Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

0
384
rolada z łososia z serkiem
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem do danie z gatunku łatwych do wykonania i robiących dobre wrażenie estetyczne. A dodatkowo pyszne.

Dla mnie takie „weselne” danie – tak mi się kojarzy. Zresztą często widziałam roladę na jakiś zimnych bufetach. Kiedyś znalazłam przepis w internecie i zrobiłam. Absolutny falstart! Zrobiła się taka „zielona bryja”. Coś w tym przepisie było nie tak.

Teraz przygotowuję roladę szpinakową według przepisu otrzymanego od pewnej Czeszki, którą poznałam w czasie włóczęgi po Beskidzie Morawskim w czeskim hotelu, Pod Kycmolem. I jest świetna! Zarówno poznana Lena, jak i rolada:).

Próbowałam przyrządzić roladę ze świeżego szpinaku. Można. Ale muszę się przyznać, że z mrożonego bardziej mi smakuje. A zajmuje zdecydowanie mniej czasu:).

Przepis wydaje się bardzo długi i skomplikowany, ale tak absolutnie nie jest. Po prostu jest kilka etapów i ich opisanie zajmuje sporo miejsca. Sama Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem powstaje znacznie szybciej.

Przepis na danie: Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku – drobno mielonego, nie liście!
  • 4 jajka
  • 2 serki chrzanowe „Almette” lub podobne
  • łyżka chrzanu
  • 250 gram łososia wędzonego w plastrach
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czerwonej, ostrej papryki
  • pieprz i sól
  • łyżeczka soku z cytryny
  • masło lub olek do smażenia – łyżka
  • papier do pieczenia, folia aluminiowa

Rolada z łososiem i serkiem Almette – jak zrobić

  1. Szpinak rozmrozić. Po rozmrożeniu szpinak dobrze odcisnąć.
  2. Jeśli używamy świeżego szpinaku – pogotować go nieco na dużej patelni z odrobiną wody, odsączyć i zmiksować.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskarkę.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić na moment czosnek, dodać szpinak posolić i popieprzyć.
  5. Chwilę podsmażyć, aż szpinak wchłonie całą wodę. Wystudzić
  6. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
  7. Do zimnego szpinaku dodać żółtka, sok z cytryny, ubite na sztywną pianę białka, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  8. Piekarnik nagrzać do 190 °C.
  9. Przygotowaną masę szpinakową wyłożyć na pergamin, włożyć na blasze do pieca.
  10. Piec około 10- 15  minut w temperaturze 190 °C – z termoobiegiem. Zerkać – ciasto szpinakowe musi się lekko zrumienić, ale nie może się zbyt wysuszyć ( musi być elastyczne), bo wtedy będzie się nam kruszyło.
  11. Po upieczeniu – wystudzić.
  12. Na zimne ciasto szpinakowe rozsmarować serek uprzednio wymieszany z łyżką chrzanu. Posypać lekko sproszkowaną papryką.
  13. Na całej powierzchni ułożyć równomiernie plastry łososia.
  14. Roladę zawinąć ciasno w  folię aluminiową i wstawić do lodówki – przynajmniej na 1 godzinę.
  15. Kroić w plastry i podawać z pieczywem, warzywami lub sałatkami.

Rolada szpinakowa co zamiast łososia?

Jeśli nie lubimy łososia lub mamy ochotę na odmianę to w ten sam sposób przyrządzona rolada dobrze smakuje z dodatkiem wędzonej makreli, szynki lub szynki parmeńskiej.

Sprawdź inne moje przepisy:

Śledzie z jabłkami

Łosoś w galarecie z koperkowym dipem

Carpaccio z buraka kiszonego

Zupy

Dania główne

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!