Smalec z fasoli. Wegetariańska pasta na chleb

0
0
wegetariański smalec
Jak zrobić wegetariański smalec? Pasta z fasoli.

Wegetariański smalec z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do pieczywa. Potrafi zaskoczyć nawet największych entuzjastów mięsnej kuchni, tym, że nie ma w nim smalcu

I jak w przypadku wielu innych potraw zachęcam do eksperymentowania ze dodatkami, to. w przypadku smalcu z fasoli polecam prostotę. Czyli tylko te dodatki, które zazwyczaj „królują” w smalcu z mięsem.

W taki sposób przygotowany vege smalec świetnie smakuje z kromką upieczonego w domu chleba i plastrami ukiszonych ogórków. Bardzo lubię także dodatek pokrojonej w cieniutkie plasterki krążki cebuli

I jeszcze jedna istotna porada. Dodaj do składników szczyptę wędzonej czerwonej papryki, jeśli masz ochotę zrobić wegetariański smalec z wędzonką :).

Przepis na danie: Wegetariański smalec z fasoli

Składniki dania: Wegetariański smalec z fasoli

  • 3/4 szklanki ugotowanej fasoli
  • duża cebula, polecam użyć czerwonej
  • 8 łyżek dobrego, delikatnego oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego, wskazana, ale nie konieczna
  • ząbek czosnku świeżego lub szczypta suszonego
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta całego kminku
  • szczypta czerwonej, wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Wegetariański smalec z fasoli

  1. Do dania użyj gotowej fasoli z puszki (polecam jedynie jako awaryjne rozwiązanie „na szybko”) lub świeżo ugotowanej. Jak dobrze ugotować fasolę znajdziesz w przepisie Jak gotuje się fasolę.
  2. Ugotowaną do miękkości fasolę odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
  3. Odcedzonej wody nie wylewaj.
  4. Fasolę zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolej wody z gotowania. Fasola powinna mieć taką konsystencję, jak mięsny smalec, czyli bardzo łatwo rozsmarowującą się pastę.
  5. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim cebulę, aż lekko zbrązowieje.
  7. Pod sam koniec smażenia wrzuć na minutkę drobno posiekany świeży czosnek (lub suszony) i suszone zioła.
  8. Zamieszaj.
  9. Na patelnię dodaj zmiksowaną fasolę, podgrzej chwilkę, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  10. Przełóż do miseczek i zostaw do ostudzenia.
  11. Podawaj z pieczywem i ulubionymi dodatkami: ogórkiem kiszonym, cebulą, chrzanem.

Lubisz wegetariańskie dania?

Spróbuj rewelacyjnej wegetariańskiej fasolki po bretońsku lub zupy grochowej, w których to potrawach nie uświadczysz mięsa, a smakują jakby było:). To doskonałe potrawy dla osób, które chciałyby co nieco zmienić w swojej kuchni i spożywać mięso tylko sporadycznie. Fleksitarianizm – bo tak nazywa się trend w jedzeniu, polegający na ograniczeniu spożycia mięsa, a jeśli już jada się mięso, to z dobrego źródła.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!