Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami
Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami to nieco bardziej egzotyczna odmiana popularnej kiszonki. Przygotowana późną jesienią na zimowy czas lub o dowolnej porze roku jako gotowa surówka do obiadu.
Kwaszoną, czerwoną kapustę przygotowuję w pół litrowych, zakręcanych słoikach, ponieważ po kilkunastu dniach, kiedy kapusta dobrze ukisi się, krótko (około 10 minut) ją pasteryzuję.
W taki sposób przygotowana kiszonka to gotowa sałatka do obiadu lub kolacji. Dla podkręcenia smaku tuz przed podaniem warto skropić ją dobrą oliwą o delikatnym smaku.
Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami: przepis
Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami: składniki
- 1 kg czerwonej kapusty
- 15 dkg śliwek węgierek lub o zbliżonym smaku
- 20 gram soli kamiennej
- 4 kulki owoców jałowca
- 8 sztuk goździków
Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami: przygotowanie
- Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować lub pokroić nożem.
- Kapustę wrzucić do dużej miski, zasypać solą, wymieszać i ubić drewnianym tłuczkiem.
- Zostawić na przynajmniej godzinę, żeby kapusta puściła sok.
- Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, pokroić na ćwiartki. Dodać do kapusty. Wymieszać.
- Czerwoną kapustę układać w słoikach, dobrze ubijając każdą partię.
- Do każdego słoja dodać kulkę jałowca i goździki (goździki podzielić proporcjonalnie do ilości). Jałowiec i goździki włożyć do środka.
- Słoiki zakręcić i zostawić w pokojowej temperaturze do zakiszenia.
- Po kilkunastu dniach, kiedy proces kiszenia zakończy się, zapasteryzować krótko kiszonkę. Krótko, czyli około 10 – 15 minut.
- Można zostawić kwaszoną, czerwoną kapustę bez pasteryzacji, ale tylko wtedy, gdy nie zamierzamy jej dłużej przechowywać, bowiem taki dobór składników powoduje, że czerwona kapusta mocno się przekwasza.
Chcesz poznać inne, niekoniecznie popularne, a przepyszne kiszonki? Zerknij do moich przepisów:
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku Kiszona papryka
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Wspaniała jest ta kapusta! Zrobiłam na próbę i po prostu uwielbiam. Pycha! Zamierzam dorobić w lutym o ile kupię taką kapustę 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
Witaj, dziekuje za komentarz.Fakt, to pyszna surowka. Kapustę czerwona kupisz bez problemu. Smacznego zycze Dana