Chleb i kromki chleba posmarowane masłem

Dodatki Przepisy

Chleb orkiszowy bez zakwasu

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 25 stycznia 2024

Chleb orkiszowy bez zakwasu upieczony na drożdżach. Pyszna alternatywa dla tych, którzy nie mogą jeść chleba na zakwasie.

Chleb orkiszowy przepis

Chleb orkiszowy składniki

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 10 g soli
  • 7 g suchych drożdży lub 20 gram drożdży świeżych
  • szczypta cukru
  • 300 ml letniej wody

Chleb orkiszowy jak upiec?

  • W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową i sól.
  • W oddzielnej misce rozpuść drożdże w niewielkiej ilości – kilka łyżek – letniej wody i dodaj cukier. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
  • Dodaj roztwór drożdży do mąki, dolej resztę wody i mieszaj wszystko drewnianą łyżką lub łopatką aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zacznij wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto na chleb stanie się elastyczne i gładkie.
  • Umieść ciasto z powrotem w misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. To może zająć od 1 do 2 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrób je na lekko oprószoną mąką powierzchni, a następnie uformuj je w kształt bochenka lub włóż do prostokątnej foremki na chleb.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego podwojenia objętości, co zajmie kolejne 30-60 minut.
  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Delikatnie natnij wierzch chleba nożem i umieść chleb w nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 40 minut, aż chleb nabierze złocistej barwy.
  • Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika.
  • Jeśli chcesz mieć chrupiąca skórkę posmaruj wierzch gorącego chleba zimną wodą.
  • Jeśli chleb był pieczony w foremce, wyjmij go z foremki. Pozostaw do ostygnięcia.

Czy chleb orkiszowy jest zdrowy?

  • Wysoka wartość odżywcza. Mąka orkiszowa zawiera więcej białka, aminokwasów, witamin i minerałów niż tradycyjna mąka pszeniczna, co sprawia, że chleb orkiszowy może być bogatszy w składniki odżywcze.
  • Wspomaga funkcjonowanie serca i układu odpornościowego.
  • Zawiera luteinę. Orkisz jest źródłem luteiny, przeciwutleniacza korzystnego dla zdrowia oczu.
  • Mniejsze ryzyko alergii. Dla niektórych osób chleb orkiszowy może być łatwiejszy do strawienia niż chleb pszenny, co jest istotne dla osób z nietolerancją glutenu.
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi: Orkisz zawiera węglowodany, które mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi.

Wady chleba orkiszowego:

  • Specyficzny smak. Niektóre osoby mogą nie przepadać za specyficznym smakiem chleba orkiszowego, co może być kwestią indywidualnego gustu.
  • Mniej elastyczna konsystencja. Chleb orkiszowy może być bardziej zwarty i mniej elastyczny w porównaniu do chleba pszennego, co może być dla niektórych osób mniej atrakcyjne.

Gotowy chleb orkiszowy powinien mieć chrupiącą skórkę i być miękki środek. Smacznego!


Jeśli lubisz chleb na zakwasie to zerknij na ten przepis na chleb, a przy okazji zobacz też jak łatwo zrobisz w domu zakwas na chleb.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 3.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments