
Natura dla zdrowia Przepisy Przetwory
Syrop z kwiatów czarnego bzu. Dwa proste przepisy na zdrowy syrop
Kwiaty czarnego bzu, oprócz tego, że oszałamiająco pachną, są także głównym składnikiem pysznego, a zarazem wzmacniającego i leczniczego syropu.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – znają go wszędzie
Kilka lat temu, podczas wakacji na chorwackiej wyspie Pasman poczęstowano mnie syropem z kwiatów czarnego bzu wymieszanego z wodą – tak prosta i pyszna lemoniada. Smak dzieciństwa! Przecież kiedyś robiliśmy taki syrop na zimowy czas przeziębień i letnią ochłodę. Pamiętam, że często taką lemoniadę serwuje się również w czeskich i austriackich domach lub kawiarniach.
Znalazłam przepis w domowych notatkach, ale teraz przygotowuję go także z cukrem brzozowym zamiast trzcinowego – analogicznie jak robię Żurawinę na zimę.
Zrobienie syropu nie zajmuje wiele czasu, a może stać się połączeniem wyprawy w teren z „produkcją”.
Kiedy zbierać kwiaty bzu czarnego
Najważniejszą sprawą jest zbiór owoców. Organizując „bzowe zbiory” przestrzegaj następujących zasad:
- Znajdź jak najbardziej ekologiczne miejsce – na pewno unikaj krzaków, które porastają brzegi dróg.
- Zbieraj tylko suche kwiaty – najlepiej porankiem w słoneczny dzień.
- Kwiaty nie mogą być w końcowej fazie kwitnienia – lekko brązowe, ani nie rozkwitnięte w pełni.
- Do syropu używamy tylko kwiatostany, bez zielonych ogonków. Generalnie im mniej zielonych części, tym lepiej ( zielone kawałki zawierają goryczkę).
- Kwiaty bzu rozłóż na papierze, aby łatwiej było usunąć robaczki, które lubią w nim pomieszkiwać. Uwaga! zwróć uwagę, żeby nie było na bzie mszyc – takich kwiatostanów nie zbieramy.
- Zrywaj delikatnie ( najlepiej odcinaj kwiatostany sekatorem lub nożyczkami), aby nie otrząsać pyłku – on jest bowiem kwintesencją zdrowotności.
- Kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie powinno się spożywać surowych – zawierają bowiem toksyczną substancję, której jednak bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – działanie
- Jest znakomitym, naturalnym lekiem wzmacniającym.
- Ma działanie wykrztuśne i rozrzedza katar.
- Pomaga w zwalczaniu infekcji.Wtedy pije się łyżkę, dwie miarki przed snem.
- Wspomaga jelita w procesie trawienia.
- Dodany do herbatki zimą – znakomity.
- Latem, z dodatkiem cytryny i kostki lodu jest przepyszną lemoniadą.
Pierwszy przepis pochodzi z zeszyt mojej babci na syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryny.
Syrop z kwiatów czarnego bzu szybki przepis
Składniki na: Syrop z kwiatów czarnego bzu
- 40 – 50 baldachów kwiatów czarnego bzu, suchych i dobrze rozwiniętych
- 5 – 6 cytryn
- 2 litry wody
- 2 kg cukru zwykłego, trzcinowego lub ksylitolu.
Sok z kwiatów czarnego bzu jak zrobić?
- Kwiaty bzu oddzielić od łodyżek – najprościej i najszybciej robi się to nożyczkami.
- Zagotować wodę z cukrem.
- Z cytryn wycisnąć sok.
- Zalać wrzątkiem kwiaty, później dolać sok z cytryn.
- Przykryć i odstawić na 3 – 4 dni, mieszając raz dziennie.
- Po tym czasie przecedzić sok (najlepiej przez watę lub ligninę) i przelać do wyparzonych słoików lub butelek.
- Dla pewności można zapasteryzować.
Wskazówka
- Można dać mniej cukru, na przykład 1 kg na 2 litry wody, ale wtedy koniecznie syrop należy zapasteryzować.
- Gotowy syrop można także podgrzać, nie zagotowując, i taki gorący wlać do wyparzonych słoi. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
- Jeśli mamy cytryny ekologiczne, można jedną cytrynę pokroić w plastry i dodać wraz ze skórką do kwiatów czarnego bzu.
Drugi przepis od Joasi, mojej koleżanki joginki, to przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu bez gotowania.
Syrop z kwiatów czarnego bzu z kwaskiem cytrynowym i cytryną
Składniki na: Syrop z kwiatów czarnego bzu z cytryną i kwaskiem cytynowym
- 40, 50 głów bzu najlepiej zbierać kiedy słonko
- 3 litry przegotowanej wody
- 4 cytryny ekologiczne
- 2,5 kg cukru – może być również miód
- 50 ml kwasku cytrynowego
Jak się robi syrop z kwiatów czarnego bzu?
- Przygotować kwiaty – jak w przepisie wyżej.
- Cytryny pokroić w plastry.
- Wodą zalać kwiaty, dodać cytryny i cukier (lub miód).
- Po 3 dniach dodać 50 ml kwasku cytrynowego, który dobrze zakonserwuje syrop.
- Przecedzić i zlać do wyparzonych butelek lub słoików.
Lemoniada z syropu z kwiatów czarnego bzu
Wskazówka
- Obydwie wersje syropu są pyszne. Po odcedzeniu syropu, dobrze jest przelać pozostawione kwiaty, bowiem sporo dobrego jest jeszcze pomiędzy ich kwiatami.
- Przelewając je wodą, zyskamy gotowy napój do spożycia na „od razu”. Ja lubię wrzucić do niego plaster cytryny i nieco mięty. Lemoniada znakomita!
Ciekawostka kulinarna:
- Znakomite są również pieczone w cieście naleśnikowym kwiaty czarnego bzu – tak samo się je przygotowuje, jak kwiaty cukinii. Czyli zanurzamy suche kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni, układamy na papierowym ręczniku lub pergaminie ( dla osuszenia z tłuszczu) i natychmiast, takie chrupiące podajemy. Znikają w mig!
Dla dorosłych podpowiadam jak zrobić pyszną nalewkę z kwiatów czarnego bzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!