Dynia nadziewana serem i warzywami

0
781
Dynie o naturalnym i wyrazistym pomarańczowym kolorze. W sam raz do faszerowania.
Pamiętaj! Dynia najlepiej smakuje podana na ciepło!

Przepis na nadziewana dynię to połączenie smaku dyni z pieczonymi warzywami i serkiem daje całkiem niezłą kompozycję smakową.

W tym daniu ważne jest, aby farsz był dobrze doprawiony. Dzięki temu wzmocni się smak dość mdławej z natury dyni.

Do zapiekania używam dyni piżmowej lub hokkaido.

Dynia faszerowana serem i warzywami najlepiej smakuje podana gorąca od razu po wyjęciu z piekarnika.

Nie dodaję do niej żadnych sałatek – sama w sobie jest za danie główne i dodatki. Ale jeśli mamy olej dyniowy i pestki dyni, i użyjemy ich „na wykończenie” dania to będzie świetny pomysł! Sprawdź przepis na olej dyniowy.

Dynia nadziewana serem i warzywami: przepis

Dynia nadziewana serem i warzywami: składnik

  • dynia piżmowa lub 2 dynie hokkaido*
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego, kokosowego lub innego o delikatnym smaku
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag mozarelli
  • połówka cukinii
  • biała część pora
  • bulwa kopry włoskiego lub 3 gałązki selera naciowego
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych morel
  • mielona słodka i ostra papryka
  • rozmaryn  i tymianek – świeży lub suszony – po pół łyżeczki
  • pestki dyni do posypania  (lekko podsmażone na patelni bez tłuszczu) – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni – opcjonalnie*
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Dynia nadziewana serem i warzywami: przygotowanie krok po kroku

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i włókna. Wydrążyć nieco miąższu (najlepiej łyżką ) i posiekać go.
  2. Wnętrza połówek dyni posolić, popieprzyć, posypać paprykami i posmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego.
  3. Ryż ugotować na sypko.
  4. Morele zalać wrzątkiem, gdy zmiękną osączyć i pokroić na kawałki.
  5. Orzechy włoskie posiekać.
  6. Mozzarellę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  7. Cukinię, koper włoski (seler naciowy) umyć i pokroić na drobną kostkę.
  8. Por oczyścić, pokroić w talarki.
  9. Cebulę i czosnek posiekać.
  10. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego (kokosowego), zeszklić na nim czosnek i cebulę.
  11. Dodać resztę warzyw, miąższ dyni, morele i zioła smażyć mieszając około 5 minut.
  12. Przesmażone warzywa wymieszać z ryżem, serem i orzechami.
  13. Farsz posolić, doprawić cytryną i paprykami. Smak musi być wyrazisty.
  14. Połówki dyni napełnić farszem i złożyć.
  15. Piec około 45 do 60 minut ( w zależności od wielkości i rodzaju dyni) w temperaturze 200  °C.
  16. Po upieczeniu posypać pestkami dyni i kapnąć oleju z pestek dyni.

Dynię można przygotować na wiele różnych sposobów. Sprawdź też inne przepisy:

Dynia faszerowana ryżem i kurkami

Zupa krem z dyni i marchewki

Zupa krem z dyni i chili – prawdziwa gratka dla początkujących kucharzy

Dżem z dyni i moreli bez dodatku cukru

Frytki z dyni pieczone w piekarniku – fast food z dyni

Domowe lemoniady

Nie taka dynia straszna jak na Halloween, prawda? Podziel się swoją opinią w komentarzu!

Jeżeli przygotowała dynię według przepisu i masz jakieś pytania związane z przepisem – napisz w komentarzu. Bardzo chętnie odpowiem!

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!