Natura dla zdrowia Przepisy Przetwory
Syrop z pędów sosny – przepis na leczniczy syrop
Przepis na syrop z pędów sosny do doskonały pomysł na preparat, który leczy przeziębienie. Koniec kwietnia i pierwsza połowa maja to odpowiedni czas na zrobienie syropu z pędów sosny.
Syrop z pędów sosny może być stosowany prewencyjnie, kiedy chcemy zwiększyć odporność organizmu oraz – i tak stosuje się go najczęściej – jako środek działający przeciwkaszlowo i zwalczający przeziębienie.
Syrop z sosny – czego dowiesz się z tego artykułu?
Podpowiem Ci jak zrobić syrop z sosny i pokażę najważniejsze rzeczy, o których musisz pamiętać, jeżeli chcesz przygotować syrop z sosny bez gotowania.
Punkt po punkcie sposób przygotowania i praktyczne podpowiedzi.
Bo taki syrop robiła już lata temu moja babcia. W trzech wersjach: dla nas (dzieci z cukrem), dla dorosłych z alkoholem i jeszcze taki do smarowania chorych stawów dla siebie.
Jak zbierać pędy sosny?
Ucinać sekatorem jasnozielone przyrosty sosny z brązowym, lekko klejącym się czubkiem. Zrywając pędy nigdy nie należy zrywać wszystkich przyrostów ( chyba, że formujemy sosnę w ogrodzie, jak ja to zawsze robię w maju) z całego drzewa, a tylko po kilka sztuk.
Ścinamy pędy tylko z niektórych bocznych gałęzi, nigdy nie obrywamy głównego przewodnika ( czubka) drzewa. Polecam zbierać pędy sosny w rękawiczkach, bo ciężko później domyć dłonie z żywicy.
Kiedy robimy syrop z sosny?
Pod koniec kwietnia i w maju, kiedy sosny wypuszczają nowe pędy. Odpowiednie do zbioru są świeże, miękkie, niezdrewniałe, pełne soku pędy o długości około 10 cm. Długość zbieranych pączków sosny zależy od odmiany sosny i wieku drzewa.
Gdzie zbierać pędy sosny?
Najlepiej połączyć zbieranie pędów z wycieczką do lasu. Pędy zbierajmy na czystym terenie, nie w pobliżu dróg i fabryk. Najlepiej we własnym lub zaprzyjaźnionym ogrodzie lub na tzw. nieużytkach, bo zrywanie bazi sosny w lesie nie jest legalne.
Dlaczego syrop z sosny sfermentował?
Powód jest jeden – za mało cukru w stosunku do ilości pędów sosny. Żeby uniknąć sfermentowania warto wsypać nieco więcej cukru lub pasteryzować syrop.
Pędy z sosny z cukrem – właściwości lecznicze?
- Wspomaga leczenie przeziębienia
- Przeciwkaszlowo
- Pomaga leczyć zapalenia gardła
- Wzmacnia organizm
- Pobudza apetyt
Syrop z sosny przeciwwskazania
- Ostrożnie u osób z cukrzycą – zawiera cukier
- Osoby, które mają uczulenie na sosnę
- Działa wykrztuśnie, więc nie jest wskazany do użycia przy suchym kaszlu
- Syrop nie jest polecany osobom chorym na astmę i krztusiec
- Pobudza trawienie i tym samym apetyt – więc nie jest polecany dla osób, które są w trakcie diety odchudzającej
Jak stosować syrop z sosny?
- Zapobiegawczo. Rano 1 łyżeczkę syropu wymieszanego z pół szklanki letniej wody.
- Leczniczo. Kilka razy dziennie ( 3- 4 ) po 1 łyżeczce syropu rozpuszczonego w letniej wodzie.
Syrop z baziek sosny dla dzieci. Stosować jak dla osób dorosłych, do trzech łyżeczek dziennie.
Syrop z sosny a ciąża. Kobiety w ciąży mogą stosować syrop.
Syrop z sosny z ksylitolem
Zamiast zwykłego dodaję ksylitol – podobnie jak w przypadku żurawiny z cukrem – dając zawsze nieco więcej ksylitolu ( tak około 20 procent) niż proporcja 1:1.
Jak zrobić syrop z odrostów sosny – przepis
Składniki, które potrzebujesz do syropu
Do przygotowania syropu z sosny używamy proporcji 1:1 czyli
- 1 kg pędów młodych pędów sosny
- 1 kg cukru
Porada: zawsze dodaję nieco więcej cukru – tak około 10% – żeby mieć pewność, że syrop mi nie sfermentuje.
Jak się robi syrop z sosny – krok po kroku
- Ścięte pędy rozłożyć na papierze i zostawić na jakieś dwie godzinki na słońcu, żeby robaczki, które w nich mieszkają opuściły bazie sosny.
- Można pędy sosny bardzo delikatnie opłukać zimną wodą ( żeby spłukać kurz), ale wtedy koniecznie trzeba dodać nieco więcej cukru, jako zabezpieczenie przed sfermentowaniem.
- Pędy sosny pociąć na kawałki i lekko zmiażdżyć, na przykład drewnianym tłuczkiem.
- Wyparzony słój napełniać warstwami: na dole słoja pędy sosny, później cukier i tak na przemian, pamiętając, aby na górze znalazł się cukier. Po włożeniu każdej warstwy pędów lekko ubijamy je tłuczkiem.
- Słój z sosną zostawiamy na słońcu na okres kilku tygodni – przy pochmurnej pogodzie sosna potrzebuje więcej czasu, żeby puścić sok. Z reguły są to około 3 – 4 tygodnie.
- Powstały syrop należy przecedzić i przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w ciemnym miejscu nawet przez kilka lat.
Syrop z odrostów sosny – praktyczne rady
- W początkowej fazie produkcji zaglądam do słoja, żeby zobaczyć czy pędy są dokładnie przykryte – najpierw cukrem, a później powstającym syropem. W początkowym okresie mieszam zawartość słoja. Jeśli wytworzony syrop nie pokrywa w całości pędów – dosypuję nieco cukru.
- Syrop z pędów sosny przecedzam najpierw przez metalowe sitko, a później raz jeszcze przez filtr do kawy ( można też przez gazę), żeby płyn był klarowny
- Gdzie przechowywać syrop z sosny? Słoik z syropem przechowuję w piwniczce, a czasem po prostu w lodówce.
- Jak długo można przechowywać syrop? Kilka miesięcy. Kiedyś znalazłam słoik sprzed trzech lat i syrop był bardzo dobry, tylko jeszcze bardziej gęsty.
- Jeśli obawiasz się, że syrop mógłby sfermentować możesz go zapasteryzować.
Wiosną warto również przygotować pro- zdrowotnie działający syrop z kwiatów czarnego bzu i znakomity miód z mlecza. Skorzystać z dobra, które daje nam natura.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Czy warto dodac troche spirytusu do sloja,tzn.ca.50ml celem ,,dezynfekcji”
Witaj, ja nie dodaję spirytusu do syropu z sosny, ale koleżanka zawsze „kapnie” nieco na górę słoja. To już Twoja decyzja 🙂 Pozdrawiam dana