Arbuz kiszony – szalone kiszonkowe połączenie – spróbuj koniecznie!
Arbuz kiszony to przepis na mało znaną pyszną kiszonkę. Połączenie słodkiego z kwaśnym. Znakomite, a jednocześnie – dla mnie – odkrywcze.
Wydawało mi się, że już wiem wszystko o kiszonkach. Ale jednak przepis jak ukisić arbuza jest dla mnie nowością. Parę tygodni temu, gdy opublikowałam na moim fanpage`u post o kiszonkach, napisałam do mnie moja koleżanka Iwona, mieszkająca od wielu lat w Chicago, że zawsze kupuje pyszne arbuzy w rosyjskim sklepie.
Zdziwiona dowiedziałam się, że normalne arbuzy, takie jakimi zajadamy się latem.
Zrobiłam według przepisu na tradycyjne ogórki kiszone. To była moja pierwsza, najprostsza wersja. Kolejne kiszenia to już były wariacje. Dodawałam – do osobnych słoików – liście z czarnej porzeczki, białą gorczycę, ziele estragonu lub tymianku (zamiast kopru).
Oprócz tego „modelu” z gorczycą, wszystkie mi smakowały. Jakoś nie za bardzo lubię kiszonki z gorczycą, ale to moje indywidualne odczucie.
Arbuz kiszony: przepis
Kiszony arbuz: składniki
- arbuz – zwykły, najbardziej zwykły czerwony, ale może być także żółty
- sól kamienna
- chrzan
- czosnek
- koper – koniecznie z baldachami
- zioła i dodatki według uznania: estragon, liście wiśni, winogron, czarnej porzeczki, biała gorczyca,
Jak przygotować: kiszony arbuz – przepis krok po kroku:
- Arbuz obrać, usunąć pestki i pokroić w słupku lub kwadraty.
- Czosnek obrać z łusek.
- Korzeń chrzanu obrać i pokroić na cienkie słupki.
- Słoik umyć lub wyparzyć.
- Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3,5 dag soli. Mieszać, aż sól się rozpuści.
- Zgotować wodę albo użyć mineralnej – generalnie najlepsza jest woda bez chloru.
- Kawałki arbuza wkładać do słoika jak najbliżej siebie.
- Do każdego słoika włożyć po 1 – 2 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości słoja) i po 1 lasce chrzanu. Dodać inne zioła – jeśli mamy ochotę na inny smak i aromat.
- Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldachy, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru. Ale jeśli dajcie inne zioła – estragon, tymianek – to ostrożnie postępujcie z koprem. Dajcie odrobinkę albo w ogóle.
- Arbuz zalać wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie kawałki w słoiku. Zakręcić lub przykryć.
- Zostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia.
- Po kilku dniach – w zależności od temperatury otoczenia – arbuz będzie gotowy do jedzenia. Im cieplej, tym szybciej przebiega fermentacja.
Wskazówki
- Do naczynia z kiszonym arbuzem „kapnąć” nieco wody z już ukiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw. Sprawdź przepis na kiszone warzywa
- Postawić na słońce lub w inne mocno nagrzane miejsce – ale tutaj trzeba uważać, żeby arbuza nie ugotować.
Ważne! Przygotuj odpowiednio słoje do zaprawy!
By kiszonki nam wyszły, trzeba odpowiednio przygotować „sprzęt kiszący”. Zobacz jak przygotować słoje do zaprawy!
Przepis na kiszony arbuz to nowość! Koniecznie sprawdź też inne przepisy na kiszonki!
Na moim blogu znajdziesz dużo kiszonych inspiracji – sprawdź te (nieraz zaskakujące) pomysły:
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Kiszonka przygotowana? Daj znać w komentarzu jak wyszła!
Kiszone arbuzy to nowość w moich przepisach. Można przy nim dużo eksperymentować dlatego jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Jak Ci smakował arbuz w takiej wersji? Co sądzisz o takim połączeniu smaków?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
miałaś na myśli ziele estragonu, prawda? chwilę kminiłam czym może być ziele estrogenu 😀
Witaj, dzięki za komentarz. Widać bardziej hormony mi siedzą w głowie niż zioła :). Już poprawiłam 🙂 pozdrawiam mocno dana ps. Mam nadzieję, że zakisisz z gałązką lub bez estragonu, bo to naprawdę pyszna kiszonka.
następnym razem dam mniej soli, na początek 3 dag na litr wody (bo sól była za słona 🙂 i próbuję teraz ze dwa dni potrzymać w wodzie z lodem,żeby odsolić)
Hmmm, może arbuz za mało słodki ? 🙂 Ale fajny smak, nieprawdaż ? pozdrawiam dana
Arbuz nie rozpuszcza się? Dosyć miękki jest
Witaj, co prawda nie będzie aż tak chrupiący jak ogórki, ale nie rozpływa się. Ale nie używaj do kiszenia takiego bardzo miękkiego, po prostu normalnego dojrzałego arbuza:).