Truskawkówka – nalewka truskawkowa (z miętą) na spirytusie

0
660
Nalewka truskawkowa z miętą. Przygotowana z świeżych truskawek podana w małym kieliszku.
Truskawki i nalewka. Każdy kto nie zna powinien ją przygotować.

Przepis na nalewkę truskawkową na spirytusie i wódce, która epatuje kolorem i aromatem. Może nalewka truskawkowa (czy też truskawkówka) nie należy do zbyt popularnych, ale warto spróbować ją zrobić. 

Nalewkę truskawkową przywiozłam kiedyś z wakacji w gospodarstwie agroturystycznym w Górach Świętokrzyskich. Tam właśnie, w zagłębiu truskawkowym, truskawki wykorzystywane są na wiele sposobów. Szczerze byłam zdziwiona, gdy na obiad podano … zupę truskawkową. Zupa nie stała się moją ulubioną potrawą, ale nalewka…i owszem:)

Kiedy przygotować nalewkę z truskawek? 

Nalewkę truskawkową przygotowuję pod koniec sezonu truskawkowego, kiedy truskawki może są już nieco mniejsze, ale za to najbardziej słodkie i aromatyczne – taką instrukcję otrzymałam od pani Marii z wspomnianego wyżej gospodarstwa. Sprawdź jak uprawiać własne truskawki na balkonie.

Dodaję nieco cytryny, bo dzięki temu nalewka truskawkowa zachowuje na dłużej ładny kolor i smak jest ciekawszy, przełamany cytrusem.

Trzy, cztery listków poziomki – jeśli mamy takowe: z ogrodu lub lasu – także oddadzą swój aromat nalewce.

Cukier – ja dodaję niezbyt dużo, ale można dołożyć więcej, w zależności jak słodką nalewkę chcemy otrzymać. W początkowej fazie produkcji można dać mniej, a zawsze można dosłodzić pod koniec czasu tworzenia nalewki.

Nalewka z truskawek (z miętą): przepis

Nalewka truskawkowa: składniki

  • 1 kg słodkich, dojrzałych truskawek
  • 500 ml wódki 40 %
  • 50 – 100 ml spirytusu 95 %
  • 300 – 400 gram cukru ( ja daję mniej)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Jak przygotować: Nalewka z truskawek

  1. Truskawki umyć i obrać z szypułek – koniecznie w tej kolejności, bo przeciwnie nasiąkną niepotrzebnie wodą. Zerknij na zdjęcie na dole, jak to zrobić najlepiej.
  2. Truskawki pokroić na kawałki, włożyć do słoja i zasypać cukrem.
  3. Zostawić na dobę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli jest bardzo gorąco, trzymać w chłodnym miejscu ( nawet w lodówce), żeby nie sfermentowały.
  4. Do słoja wlać wódkę i spirytus, dodać truskawki wraz z sokiem, sok z cytryny i listki poziomek i odstawić na jeden miesiąc w jasne miejsce.
  5. Od czasu do czasu mieszać.
  6. Po miesiącu nalewkę zlać, owoce dobrze odcisnąć.
  7. Nalewkę przefiltrować przez filtr do kawy.
  8. Spróbować – nalewkę można dosłodzić lub wzmocnić nieco spirytusem.
  9. Zlać do butelki  i zostawić na przynajmniej kilka miesięcy w ciemnym miejscu, aby nalewka dojrzała.
Wskazówki
  • Nalewka truskawkowa świetnie smakuje także nalewka truskawkowa z miętową nutką. Jeśli chcemy takową otrzymać, to już po zalaniu truskawek alkoholem dodajemy pęczek aromatycznej mięty.
Nalewkę z truskawek najlepiej przygotować z małych truskawek. Truskawki najlepiej wydrylować patyczkiem.
Przygotowanie nalewki truskawkowej z miętą pozwoli wzmocnić jej aromat.

A może dżem z truskawek bez cukru? 

Jeżeli jesteś fanką truskawek, może spróbujesz również mojego przepisu na dżem truskawkowy bez cukru?

Poznaj moje pozostałe przepisy jak przygotować pyszne nalewki, domowe:

 Wiśniówka – dwa przepisy

 Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy 

 Nalewka z kwiatów czarnego bzu 

 Nalewka imibirowo – żurawinowa 

 Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu 

 Nalewka imbirowa z miodem 

 Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa) 

 Nalewka z zielonych orzechów 

 Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu

 Ratafia – nalewka wieloowocowa

 Przepisy na domowe nalewki

Nalewka truskawkowa smakowała? Daj znać w komentarzu.

Nalewka z truskawek nie jest popularna, dlatego nie jest „podstawowym” przepisem na domowej półce z nalewkami. Jeżeli masz jakieś pytania co do przepisu / przygotowania – pisz śmiało w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!