
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem do danie z gatunku łatwych do wykonania i robiących dobre wrażenie estetyczne. A dodatkowo pyszne.
Dla mnie takie „weselne” danie – tak mi się kojarzy. Zresztą często widziałam roladę na jakiś zimnych bufetach. Kiedyś znalazłam przepis w internecie i zrobiłam. Absolutny falstart! Zrobiła się taka „zielona bryja”. Coś w tym przepisie było nie tak.
Teraz przygotowuję roladę szpinakową według przepisu otrzymanego od pewnej Czeszki, którą poznałam w czasie włóczęgi po Beskidzie Morawskim w czeskim hotelu, Pod Kycmolem. I jest świetna! Zarówno poznana Lena, jak i rolada:).
Próbowałam przyrządzić roladę ze świeżego szpinaku. Można. Ale muszę się przyznać, że z mrożonego bardziej mi smakuje. A zajmuje zdecydowanie mniej czasu:).
Przepis wydaje się bardzo długi i skomplikowany, ale tak absolutnie nie jest. Po prostu jest kilka etapów i ich opisanie zajmuje sporo miejsca. Sama Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem powstaje znacznie szybciej.
Przepis na danie: Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – składniki
- opakowanie mrożonego szpinaku – drobno mielonego, nie liście!
- 4 jajka
- 2 serki chrzanowe „Almette” lub podobne
- łyżka chrzanu
- 250 gram łososia wędzonego w plastrach
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- szczypta czerwonej, ostrej papryki
- pieprz i sól
- łyżeczka soku z cytryny
- masło lub olek do smażenia – łyżka
- papier do pieczenia, folia aluminiowa
Rolada z łososiem i serkiem Almette – jak zrobić
- Szpinak rozmrozić. Po rozmrożeniu szpinak dobrze odcisnąć.
- Jeśli używamy świeżego szpinaku – pogotować go nieco na dużej patelni z odrobiną wody, odsączyć i zmiksować.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskarkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić na moment czosnek, dodać szpinak posolić i popieprzyć.
- Chwilę podsmażyć, aż szpinak wchłonie całą wodę. Wystudzić
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Do zimnego szpinaku dodać żółtka, sok z cytryny, ubite na sztywną pianę białka, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 190 °C.
- Przygotowaną masę szpinakową wyłożyć na pergamin, włożyć na blasze do pieca.
- Piec około 10- 15 minut w temperaturze 190 °C – z termoobiegiem. Zerkać – ciasto szpinakowe musi się lekko zrumienić, ale nie może się zbyt wysuszyć ( musi być elastyczne), bo wtedy będzie się nam kruszyło.
- Po upieczeniu – wystudzić.
- Na zimne ciasto szpinakowe rozsmarować serek uprzednio wymieszany z łyżką chrzanu. Posypać lekko sproszkowaną papryką.
- Na całej powierzchni ułożyć równomiernie plastry łososia.
- Roladę zawinąć ciasno w folię aluminiową i wstawić do lodówki – przynajmniej na 1 godzinę.
- Kroić w plastry i podawać z pieczywem, warzywami lub sałatkami.
Rolada szpinakowa co zamiast łososia?
Jeśli nie lubimy łososia lub mamy ochotę na odmianę to w ten sam sposób przyrządzona rolada dobrze smakuje z dodatkiem wędzonej makreli, szynki lub szynki parmeńskiej.
Sprawdź inne moje przepisy:
Łosoś w galarecie z koperkowym dipem
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!