Prosty przepis na pasztet z fasoli. Wegetariański pasztet

0
0
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli białej
Prosty przepis na pasztet z fasoli Jaś albo innego gatunku białej fasoli z dodatkiem jabłek. Wegetariański pasztet to pyszna alternatywa dla mięsnego pasztetu.

Jak zrobić pasztet z fasoli?

Przygotowując pasztet z fasoli suchej musisz pamiętać, aby fasolę zamoczyć przed gotowaniem. Kliknij na gotowanie fasoli i przeczytaj dokładnie jak ugotować fasolę.

Używając ilości składników z tego przepisu upieczesz pasztet w keksówce o wymiarach około 20 x 11 cm.

Pasztet z fasoli w puszce przygotujesz także według tego przepisu. Pamiętaj tylko, aby fasolę  z puszki dobrze odsączyć.

Używając do pasztetu z fasoli otrębów owsianych otrzymasz bardziej miękki pasztet do smarowania. Zrobiony z płatakmi owsianymi będzie miał nieco bardziej zbitą konsystencję.

A czy pasztet z fasoli można mrozić? Jak najbardziej tak.

Pasztet z fasoli składniki

  • 2 szklanki suchej fasoli białej (typu Jaś lub innego rodzaju)
  • 1 duże jabłko
  • 2 spore cebule – wskazana czerwona i biała
  • 2 ząbki czosnku
  • kopiasta łyżeczka musztardy
  • szczypta suszonych, ostrych ziół (chilli, ostra papryka) wg upodobań
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 100 ml oleju z oliwek lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 5 pełnych łyżek otrębów lub płatków owsianych
  • sól i pieprz

Pasztet z fasoli białek przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc  i ugotować bez dodatku soli – zobacz dokładnie jak – według tego przepisu
  2. Cebulę obrać i pokroić, obrany czosnek poszatkować, jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać na moment czosnek, później cebulę i jabłka. Smażyć kilka minut, aż do ich miękkości.
  4. Ugotowaną fasolę odsączyć (zostawić na sicie na chwilę), połączyć z podduszonymi produktami i pozostałą reszta składników.
  5. Zblendować na gładką masę. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.
  6. Keksówkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut  z dodatkiem pary. Jeśli nie masz parowego piekarnika, to postaw obok blaszki z pasztetem pojemnik z wodą.
  8. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, ale z formy wyjąć, gdy zupełni wystygnie.
  9. Pasztet z fasoli świetnie smakuje z dodatkiem chrzanu z buraczkami, samym chrzanem, ogórkiem kiszonym na nieco słodko z żurawiną, ale także jako dodatek do przesmażonej papryki z cebulką.

Lubisz wegetariańskie potrawy?

Zobacz jak łatwo zrobić zupę ogórkową na maśle oraz fasolkę po bretońsku bez mięsa.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!