
Ciasto truskawkowe z mascarpone do zrobienia dosłownie w kilka minut sprawdzi się doskonale jako prosty i szybkie do zrobienia coś na słodko.
Latem najbardziej smakują lekkie desery i ciasta. Jednym z takich ciast jest truskawkowe z galaretką.
Ciasto truskawkowe łatwe do zrobienia, którego podstawą jest delikatny biszkopt, należy przygotować nieco wcześniej przed podaniem, gdyż główne składniki (oprócz biszkoptu) czyli krem budyniowy z mascarpone i galaretka owocowa potrzebują nieco czasu na ostygnięcie i stwardnienie.
Takie ciasto truskawkowe z kremem robimy w trzech etapach. Pieczemy ciasto, przygotowujemy krem z budyniem, który musi wystygnąć na cieście i w ostatnim etapie wylewamy na wystygnięty krem galaretkę.
Czas przygotowania ciasta truskawkowego to około 30 minut, natomiast czas stygnięcia chłodzenia poszczególnych produktów zajmie około 3 godzin.
Tortownica o średnicy 27 cm lub blaszka na ciasto 18 cm lub 23 cm.
Ciasto truskawkowe jak zrobić
Składniki na ciasto truskawkowe
- 5 jajek
- 5 łyżek wody
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenie
Składniki na krem do ciasta z budyniu i mascarpone
- pól litra mleka 2 % lub 3,2 %
- 2 budynie w proszku śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie
- 4 łyżeczki żelatyny – opcjonalnie
- 3 łyżki cukru
Składniki na galaretkę z truskawkami
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 800 ml wody
- 600 g umytych i osuszonych truskawek
Przygotowanie ciasta truskawkowego z owocami i galaretką
Ciasto biszkoptowe
- Jajka ucierać z cukrem, dodając po jednej łyżce wody aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Proszek wymieszać z mąką i powoli dosypywać do jajek z cukrem mieszając cały czas do jednolitego wymieszania ciasta.
- Dno tortownicy lub innego naczynia do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wylać ciasto i wyrównać delikatnie łyżką.
- Piec w piekarniku bez termoobiegu w 160 – 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
Krem budyniowy z serkiem mascarpone
- Odlać pół szklanki zimnego mleka, pozostałą część mleka ugotować.
- Do gotującego się mleka wsypać cukier, dodać rozmieszany w zimnym mleku budyń, gotować chwilę często mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
- Budyń mocno zgęstnieje, uważać żeby się nie przypalił.
- Budyń zostawić do ostygnięcia.
- Zimny budyń miksować i dodawać stopniowo serek mascarpone.
- Jeśli dodajemy żelatynę, to należy to zrobić teraz.
- Miksować tak długo, aż zrobi się budyniowy, lekki krem.
- Kremem posmarować ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Krem musi stwardnieć.
Galaretka z owocami
- Ugotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu, pamiętając aby dodać nieco mniej wody.
- Galaretkę wystudzić.
- Truskawki obrać z opłukać, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, wysuszyć.
- Truskawki układać na zastygłym kremie, zalać tężejącą galaretką i zostawić znowu w zimnym, aż galaretka zupełnie stężeje.
Nie masz czasu lub ochoty na pieczenie?
Przygotuj zatem równie pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia, do którego wykorzystasz biszkopty, sucharki lub herbatniki.
W temacie truskawkowym polecam Ci także znakomitą nalewkę truskawkową. A jeśli nie masz ochoty na alkoholowe dodatki to szklaneczka domowej lemoniady będzie doskonałym dodatkiem do tego efektownego (a zarazem prostego) ciasta z truskawkami.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!