoje do zaprawy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.