Jak zrobić bruschettę z pomidorami i mozzarellą?

0
0
Pomidory na chlebie i mozarella
Bruschetta z pomidorami i mozarellą

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to włoska przekąska. Pyszna i bardzo prosta do przygotowania.

 

Bardziej znana odmianą, a właściwie podstawą jest bruschetta z pomidorami.

Najbardziej lubię bruschettę przygotowaną na grillu, ale dobrze smakuje upieczona w piekarniku lub nawet na patelni.

Składniki na bruschettę z pomidorami i mozarellą

  • ciabatta ewentualnie kromki innego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • 3 pomidory średniej wielkości
  • garść listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz opcjonalnie

Jak zrobić bruschettę krok po kroku?

  1. Pomidory umyć, przekroić na pół i usunąć miąższ. Miąższ najłatwiej wyjąć przy pomocy łyżeczki.
  2. Do pokrojonych w kostkę pomidorów dodać posiekane ząbki czosnku.
  3. Kromki chleba lub ciabatty skropić oliwą i położyć na nich po plastrze mozzarelli.
  4. Do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika włożyć bruschettę i zapiekać około 5 do 7 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo nabierze złotego koloru.
  5. Pomidory posolić, dodać porwaną na małe kawałki bazylię i układać na grzankach z mozarellą. 
  6. Popieprzyć grubo świeżo zmielonym pieprzem – opcjonalnie.

Odmiana bruschetty z pomidorami i serem mozarella

Zamiast zapiekać grzanki z serem, można opiec kromki chleba (w piekarniki, na grillu lub na patelni) i na gorące kromki układać miks:drobno pokrojone pomidory, posiekany czosnek i pokrojony w drobną kostkę ser mozarella. Można jeszcze dodać drobno pokrojone oliwki.Posypać bazylią i gotowe.

Lubisz włoską kuchnię?

Sprawdź przepis na znakomitego kurczaka, którego przygotowuje moja włoska kuzynka mieszkająca w Kalabrii i zupę minestrone, naszpikowaną warzywami.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSchab pieczony w plastrach w piekarniku
Następny artykułCzy klocki LEGO są przereklamowane?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.