Gulasz razem z kaszą i warzywami podany na talerzu na ciepło.

Dania główne Przepisy

Gulasz z indyka z papryką

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 6 października 2016

Gulasz z indyka z papryką jest świetną alternatywą dla mięsa wieprzowego.Uwielbiam go zimą, gdy dzięki dodanym przyprawom lekko rozgrzewa.

Znakomicie komponuje się z ugotowaną na sypko kaszą  gryczaną ( ja preferują prażoną – uwielbiam jej goryczkę) i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym. Sprawdź jak ukisić kapustę.

Opcjonalnie można na koniec zagęścić mąką i śmietaną lub dodać samej śmietany. Według upodobań – w moim domu największą popularnością cieszy się nie zagęszczony niczym gulasz, ale za to ze sporą ilością zielonej pietruszki. Latem świeżej, zimą z zamrażarki, ostatecznie można wrzucić suszoną pietruszką.

Co do  mięsa – próbowałam z różnych części indyka (a wiadomo, że indyk ma kilka rodzaju mięsa) i najbardziej smakuje mi z mięsa uda.

Gulasz z indyka z papryką i cebulą: przepis 

Gulasz z indyka z papryką: składniki

  • 400 – 500 g mięsa z indyka – najlepiej z uda
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • biała część pora (lub jeszcze jedna cebula)
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu (warzywnego, drobiowego), ewentualnie wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • obrany plaster świeżego imbiru i szczypta przyprawy chili
  • łyżka mąki – opcjonalnie
  • 2 łyżki śmietany – opcjonalnie
  • 4 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Gulasz z indyka z papryką: przygotowanie krok po kroku

  1. Mięso umyć i pokroić w kostkę.
  2. Cebule pokroić w grubą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć.
  4. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić na chwilkę do gorącej cebuli – dosłownie na moment tylko, żeby złapał ciepło.
  5. Dodać mięso, posypać papryką słodką i ostrą, posolić i popieprzyć – smażyć około 10 minut.
  6. Paprykę i pokroić, dodać do podsmażonego mięsa i poddusić razem kilka minut.
  7. Wlać wywar/wodę, dodać ziele angielskie i listek laurowy, imbir i chili – gotować około 20 minut na małym ogniu.
  8. Jeżeli chcemy zagęścić mąką, mieszamy 1 łyżkę mąki z odrobiną wody i śmietaną. Energicznie mieszamy (najlepiej widelcem) i hartujemy odrobiną gorącego sosu (wtedy śmietana nie zważy się).
  9. Energicznie mieszając gotujemy jeszcze chwilkę, ewentualnie doprawiamy.
  10. Można dodać samej śmietany (bez mąki ) dla podniesienia smaku. Wtedy przed dodaniem do sosu, śmietanę także hartujemy, aby uniknąć zważenia się.
  11. Posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

Gulasz przygotowany? Sprawdź też inne przepisy:

Kotlety mielone z kaparami

Piersi z kurczaka w winie po włosku

Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką

Zupy krem

Kiszonki

Masz pytania lub chcesz pochwalić przepis?

Jeżeli masz pytania do przepis lub po prostu chcesz podzielić się swoją opinią na temat gulaszu – napisz w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 3.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments