kapusta kiszona

Przepisy Przetwory

Kapusta kiszona gotowa w 2 – 3 dni

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 24 września 2020

Jak zrobić kiszoną kapustę, aby po dwóch, trzech dniach spożywać pyszną, gotową po wyjęcia ze słoika, surówkę do obiadu?

Mam taką ulubiona surówkę z kiszonej kapusty, którą przygotowuję przez cały rok. Jej ogromną zaletą – oprócz naszpikowania witaminami – jest fakt, że kisi się w kilka dni. To pierwsza zaleta kapusty ukiszonej w ten sposób. A drugim jej walorem jest gotowość do spożycia natychmiast po wyjęciu ze słoika.

Można doprawić w ten sposób ukiszoną kapustę poszatkowaną, zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, kapnąć do niej nieco dobrej oliwy. I od razu podawać do obiadu.

Szybką surówkę z kiszonej kapusty możesz przygotować z nieco innej proporcji składników. Jeśli jesteś zwolennikiem wyraźniej słodkiego smaku przełamującego kwasowość surówki – dodaj więcej marchewki, jeśli uwielbiasz mocny aromat kminku – sypnij go nieco więcej. Ale pierwszy raz przygotuj według podanej proporcji – spróbujesz i zdecydujesz – modyfikować czy zostawić w takich proporcjach jak w moim przepisie.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką znakomicie komponuje się zarówno z mięsnymi daniami, jak i z wegetariańskimi.

W ten sposób zakiszoną surówkę z białej kapusty podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku lub z zapiekanką z kapusty włoskiej i ziemniaków. 

W przepisie podaję tylko proporcje warzyw do pół kilograma białej kapusty. Celowo. Bowiem przygotowana w ten sposób kapusta nie nadaje się – bez pasteryzacji – do bardzo długiego przechowywania. Jeśli nie zjemy jej w przeciągu kilku, kilkunastu dni, może się przekwasić.

Dlatego lepiej jest przygotować kapustę kiszoną z marchewką i cebulą częściej. W ilościach do zjedzenia „na już”.

Kiszona biała kapusta – szybka surówka: przepis

 Kiszona biała kapusta – surówka: składniki

  • 0,5 kg białej kapusty
  • duża marchewka lub dwie mniejsze
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 10 gram soli – sól niejodowana, najlepiej kamienna
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki całego kminku

Kiszona biała kapusta – surówka: przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować lub pokroić drobno nożem i wsypać do miski.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Cebulę obrać i posiekać w bardzo drobną kostkę (cebula starta na metalowej tarce gorzknieje).
  4. Do poszatkowanej kapusty dodać marchewkę, cebulę i sól, wymieszać. Lekko ubić – na przykład tłuczkiem do ziemniaków, żeby surówka z kapusty kiszonej puściła sok.
  5. Dodać kminek.Wymieszać.
  6. Kapustę wraz z dodatkami układać w słoikach do wysokości mniej więcej 3/4 słoika dobrze ubijając kapustę – ugniatając ręką lub ubijając drewnianym tłuczkiem.
  7. Na górę słoika wlać resztę soku z kapusty – jeśli pozostał w naczyniu. Sok musi zakrywać kapustę z marchewką, cebulą i kminkiem.
  8. Słoik zakręcić i zostawić w cieple na 2 – 3 dni. Pamiętajmy, aby pod słoik podłożyć jakieś naczynie, bo takie połączenie warzyw powoduje szybką i gwałtowaną fermentację – sok może wypływać na zewnątrz.
  9. Po 2 – 3 dniach mamy surówkę z kapusty gotową do spożycia.
  10. Kiszonkę trzymamy w zimnym pomieszczeniu lub wstawiamy do lodówki, żeby nie przekwasiła się.

Wypróbuj również inne moje przepisy na super kiszonki. Także takie, które możesz przygotować na zimę do spiżarki.

 Kiszona kapusta

 Kiszone ogórki małosolne

 Rzodkiewki kiszone

 Kiszone szparagi 

 Kiszony arbuz 

 Kiszone cytryny 

 Kiszone warzywa

 Kiszona papryka

 Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

 Kiszone ogórki tradycyjne 

 Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

 Kiszona kapusta z warzywami

 Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

 Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Smakowała Ci w taki sposób przygotowana szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką?

Jeżeli kiszonka zasmakowałaś w takiej kiszonce lub znasz jakieś podobne metody kiszenia kapusty, daj znać w komentarzu. Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna.

Oceń artykuł
[Głosów: 14 Średnia: 4.2]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Chyba trzeba w międzyczasie posolić?