Gulasz z indyka z papryką
Gulasz z indyka z papryką jest świetną alternatywą dla mięsa wieprzowego.Uwielbiam go zimą, gdy dzięki dodanym przyprawom lekko rozgrzewa.
Znakomicie komponuje się z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną ( ja preferują prażoną – uwielbiam jej goryczkę) i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym. Sprawdź jak ukisić kapustę.
Opcjonalnie można na koniec zagęścić mąką i śmietaną lub dodać samej śmietany. Według upodobań – w moim domu największą popularnością cieszy się nie zagęszczony niczym gulasz, ale za to ze sporą ilością zielonej pietruszki. Latem świeżej, zimą z zamrażarki, ostatecznie można wrzucić suszoną pietruszką.
Co do mięsa – próbowałam z różnych części indyka (a wiadomo, że indyk ma kilka rodzaju mięsa) i najbardziej smakuje mi z mięsa uda.
Gulasz z indyka z papryką i cebulą: przepis
Gulasz z indyka z papryką: składniki
- 400 – 500 g mięsa z indyka – najlepiej z uda
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- biała część pora (lub jeszcze jedna cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu (warzywnego, drobiowego), ewentualnie wody
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- obrany plaster świeżego imbiru i szczypta przyprawy chili
- łyżka mąki – opcjonalnie
- 2 łyżki śmietany – opcjonalnie
- 4 łyżki oleju
- natka pietruszki
Gulasz z indyka z papryką: przygotowanie krok po kroku
- Mięso umyć i pokroić w kostkę.
- Cebule pokroić w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć.
- Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić na chwilkę do gorącej cebuli – dosłownie na moment tylko, żeby złapał ciepło.
- Dodać mięso, posypać papryką słodką i ostrą, posolić i popieprzyć – smażyć około 10 minut.
- Paprykę i pokroić, dodać do podsmażonego mięsa i poddusić razem kilka minut.
- Wlać wywar/wodę, dodać ziele angielskie i listek laurowy, imbir i chili – gotować około 20 minut na małym ogniu.
- Jeżeli chcemy zagęścić mąką, mieszamy 1 łyżkę mąki z odrobiną wody i śmietaną. Energicznie mieszamy (najlepiej widelcem) i hartujemy odrobiną gorącego sosu (wtedy śmietana nie zważy się).
- Energicznie mieszając gotujemy jeszcze chwilkę, ewentualnie doprawiamy.
- Można dodać samej śmietany (bez mąki ) dla podniesienia smaku. Wtedy przed dodaniem do sosu, śmietanę także hartujemy, aby uniknąć zważenia się.
- Posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
Gulasz przygotowany? Sprawdź też inne przepisy:
Piersi z kurczaka w winie po włosku
Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką
Masz pytania lub chcesz pochwalić przepis?
Jeżeli masz pytania do przepis lub po prostu chcesz podzielić się swoją opinią na temat gulaszu – napisz w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!