Syrop z pędów sosny – przepis na leczniczy syrop

0
0
przepis z pędów sosny
Pędy sosny na zdrowy syrop - przepis jak przygotować sosnowy syrop.

Przepis na syrop z pędów sosny do doskonały pomysł na preparat, który leczy przeziębienie. Koniec kwietnia i pierwsza połowa maja to odpowiedni czas na zrobienie syropu z pędów sosny. 

Syrop z pędów sosny może być stosowany prewencyjnie, kiedy chcemy zwiększyć odporność organizmu oraz – i tak stosuje się go najczęściej – jako środek działający przeciwkaszlowo i zwalczający przeziębienie.

Syrop z sosny bez gotowania

Poniższy artykuł to odpowiedź na pytanie: Syrop z sosny przepis bez gotowania, jak to zrobić? Punkt po punkcie sposób przygotowania i praktyczne podpowiedzi.

Bo taki syrop robiła już lata temu moja babcia. W trzech wersjach: dla nas (dzieci z cukrem), dla dorosłych z alkoholem i jeszcze taki do smarowania chorych stawów dla siebie.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Jak zbierać pędy sosny?

Ucinać sekatorem jasnozielone przyrosty sosny z brązowym, lekko klejącym się czubkiem. Zrywając pędy nigdy nie należy zrywać wszystkich przyrostów ( chyba, że formujemy sosnę w ogrodzie, jak ja to zawsze robię w maju) z całego drzewa, a tylko po kilka sztuk.

Ścinamy pędy tylko z niektórych bocznych gałęzi, nigdy nie obrywamy głównego przewodnika ( czubka) drzewa. Polecam zbierać pędy sosny w rękawiczkach, bo ciężko później domyć dłonie z żywicy.

sosna młode pędy - idealne na domowy, aromatyczny i zdrowy syrop z drzewa sosnowego
Na syrop z sosny nie zrywamy czubków drzewa

Kiedy robimy syrop z sosny?

Pod koniec kwietnia i w maju, kiedy sosny wypuszczają nowe pędy. Odpowiednie do zbioru są świeże, miękkie, niezdrewniałe, pełne soku pędy o długości około 10 cm. Długość zbieranych pączków sosny zależy od odmiany sosny i wieku drzewa.

Gdzie zbierać pędy sosny?

Najlepiej połączyć zbieranie pędów z wycieczką do lasu. Pędy zbierajmy na czystym terenie, nie w pobliżu dróg i fabryk. Najlepiej we własnym lub zaprzyjaźnionym ogrodzie lub na tzw. nieużytkach, bo zrywanie bazi sosny w lesie nie jest legalne.

Dlaczego syrop z sosny sfermentował?

Powód jest jeden – za mało cukru w stosunku do ilości pędów sosny. Żeby uniknąć sfermentowania warto wsypać nieco więcej cukru lub pasteryzować syrop.

Pędy z sosny z cukrem –  właściwości lecznicze?

  • Wspomaga leczenie przeziębienia
  • Przeciwkaszlowo
  • Pomaga leczyć zapalenia gardła
  • Wzmacnia organizm
  • Pobudza apetyt

Syrop z sosny przeciwwskazania

  • Ostrożnie u osób z cukrzycą – zawiera cukier
  • Osoby, które mają uczulenie na sosnę
  • Działa wykrztuśnie, więc nie jest wskazany do użycia przy suchym kaszlu
  • Syrop nie jest polecany osobom chorym na astmę i krztusiec
  • Pobudza trawienie i tym samym apetyt – więc nie jest polecany dla osób, które są w trakcie diety odchudzającej

Jak stosować syrop z sosny?

  • Zapobiegawczo. Rano 1 łyżeczkę syropu wymieszanego z pół szklanki letniej wody.
  • Leczniczo. Kilka razy dziennie ( 3- 4 ) po 1 łyżeczce syropu rozpuszczonego w letniej wodzie.

Syrop z baziek sosny dla dzieci. Stosować jak dla osób dorosłych, do trzech łyżeczek dziennie.

Syrop z sosny a ciąża. Kobiety w ciąży mogą stosować syrop.

Syrop z sosny z ksylitolem

Zamiast zwykłego dodaję ksylitol – podobnie jak w przypadku żurawiny z cukrem – dając zawsze nieco więcej ksylitolu ( tak około 20 procent)  niż proporcja 1:1.

Jak zrobić syrop z odrostów sosny – przepis

Składniki, które potrzebujesz do syropu

Do przygotowania syropu z sosny używamy proporcji 1:1 czyli

  • 1 kg pędów młodych pędów sosny
  • 1 kg cukru

Porada: zawsze dodaję nieco więcej cukru – tak około 10% – żeby mieć pewność, że syrop mi nie sfermentuje.

Jak się robi syrop z sosny – krok po kroku

  1. Ścięte pędy rozłożyć na papierze i zostawić na jakieś dwie godzinki na słońcu, żeby robaczki, które w nich mieszkają opuściły bazie sosny.
  2. Można pędy sosny bardzo delikatnie opłukać zimną wodą ( żeby spłukać kurz), ale wtedy koniecznie trzeba dodać nieco więcej cukru, jako zabezpieczenie przed sfermentowaniem.
  3. Pędy sosny pociąć na kawałki i lekko zmiażdżyć, na przykład drewnianym tłuczkiem.
  4. Wyparzony słój napełniać warstwami: na dole słoja pędy sosny, później cukier i tak na przemian, pamiętając, aby na górze znalazł się cukier. Po włożeniu każdej warstwy pędów lekko ubijamy je tłuczkiem.
  5. Słój z sosną zostawiamy na słońcu na okres kilku tygodni – przy pochmurnej pogodzie sosna potrzebuje więcej czasu, żeby puścić sok. Z reguły są to około 3 – 4 tygodnie.
  6. Powstały syrop należy przecedzić  i przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w ciemnym miejscu nawet przez kilka lat.

Syrop z odrostów sosny – praktyczne rady

  • W początkowej fazie produkcji zaglądam do słoja, żeby zobaczyć czy pędy są dokładnie przykryte – najpierw cukrem, a później powstającym syropem. W początkowym okresie mieszam zawartość słoja. Jeśli wytworzony syrop nie pokrywa w całości pędów – dosypuję nieco cukru.
  • Syrop z pędów sosny przecedzam najpierw przez metalowe sitko, a później raz jeszcze przez filtr do kawy ( można też przez gazę), żeby płyn był klarowny
  • Gdzie przechowywać syrop z sosny? Słoik z syropem przechowuję w piwniczce, a czasem po prostu w lodówce.
  • Jak długo można przechowywać syrop? Kilka miesięcy. Kiedyś znalazłam słoik sprzed trzech lat i syrop był bardzo dobry, tylko jeszcze bardziej gęsty.
  • Jeśli obawiasz się, że syrop mógłby sfermentować możesz go zapasteryzować.

Wiosną warto również przygotować pro- zdrowotnie działający syrop z kwiatów czarnego bzu i znakomity miód z mlecza. Skorzystać z dobra, które daje nam natura.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!