Ciasto z truskawkami i galaretką

0
1
Czerwona galaretka pod nią owoce wyłożone na liściu
Ciasto truskawkowe jak zrobić szybko

Ciasto truskawkowe z mascarpone do zrobienia dosłownie w kilka minut sprawdzi się doskonale jako prosty i szybkie do zrobienia coś na słodko.

Latem najbardziej smakują lekkie desery i ciasta. Jednym z takich ciast jest truskawkowe z galaretką.

Ciasto truskawkowe łatwe do zrobienia, którego podstawą jest delikatny biszkopt, należy przygotować nieco wcześniej przed podaniem, gdyż główne składniki (oprócz biszkoptu) czyli krem budyniowy z mascarpone i galaretka owocowa potrzebują nieco czasu na ostygnięcie i stwardnienie.

Takie ciasto truskawkowe z kremem robimy w trzech etapach. Pieczemy ciasto, przygotowujemy krem z budyniem, który musi wystygnąć na cieście i w ostatnim etapie wylewamy na wystygnięty krem galaretkę.

Czas przygotowania ciasta truskawkowego to około 30 minut, natomiast czas stygnięcia chłodzenia poszczególnych produktów zajmie około 3 godzin.

Tortownica  o średnicy 27 cm lub blaszka na ciasto 18 cm lub 23 cm.

Ciasto truskawkowe jak zrobić

Składniki na ciasto truskawkowe 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek wody
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenie

Składniki na krem do ciasta z budyniu i mascarpone

  • pól litra mleka 2 % lub 3,2 %
  • 2 budynie w proszku śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie
  • 4 łyżeczki żelatyny – opcjonalnie
  • 3 łyżki cukru

Składniki na galaretkę z truskawkami

  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 800 ml wody
  • 600 g umytych i osuszonych truskawek

Przygotowanie ciasta truskawkowego z owocami i galaretką

Ciasto biszkoptowe

  1. Jajka ucierać z cukrem, dodając po jednej łyżce wody aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Proszek wymieszać z mąką i powoli dosypywać do jajek z cukrem mieszając cały czas do jednolitego wymieszania ciasta.
  3. Dno tortownicy lub innego naczynia do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Wylać ciasto i wyrównać delikatnie łyżką.
  5. Piec w piekarniku bez termoobiegu w 160 – 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Krem budyniowy z serkiem mascarpone

  1.  Odlać pół szklanki zimnego mleka, pozostałą część mleka ugotować.
  2. Do gotującego się mleka wsypać cukier, dodać rozmieszany w zimnym mleku budyń, gotować chwilę często mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
  3. Budyń mocno zgęstnieje, uważać żeby się nie przypalił.
  4. Budyń zostawić do ostygnięcia.
  5. Zimny budyń miksować i dodawać stopniowo serek mascarpone.
  6. Jeśli dodajemy żelatynę, to należy to zrobić teraz.
  7. Miksować tak długo, aż zrobi się budyniowy, lekki krem.
  8. Kremem posmarować ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Krem musi stwardnieć.

Galaretka z owocami

  1. Ugotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu, pamiętając aby dodać nieco mniej wody.
  2. Galaretkę wystudzić.
  3. Truskawki obrać z opłukać, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, wysuszyć.
  4. Truskawki układać na zastygłym kremie, zalać tężejącą galaretką i zostawić znowu w zimnym, aż galaretka zupełnie stężeje.

Nie masz czasu lub ochoty na pieczenie?

Przygotuj zatem równie pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia, do którego wykorzystasz biszkopty, sucharki lub herbatniki.

W temacie truskawkowym polecam Ci także znakomitą nalewkę truskawkową. A jeśli nie masz ochoty na alkoholowe dodatki to szklaneczka domowej lemoniady będzie doskonałym dodatkiem do tego efektownego (a zarazem prostego) ciasta z truskawkami.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułCiasto z truskawkami bez pieczenia. Prosty przepis
Następny artykułKrem z budyniu i mascarpone bez masła
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.