Pesto z czosnku niedźwiedziego | Prosty przepis

0
1526
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Jak przygotować pesto z dzikiego czosnku niedźwiedziego?

Prosty przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pesto z czosnku niedźwiedziego najlepiej przyrządzić wczesną wiosną, kiedy czosnek jest dostępny, będzie niezłym urozmaiceniem potraw późną wiosną – i jeśli przetrwa – aż do następnego zbioru w następnym roku.

Od jakiegoś czasu można go kupić na stoiskach ze zdrową zieleniną i na straganach – rosnący w lesie jest pod ochroną. Szczęściarze – w tym i ja – mają go w ogrodzie. Posiadającym ogród polecam jego uprawę.

Chociaż „uprawa” to zbyt duże słowo – posadzony pod jakimś krzaczkiem ( koniecznie tak właśnie, bo lubi cień i wilgotne podłoże), wczesną wiosną wypuści lecznicze listki – więcej na ten temat przeczytasz w tekście Czosnek niedźwiedzi aby po kilku tygodniach rozświetlić ogród bielą kwiatów.

I …zniknąć z powierzchni pod koniec maja, robiąc miejsce dla następnych roślin. I ponownie zazielenić się dopiero w następnym roku.

Pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowuję z samego czosnku lub dodaję do niego nieco pestek słonecznika lub orzechów włoskich.

I jeszcze słówko o oleju. Pesto najbardziej smakuje mi przygotowane z olejem konopnym – który charakteryzuje się nieco orzechowym aromatem – z pierwszego tłoczenia. Można przygotować pesto na bazie dowolnego oleju, grunt żeby był dobrej jakości i najlepiej z pierwszego tłoczenia.

Tak przygotowane pesto jest aromatycznym dodatkiem do kanapek, sosów, makaronu, zup – wszędzie tam, gdzie zazwyczaj dodajemy pesto bazyliowe.

A jak obłędnie smakuje z pieczonymi ziemniakami! Nic tylko spróbować.

Przepis na: Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki: Pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 3 garście świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • ½ szklanki pestek dyni, orzechów nerkowca  lub orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni – opcjonalnie
  • 150 ml tłoczonego na zimno oleju – plus jeszcze trochę
  • sól – kłodawska lub himalajska

Przygotowanie: Pesto z czosnku niedźwiedziego

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć.
  2. Bardzo drobno posiekać lub zmiksować – ja preferuję miksowanie.
  3. Orzechy – jeśli dodajemy – bardzo drobno posiekać / lub zmiksować na wolnych obrotach.
  4. Dodać sól, olej lub oliwę i bardzo dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  5. Mały słoik – lub słoiki – wyparzyć.
  6. Do słoja układać czosnek, dobrze ubijając.
  7. Na górę słoika kapnąć jeszcze nieco oleju.
  8. Przechowywać w lodówce, chociaż jeśli użyjemy oliwy z oliwek, to oliwa nieco stwardnieje.
  9. Nie ma potrzeby pasteryzować – spokojnie wytrzymuje kilka miesięcy.
  10. Uwaga! Pesto z czosnku niedźwiedziego dobrze się przetrzymuje, jeśli na górze zawsze jest nieco oleju. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kapnąć nieco, gdy go tam zabraknie.
Wskazówka
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego można przygotować także bez orzechów,  dlatego napisałam opcjonalnie – ale z orzechami jest znacznie lepsze.
  • Pesto z dzikiego czosnku niedźwiedziego można także podzielić na jednorazowe porcje i zamrozić.
Czosnek niedźwiedzi do przepisu na pesto możesz zbierać w lesie.
Zanim będziesz zbierać czosnek niedźwiedzi w lesie – sprawdź czy w tym miejscu nie jest pod ochroną!

Czosnek niedźwiedzi rośnie w zacienionych lasach. W niektórych regionach Polski można go zbierać z leśnego poszycia. Doskonale rośnie także w ogrodach, pod warunkiem, że zostaną stworzone mu odpowiednie warunki.

To znaczy nieco wilgotno i ciemnawo. Wtedy odwdzięczy nam się pysznym smakiem przez kilka tygodni, i będzie doskonałym dodatkiem do wiosennej surówki.

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!