Leczo wegetariańskie

0
211
lecz z papryk na patelni
Leczo

Leczo wegetariańskie przywędrowało do mojej kuchni dość dawno, wprost z węgierskich wakacji, niemal “lata świetlne temu”.  U mnie uległo jednak nieco modyfikacji: tłuszczowej i ostrości.

Typowe leczo węgierskie przygotowywane było ( piszę było, bo może przez “- dzieści” lat uległo to zmianie) na smalcu. A w dodatku bardzo ostre. Do leczo podawano jeszcze małe, czerwone papryczki do zagryzania. A jakże – zagryzłam! I do dnia dzisiejszego pamiętam to uczucie: całkowitego bezdechu i niemiłosiernego palenia!

Ale to była dobra szkoła. Węgierscy znajomi, którzy razem ze mną biesiadowali, nauczyli mnie, jak sobie radzić z taką “przypadłością” – zajeść chlebem, ryżem – czymś neutralnym. Nie wolno popijać wodą – wtedy uczucie pieczenia nasila się.

Leczo wegetariańskie jest znakomitym dodatkiem do obiadu na ciepło, ale i do pieczywa po przestudzeniu.

Leczo wegetariańskie jest jedną z potraw goszczącą w mojej kuchni przez cały rok. Wiadomo – najlepiej smakuje późnym latem i jesienią, gdy papryki ociekają aromatem i słodyczą.

Ale jako, że zamrażam paprykę, to przygotowanie zimą nie sprawia najmniejszego problemu. Czasem zamrażam także gotowe leczo, gdy zdarza mi się zrobić go nieco więcej.

I jeszcze jedna ważna uwaga dotycząca czasu przygotowania: ja lubię paprykę nie rozgotowaną, więc sprawdzam, kiedy jest już gotowa. Żeby leczo nie  stało się rozgotowaną “mamałygą”.

Przepis na danie: Leczo wegetariańskie

Składniki danie : Leczo wegetariańskie

  • 4 duże papryki: czerwone lub mieszane: czerwone z żółtymi
  • 3 duże cebule – lepiej, jeśli są czerwone
  • 4 duże pomidory lub 300 ml pomidorów w przecierze
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej lub papryczki chilli – opcjonalnie, jeśli lubimy ostre
  • szczypta słodkiej papryki wędzonej – opcjonalnie*
  • 1 łyżeczka octu lub kremu balsamicznego
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • zielone zioła do posypania (bazylia, kolendra) – opcjonalnie

Przygotowanie danie : Leczo wegetariańskie

  1. Wersja pierwsza postępowania z paprykę: paprykę upiec w piekarniku.
  2. Wersja druga: paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.
  3. Paprykę – niezależnie jakiej użyjemy – pokroić na kawałki.
  4. Cebule obrać i pokroić w pół talarki.
  5. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i  lekko zeszklić.
  6. Dodać paprykę i przyprawy, przykryć i dusić kilka minut.
  7.  Jeśli papryka była już upieczona w piekarniku, to powinno wystarczyć około 10 minut. Używając świeżej – musimy podpiec ją nieco dłużej.
  8. Pomidory obrać ze skórki ( w tym celu można je sparzyć wrzątkiem i włożyć do zimnej wody), pokroić i dodać do gotującego się leczo. Lub dodać przecier z pokrojonymi pomidorami.
  9. Dusić do odpowiedniej miękkości warzyw.
  10. Można posypać zielonymi ziołami.
  11. Podawać na zimno lub ciepło – w obydwu wydaniach smakuje świetnie.
Wskazówka:
  • Do leczo można dodać inne ulubione zioła: tymianek, oregano, zioła prowansalskie – zyskamy inny aromat.
  • Zamiast na patelni, leczo można upiec w piekarniku. Wtedy po podsmażeniu cebuli, wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy  do 180 °C i pieczemy 25 – 30 minut z funkcją góra – dół.
  • Paprykę słodką wędzoną można kupić na stoiskach z przyprawami – warto poznać jej smak.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!