
Przepis na nalewkę truskawkową na spirytusie i wódce, która epatuje kolorem i aromatem. Może nalewka truskawkowa (czy też truskawkówka) nie należy do zbyt popularnych, ale warto spróbować ją zrobić.
Nalewkę truskawkową przywiozłam kiedyś z wakacji w gospodarstwie agroturystycznym w Górach Świętokrzyskich. Tam właśnie, w zagłębiu truskawkowym, truskawki wykorzystywane są na wiele sposobów. Szczerze byłam zdziwiona, gdy na obiad podano … zupę truskawkową. Zupa nie stała się moją ulubioną potrawą, ale nalewka…i owszem:)
Kiedy przygotować nalewkę z truskawek?
Nalewkę truskawkową przygotowuję pod koniec sezonu truskawkowego, kiedy truskawki może są już nieco mniejsze, ale za to najbardziej słodkie i aromatyczne – taką instrukcję otrzymałam od pani Marii z wspomnianego wyżej gospodarstwa. Sprawdź jak uprawiać własne truskawki na balkonie.
Dodaję nieco cytryny, bo dzięki temu nalewka truskawkowa zachowuje na dłużej ładny kolor i smak jest ciekawszy, przełamany cytrusem.
Trzy, cztery listków poziomki – jeśli mamy takowe: z ogrodu lub lasu – także oddadzą swój aromat nalewce.
Cukier – ja dodaję niezbyt dużo, ale można dołożyć więcej, w zależności jak słodką nalewkę chcemy otrzymać. W początkowej fazie produkcji można dać mniej, a zawsze można dosłodzić pod koniec czasu tworzenia nalewki.
Nalewka z truskawek (z miętą): przepis
Nalewka truskawkowa: składniki
- 1 kg słodkich, dojrzałych truskawek
- 500 ml wódki 40 %
- 50 – 100 ml spirytusu 95 %
- 300 – 400 gram cukru ( ja daję mniej)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Jak przygotować: Nalewka z truskawek
- Truskawki umyć i obrać z szypułek – koniecznie w tej kolejności, bo przeciwnie nasiąkną niepotrzebnie wodą. Zerknij na zdjęcie na dole, jak to zrobić najlepiej.
- Truskawki pokroić na kawałki, włożyć do słoja i zasypać cukrem.
- Zostawić na dobę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli jest bardzo gorąco, trzymać w chłodnym miejscu ( nawet w lodówce), żeby nie sfermentowały.
- Do słoja wlać wódkę i spirytus, dodać truskawki wraz z sokiem, sok z cytryny i listki poziomek i odstawić na jeden miesiąc w jasne miejsce.
- Od czasu do czasu mieszać.
- Po miesiącu nalewkę zlać, owoce dobrze odcisnąć.
- Nalewkę przefiltrować przez filtr do kawy.
- Spróbować – nalewkę można dosłodzić lub wzmocnić nieco spirytusem.
- Zlać do butelki i zostawić na przynajmniej kilka miesięcy w ciemnym miejscu, aby nalewka dojrzała.
Wskazówki
- Nalewka truskawkowa świetnie smakuje także nalewka truskawkowa z miętową nutką. Jeśli chcemy takową otrzymać, to już po zalaniu truskawek alkoholem dodajemy pęczek aromatycznej mięty.

A może dżem z truskawek bez cukru?
Jeżeli jesteś fanką truskawek, może spróbujesz również mojego przepisu na dżem truskawkowy bez cukru?
Poznaj moje pozostałe przepisy jak przygotować pyszne nalewki, domowe:
Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka imibirowo – żurawinowa
Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu
Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa)
Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu
Ratafia – nalewka wieloowocowa
Nalewka truskawkowa smakowała? Daj znać w komentarzu.
Nalewka z truskawek nie jest popularna, dlatego nie jest „podstawowym” przepisem na domowej półce z nalewkami. Jeżeli masz jakieś pytania co do przepisu / przygotowania – pisz śmiało w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!