Arbuz kiszony – szalone kiszonkowe połączenie – spróbuj koniecznie!

4
66792
Słodki arbuz w kawałkach latem. A przez resztę roku kiszony arbuz prosto ze słoika.
Przepyszna kiszonka z arbuza. Nowość w kolekcji - arbuz kiszony.

Arbuz kiszony to przepis na mało znaną pyszną kiszonkę. Połączenie słodkiego z kwaśnym. Znakomite, a jednocześnie – dla mnie – odkrywcze.

Wydawało mi się, że już wiem wszystko o kiszonkach. Ale jednak przepis jak ukisić arbuza jest dla mnie nowością. Parę tygodni temu, gdy opublikowałam na moim fanpage`u post o kiszonkach, napisałam do mnie moja koleżanka Iwona, mieszkająca od wielu lat w Chicago, że zawsze kupuje pyszne arbuzy w rosyjskim sklepie.

Zdziwiona dowiedziałam się, że normalne arbuzy, takie jakimi zajadamy się latem.

Zrobiłam według przepisu na tradycyjne ogórki kiszone. To była moja pierwsza, najprostsza wersja. Kolejne kiszenia to już były wariacje. Dodawałam – do osobnych słoików – liście z czarnej porzeczki, białą gorczycę, ziele estragonu lub tymianku (zamiast kopru).

Oprócz tego „modelu” z gorczycą, wszystkie mi smakowały. Jakoś nie za bardzo lubię kiszonki z gorczycą, ale to moje indywidualne odczucie.

Arbuz kiszony: przepis 

Kiszony arbuz: składniki

  • arbuz – zwykły, najbardziej zwykły czerwony, ale może być także żółty
  • sól kamienna
  • chrzan
  • czosnek
  • koper – koniecznie z baldachami
  • zioła i dodatki według uznania: estragon, liście wiśni, winogron, czarnej porzeczki, biała gorczyca,

Jak przygotować: kiszony arbuz – przepis krok po kroku: 

  1. Arbuz obrać, usunąć pestki i pokroić w słupku lub kwadraty.
  2. Czosnek obrać z łusek.
  3. Korzeń chrzanu obrać i pokroić na cienkie słupki.
  4. Słoik umyć lub wyparzyć.
  5. Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 4 dkg soli. Mieszać, aż sól się rozpuści.
  6. Zgotować wodę albo użyć mineralnej – generalnie najlepsza jest woda bez chloru.
  7. Kawałki arbuza wkładać do słoika jak najbliżej siebie.
  8. Do każdego słoika włożyć po 1 – 2 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości słoja) i po 1 lasce chrzanu. Dodać inne zioła – jeśli mamy ochotę na inny smak i aromat.
  9. Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldachy, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru. Ale jeśli dajcie inne zioła – estragon, tymianek – to ostrożnie postępujcie z koprem. Dajcie odrobinkę albo w ogóle.
  10. Arbuz zalać wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie kawałki w słoiku. Zakręcić lub przykryć.
  11. Zostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia.
  12. Po kilku dniach – w zależności od temperatury otoczenia – arbuz będzie gotowy do jedzenia. Im cieplej, tym szybciej przebiega fermentacja.
Wskazówki
 Aby przyśpieszyć proces kiszenia, można użyć jednego z kilku sposobów  lub połączyć je.
    1. Do naczynia z kiszonym arbuzem „kapnąć” nieco wody z już ukiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw. Sprawdź przepis na kiszone warzywa
    2. Postawić na słońce lub w inne mocno nagrzane miejsce – ale tutaj trzeba uważać, żeby arbuza nie ugotować 🙂

Ważne! Przygotuj odpowiednio słoje do zaprawy!

By kiszonki nam wyszły, trzeba odpowiednio przygotować „sprzęt kiszący”. Zobacz jak przygotować słoje do zaprawy! 

Przepis na kiszony arbuz to nowość! Koniecznie sprawdź też inne przepisy na kiszonki!

Na moim blogu znajdziesz dużo kiszonych inspiracji – sprawdź te (nieraz zaskakujące) pomysły:

Kiszona kapusta

Kiszona papryka

Kiszone szparagi 

Rzodkiewki kiszone

Kiszone cytryny 

Kiszone warzywa

Kiszone ogórki małosolne 

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Kiszonka przygotowana? Daj znać w komentarzu jak wyszła!

Kiszone arbuzy to nowość w moich przepisach. Można przy nim dużo eksperymentować dlatego jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Jak Ci smakował arbuz w takiej wersji? Co sądzisz o takim połączeniu smaków?

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 3.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułJak można spędzać wolny czas w okresie wakacyjnym?
Następny artykułCzy Ty też tutaj jesteś? Zerknij…
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iga
Iga
5 miesięcy temu

miałaś na myśli ziele estragonu, prawda? chwilę kminiłam czym może być ziele estrogenu 😀

Aleksander
Aleksander
3 miesięcy temu

następnym razem dam mniej soli, na początek 3 dag na litr wody (bo sól była za słona 🙂 i próbuję teraz ze dwa dni potrzymać w wodzie z lodem,żeby odsolić)

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.