Mniszek lekarski. Miód z mleczy. Przepis na syrop ( miód )

0
0
Prosty, tradycyjny przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Przepis na syrop (miód) z mniszka lekarskiego

Zakwitła wiosna, czas ruszyć na poszukiwanie ziół. Od połowy kwietnia do połowy maja żółte połacie pokryte kwieciem mniszka lekarskiego ( popularnie zwanego mleczem) cieszą zbieraczy ziół. I oko każdego przechodnia.

Poniżej znajdziesz przepis na zwykły – wydawałoby się – syrop z kwiatów mniszka lekarskiego ( zwanego również mleczem, chociaż to nie jest prawdziwy mlecz polny, tylko zwyczajowa nazwa), a tak naprawdę na znakomity, leczniczy preparat wspomagający walkę z przeziębieniem i kaszlem.

A odpowiedzi na pytania jak wygląda mniszek lekarski, jak rozpoznać co to jest – mniszek lekarski czy mlecz, kiedy zrywać mniszek lekarski, gdzie rośnie mniszek lekarski, na co działa mniszek lekarski znajdziesz w artykule Mniszek lekarski – żółty kwiat dla zdrowia.

Syrop z mniszka lekarskiego znany jest szerzej jako „miód z mlecza” –  dawniej tylko tak się mówiło na mniszka, używając jego popularnej nazwy.

Robiąc miód z mlecza dodaję cytryny razem ze skórką, ale tylko wtedy, gdy mam swoje cytryny z donicy lub kupię cytryny ekologiczne. W przypadku użycia pryskanych chemicznie cytryn nie dodajemy skórki, tylko sam sok z cytryny. Możemy go dodać w drugim etapie razem z cukrem, czyli po odciśnięciu wywaru z kwiatów.

Przepis na: Mniszek lekarski syrop

Składniki: Mniszek lekarski syrop

  • 500 sztuk mniszka
  • 1,5 litra wody
  • 2 cytryny ekologiczne – razem ze skórką
  • 1,5 kg cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego

Przygotowanie: Mniszek lekarski syrop

  1. Zebrane kwiatki rozsypać na sicie lub na tackach na jakieś dwie, trzy godziny, żeby wszystkie robaczki, które zamieszkują w płatkach miały czas na opuszczenie swojego siedziska. Otrząsnąć kwiaty z robaków. Czyste kwiatostany włożyć do garnka, lekko ubijając.
  2. Cytryny umyć i pokroić (razem ze skórką) na plastry. Dodać do garnka z mniszkiem.
  3. Całość zalać wodą.
  4. Zagotować i gotować na małym ogniu około 45 minut.
  5. Wystudzić i zostawić w lodówce na przynajmniej kilkanaście godzin, dla nabrania „mocy” syropu. Nie trzeba tego robić, ale warto!
  6. Ponownie zagotować syrop i przecedzić ( wycisnąć ) przez gazę.
  7. Dodać cukier, zagotować i gotować na małym ogniu około pół godziny, cały czas mieszając – lubi się przypalać!
  8. Można gotować dłużej, pamiętając o zasadzie, że im dłużej będziemy poddawać syrop obróbce cieplnej, tym gęstszą będzie miał konsystencję.
  9. Syrop z mniszka powinien mieć lekko gęstą, zbliżoną do płynnego miodu, konsystencję.
  10. Gorący miód przelać do wyparzonych, małych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  11. Miodu z mlecza nie trzeba pasteryzować – duża zawartość cukru jest konserwantem.

 

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!