Kapusta kiszona gotowa w 2 – 3 dni
Jak zrobić kiszoną kapustę, aby po dwóch, trzech dniach spożywać pyszną, gotową po wyjęcia ze słoika, surówkę do obiadu?
Mam taką ulubiona surówkę z kiszonej kapusty, którą przygotowuję przez cały rok. Jej ogromną zaletą – oprócz naszpikowania witaminami – jest fakt, że kisi się w kilka dni. To pierwsza zaleta kapusty ukiszonej w ten sposób. A drugim jej walorem jest gotowość do spożycia natychmiast po wyjęciu ze słoika.
Można doprawić w ten sposób ukiszoną kapustę poszatkowaną, zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, kapnąć do niej nieco dobrej oliwy. I od razu podawać do obiadu.
Szybką surówkę z kiszonej kapusty możesz przygotować z nieco innej proporcji składników. Jeśli jesteś zwolennikiem wyraźniej słodkiego smaku przełamującego kwasowość surówki – dodaj więcej marchewki, jeśli uwielbiasz mocny aromat kminku – sypnij go nieco więcej. Ale pierwszy raz przygotuj według podanej proporcji – spróbujesz i zdecydujesz – modyfikować czy zostawić w takich proporcjach jak w moim przepisie.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką znakomicie komponuje się zarówno z mięsnymi daniami, jak i z wegetariańskimi.
W ten sposób zakiszoną surówkę z białej kapusty podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku lub z zapiekanką z kapusty włoskiej i ziemniaków.
W przepisie podaję tylko proporcje warzyw do pół kilograma białej kapusty. Celowo. Bowiem przygotowana w ten sposób kapusta nie nadaje się – bez pasteryzacji – do bardzo długiego przechowywania. Jeśli nie zjemy jej w przeciągu kilku, kilkunastu dni, może się przekwasić.
Dlatego lepiej jest przygotować kapustę kiszoną z marchewką i cebulą częściej. W ilościach do zjedzenia „na już”.
Kiszona biała kapusta – szybka surówka: przepis
Kiszona biała kapusta – surówka: składniki
- 0,5 kg białej kapusty
- duża marchewka lub dwie mniejsze
- 1 średniej wielkości cebula
- 10 gram soli – sól niejodowana, najlepiej kamienna
- przyprawy: 2 płaskie łyżeczki całego kminku
Kiszona biała kapusta – surówka: przygotowanie
- Kapustę poszatkować lub pokroić drobno nożem i wsypać do miski.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę obrać i posiekać w bardzo drobną kostkę (cebula starta na metalowej tarce gorzknieje).
- Do poszatkowanej kapusty dodać marchewkę, cebulę i sól, wymieszać. Lekko ubić – na przykład tłuczkiem do ziemniaków, żeby surówka z kapusty kiszonej puściła sok.
- Dodać kminek.Wymieszać.
- Kapustę wraz z dodatkami układać w słoikach do wysokości mniej więcej 3/4 słoika dobrze ubijając kapustę – ugniatając ręką lub ubijając drewnianym tłuczkiem.
- Na górę słoika wlać resztę soku z kapusty – jeśli pozostał w naczyniu. Sok musi zakrywać kapustę z marchewką, cebulą i kminkiem.
- Słoik zakręcić i zostawić w cieple na 2 – 3 dni. Pamiętajmy, aby pod słoik podłożyć jakieś naczynie, bo takie połączenie warzyw powoduje szybką i gwałtowaną fermentację – sok może wypływać na zewnątrz.
- Po 2 – 3 dniach mamy surówkę z kapusty gotową do spożycia.
- Kiszonkę trzymamy w zimnym pomieszczeniu lub wstawiamy do lodówki, żeby nie przekwasiła się.
Wypróbuj również inne moje przepisy na super kiszonki. Także takie, które możesz przygotować na zimę do spiżarki.
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Smakowała Ci w taki sposób przygotowana szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką?
Jeżeli kiszonka zasmakowałaś w takiej kiszonce lub znasz jakieś podobne metody kiszenia kapusty, daj znać w komentarzu. Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Chyba trzeba w międzyczasie posolić?
Witaj, tak w punkcie 4 „Do poszatkowanej kapusty dodać marchewkę, cebulę i sól, wymieszać”. Daj znać jak smakuje tak kapusta 🙂 pozdrawiam dana