Przepisy Przystawki Surówki i sałatki
Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami
Sałaty można użyć dowolnej, według zasady: moja ulubiona. Ale wizualnie dobrze wygląda strzępiasta – przynajmniej kilka gałązek położonych na górze.
Najczęściej przygotowuję sałatkę z jajkiem w koszulce i grzankami z sałaty lodowej lub masłowej, a na górę kładę kilka listków sałaty strzępiastej.
Sałata strzępiasta jest w moim domu dostępna niezależnie od pory roku: zimą w donicy, a latem w ogrodzie. Dostępne są gatunki, które można uprawiać przez cały rok. Urywam po kilka listków, a reszta rośliny zostaje. Ta porcja sałatki jest dla 2 osób.
Przepis na danie: Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami
Składniki dania: Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami
- kilka kromek chleba – białego lub razowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 jajka
- 2 garście listków sałaty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki pokrojonego w plastry parmezanu
- łyżka soli
- pieprz
Składniki dania: Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami
- Chleb obrać ze skórki, pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka od zapałek.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Na rozgrzany olej wrzucić kawałki chleba i często mieszając podsmażać przez około 5 minut. Grzanki powinny być złociste ze wszystkich stron.
- W niewielkim garnku zagotować wodę, wsypać sól, łyżkę octu winnego, wymieszać. Na gotującą się wodę delikatnie wbić jedno jajko.* Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Drugie jajko ugotować w ten sam sposób. Białko musi być porządnie ścięte, żółtko powinno być półpłynne
- Sałatę umyć, porwać na kawałki rozłożyć na dwóch talerzach.
- Na sałacie rozsypać grzanki.
- Czosnek obrać, posiekać.
- Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju, dodać czosnek i wlać 1 łyżkę octu.Podgrzewać na dużym ogniu przez minutę.
- Ciepłym sosem polać sałatkę.
- Na środku każdego talerza z sałatą położyć po jednym jajku.
- Posypać wiórkami parmezanu i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka:
- Przed wbiciem jajka na wodę, dobrze jest zamieszać wodę okrężnym ruchem – wtedy jajko zachowa ładny kształt.
- Jeśli zależy nam regularnym kształcie, przed położeniem jajka na sałacie, można go okroić.
Poznaj pozostałe przepisy na sałatki i dodatki do dań głównych:
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!