Jak jeść imbir? 12 przepisów z imbirem w roli głównej

0
6951
Imbir wraz z cytryną i modem podany w herbacie.
Dowiedz się jak przygotować rozgrzewająca imbirową herbatę i nie tylko.

Imbir znakomicie rozgrzewający i wspomagający odporność, to dar natury z którego możemy korzystać cały rok. A jak to zrobić, w jaki sposób używać imbiru podpowiem w tym artykule.

Jeśli tylko możemy sobie pozwolić ze względów zdrowotnych  na kurację imbirem, to zróbmy to dla swojego zdrowia i lepszego samopoczucia. Poprawimy odporność i zapobiegniemy przeziębieniom używając naturalnego produktu.

Imbir w połączeniu z kurkumą i chilli lub pieprzem ma szczególnie dobre działanie, bowiem w takiej kompozycji właściwości kurkumy i imbiru wzmacniają się wzajemnie.

Przeczytaj także jak wielka moc drzemie w imbirze, na co działa i komu służy najlepiej.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Rodzaje imbiru – korzeń i imbir sproszkowany

W kuchni używamy zarówno imbiru sproszkowanego, jak i kłącza imbiru.

Sproszkowany imbir znakomicie pasuje do ciast i ciasteczek, pieczonych jabłek i dyni, surówek z owoców.

Świeży natomiast nada wyjątkowego smaku mdłym potrawom, stworzy świetny napój rozgrzewający i rewelacyjną ( u mnie w domu noszącą nazwę „antygrypowa szczepionka„) nalewkę. Sprawdź przepis na imbirową nalewkę.

W poniższym tekście znajdziecie wiele sposobów na użycie imbiru. Począwszy od przygotowania rozgrzewającego i uodporniającego napoju na poranek, poprzez potrawy z imbirem i znakomitą herbatę z imbirem i miodem, aż po nalewkę imbirowo – żurawinową.

imbir tarty, imbir korzeń i sproszkowany
Imbir korzeń i imbir w proszku

Imbir ze skórką czy bez?

Świeży korzeń imbiru należy opłukać i obrać ze skórki. Najlepszą metodą jest usunięcie skórki za pomocą łyżeczki.

Jak to zrobić? Należy wbić brzeg łyżeczki w imbir i zeskrobywać z niego skórkę. Dzięki tej metodzie dotrzemy do wszystkich zakamarków imbiru, a jednocześnie usuniemy znacznie cieńszą warstwę skórki, niż gdybyśmy robili to za pomocą noża czy nawet skrobaczki do warzyw.

1.Imbir z miodem

  • Kłącze imbiru obrać, zetrzeć na grubej tarce.
  • Przygotować zakręcany, szklany słoik.
  • Do słoja włożyć imbir, zalać miodem – w takiej ilości, żeby miód przykrył imbir. Najlepiej spadziowym, ale może być dowolny inny – grunt, ze prawdziwy.
  • Włożyć do lodówki – za dwa, trzy dni otrzymamy znakomity syrop imbirowo – miodowy.
  • Dodając go do herbaty czy wody, musimy jedynie pamiętać, żeby napoje nie były zbyt ciepłe, bo zabiją to co dobre w miodzie.

    2.Imbir z herbatą

  • Kłącze imbiru obrać i ukroić dwa, trzy plasterki.
  • Do filiżanki/ dzbanka do herbaty włożyć imbir i czarną herbatę – zalać wrzątkiem, zaparzać 3 – 5 minut.
  • Zamiast korzenia imbiru można wrzucić płaskie pół łyżeczki sproszkowanego imbiru.
  • Gdy herbata nieco przestudzi się, dodać plasterek lub dwa cytryny, dosłodzić miodem lub cukrem brzozowym (ewentualnie normalnym).
  • Zamiast cytryny można dodać sok – na przykład malinowy lub żurawinę. Szczególnie polecam żurawinę z cukrem, którą zawsze przygotowuję jesienią

3.Rozgrzewająca kąpiel stóp z imbirem

  • Dwie kopiaste  łyżki sproszkowanego imbiru wsypać do miski z gorącą wodą. Wymieszać. Moczyć nogi, zanurzone ponad kostki przez kilka minut. Po moczeniu zatrzymać otrzymane ciepło i założyć ciepłe skarpety.
  • Imbirowa kąpiel stóp znakomicie działa przy przeziębieniu lub przemarznięciu. Oprócz opatulenia skarpetkami, najlepiej jest położyć się do łóżka lub pod koc, aby nie tracić ciepła.Taka kąpiel dobrze działa także u osób, które mają zimne dłonie i stopy.

    4.Rozgrzewający łyk napoju imbirowego porankiem

  • Kawałek kłącza imbiru obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Zagotować szklankę wody, dodać do niej imbir i gotować około 10 minut.
  • Taką mieszankę dobrze jest przygotować wieczorem.
  • Rano dolać nieco ciepłej wody – żeby wypić ciepły napój.
  • Można dodać nieco cytryny i miodu – wtedy będzie miała działanie jeszcze bardziej rozgrzewające.

    5.Imbir przeciw przeziębieniu – napój

  • Dość spory kawałek kłącza – około 30 gram – imbiru obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Zagotować 2 szklanki wody, dodać do niej imbir i gotować około 10 minut.
  • Po wystygnięciu dodać nieco cytryny i miodu i zostawić na co najmniej godzinę, niech się przegryzą.
  • Wypić pół szklanki rano i popijać w ciągu dnia. Pamiętając, aby dolać nieco ciepłej wody – napój nie może być zimny.
  • Taka mikstura ma właściwości rozgrzewające i wywołujące poty – co z kolei sprawi, że organizm szybciej poradzi sobie z atakującymi go wirusami.

    6.Marynowany imbir

Zamarynowanie imbiru nie zabiera jego dobrych składników, a jedynie dodaje imbirowi wartości smakowych.

Kupując marynowany imbir można wybrać biały (naturalny) lub różowy (barwiony). Różowy jest bardziej delikatny, nieco słodszy.

Imbir w takim wydaniu to doskonały dodatek nie tylko od sushi, któremu jest dedykowany, ale i do innych dań i przekąsek.

7.Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany znakomicie orzeźwia, pobudza i odświeża oddech. Warto mieć go w skrzynce samochodowej lub torebce – w chwilach zmęczenia pomaga żucie jednego lub dwu kawałków. Do kupienia w sklepach i na stoiskach ekologicznych lub do zrobienia samemu.

8.Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa zrobiona ze świeżego imbiru i cytryn znakomicie rozgrzewa. Przygotować ją można o dowolnej porze roku. Jak to zrobić znajdziesz w przepisie Nalewka imbirowa.

  9.Nalewka imbirowo – żurawinowa

Działa podwójnie dobrze: za sprawą imbiru i żurawiny. Żurawina ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, zaś niezastąpiona jest – jako naturalny środek – w przypadku infekcji układu moczowego. Zachęcam do domowej „produkcji” Nalewki imbirowo – żurawinowej.

10.Dżem i dyni, imbiru i pomarańczy

Dynia, pomarańcza i imbir – tylko trzy składniki, a jaka rewelacja wychodzi po połączeniu ich smaków. Robię go zwykle jesienią, gdy dojrzewa dynia, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby zrobić go o innej porze roku, wykorzystując dynię mrożoną.

Przepis znajdziesz w Imbirowe zdrowie – dżem z dyni, pomarańczy i imbiru.

11.Lemoniada imbirowa

  • mały kawałek korzenia imbiru – około 5 cm
  • 3 łyżki cukru – najlepiej brzozowego, trzcinowego lub miodu
  • 1 cytryna
  • kilka plasterków cytryny
  • mięta
  • kilka kostek lodu – opcjonalnie
  • 1 litr wody mineralnej lub przegotowanej wody i wystudzonej
  • Imbir obrać i pokroić na kawałki. Zagotować szklankę wody, dodać imbir i chwilkę pogotować.
  • Dosłodzić. Jeśli dajemy cukier to dodać do ciepłej wody, jeśli miód – do wystudzonej.
  • Wystudzić.
  • Z cytryny wycisnąć sok, dodać do wody z imbirem.
  • Dodać miętę, kilka plasterków cytryny i ewentualnie kostki lodu.

    12.Imbir z cytryną i miodem

Imbir z cytryną i miodem. Jak szybko przygotować zdrową pastę z imbirem

Chcesz zadbać o swój organizm naturalnymi metodami? Kliknij w link:

Zadbaj o odporność naturalnymi sposobami

A jaki jest twój ulubiony sposób na wykorzystanie imbiru?

Koniecznie podziel się odpowiedzią w komentarzu która wersja najbardziej przypadał Ci do gustu. A może masz jakiś inny pomysł na podanie imbiru?

Uwaga! Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!